Boekentip: De avonturen van de kleine leeuw

Via Instagram leerde ik Samantha Kroon kennen, de schrijfster van het kinderboek “De avonturen van de kleine leeuw. Ze attendeerde me op haar boek en dat het goed zou passen ook bij hoogsensitieve kinderen. Of ik interesse had om het boek te kopen. De basis van dit boek is ik ben anders, net als jij. Het boekje kocht ik, omdat hoogsensitieve kinderen zich vaak ook anders voelen. Lees je mee wat ik van het boek vind?

Het verhaal achter het kinderboek

Samantha Kroon schreef dit kinderboek om haar zoon Jayden te ondersteunen. Jayden is geboren met dertig weken en heeft hierdoor zuurstof tekort gehad. Daardoor heeft hij een hersenbeschadiging opgelopen. In het dagelijks leven zit hij in een rolstoel omdat hij niet zelfstandig kan staan en lopen. Hij is brildragend voor zijn visuele beperking en heeft een gehoorapparaat. In de maatschappij wordt hij buitengesloten en dat heeft haar moederhart gebroken. Wees eerlijk het zou toch niet uitmaken hoe je eruitziet of wat je afkomst is? Iedereen is anders en net zo bijzonder.

Het verhaal van de kleine leeuw

De kleine leeuw wordt op een mooie zomerse dag geboren en is klaar voor het grote avontuur. Spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Als hij naar de andere welpjes liep om te spelen werd hij altijd uitgelachen en rende ze snel weg. De kleine leeuw snapte hier helemaal niets van en ging verdrietig naar huis. Mama leeuw leerde hem dat het niet uit maakt dat je anders bent. Het maakt je juist bijzonder. Toch was de kleine leeuw wat teleurgesteld, maar vastbesloten om niet op te geven om vriendschappen te maken.

Ook graag vriendjes om te spelen

De volgende dag gaat de kleine leeuw vastbesloten op pad om vriendschappen te sluiten. De grote groep olifanten en papegaaien kijken hem raar aan, maar bij iedere groep blijkt ook een eenling te zitten. De kleine leeuw gaat naar ze toe en vraagt of ze met hem willen spelen. Dolgelukkig zijn de olifant met de veel te lange slurf en de papegaai die niet kan vliegen en een ander verendek heeft dan zijn soortgenootjes dat er iemand met ze wil spelen.

Er volgen nog meer vriendjes

De dag erna komen zijn nieuwe vriendjes hem ophalen om te spelen. Al snel volgen er nog meer vriendjes die buiten de groep vallen. De kleine leeuw herhaalt de wijze woorden van zijn mama. Het maakt niet uit dat je anders bent, dat maakt jou juist bijzonder. Zo volgen al snel een giraffe vriendje, een krokodillen vriendje en een flamingo vriendje. Terwijl deze leukerds gezellig spelen komt mama leeuw met een mand vol lekkers.

Ook mevrouw Uil heeft wijze woorden

Tijdens het smullen van de heerlijke versnaperingen van mama leeuw komt mevrouw Uil langs die de kinderen verteld dat het echt niet uitmaakt hoe je eruit ziet, want niemand is hetzelfde. Dat maakt jou uniek. De kleine leeuw herkent dit, want mama leeuw zegt dit ook altijd. Om meer te kunnen bereiken moet je samenwerken, elkaar accepteren en lief zijn voor elkaar. Na verloop van tijd ontdekken alle groepen die eerst raar keken en deze groep kinderen uitlachten dat het toch ook wel heel gezellig is met deze groep. Ze vragen of ze mee mogen spelen en natuurlijk mogen ze dat. Niemand wordt buitengesloten, want samen spelen is fijn voor iedereen.

Wat vind ik van het kinderboek?

Het boek leest lekker weg en is echt op het niveau van kinderen geschreven. In het begin vroeg ik me af waarom de kleine leeuw bewust koos voor “de eenlingen” die hij onderweg tegen kwam. Dit was omdat ik in de veronderstelling was dat het gelijk ging om acceptatie van het anders zijn. Samantha bouwt het juist mooi op door te laten zien dat er veel kindjes alleen zijn omdat ze anders zijn. En blij zijn met ieder vriendje of vriendinnetje om mee te spelen. Ze pakt je in dit verhaal bij de hand en laat zien dat anders zijn oké is. Ze rond om mooi af door te laten zien dat de andere ook zien dat je met iets bijzonders ook kan spelen. Dat het ook gewoon gezellig is. Het boek is mooi geïllustreerd door Marja van de Honing. De prachtige prenten maakt het boek mooi af.

Ook het boek kopen?

Ben jij na deze review enthousiast geworden over het boek? Wil jij ook het boek kopen, dat kan via Samantha zelf of via de lokale boekhandel. Het ISBN nummer is 978-94-6406-292-2.

Een rolstoelbus voor Jayden

Nu Jayden groter wordt, is het voor Samantha steeds moeilijker om op pad te gaan met Jayden. Het tillen en vervoeren van Jayden wordt fysiek te zwaar. Dat ze daarom steeds meer aan huis gebonden is, maakt dat ze daar van begint te balen. Ze hebben de knoop doorgehakt en besloten toch voor een rolstoelbus te gaan om weer meer te kunnen ondernemen met Jayden. Het gezin is daarom een crowdfundingsactie begonnen. Wil jij ze steunen, dan kan je hier meer informatie erover vinden.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Boekentip: De avonturen van de kleine leeuw”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial