Een kijkje in het leven van ons hoogsensitieve gezin (2)

Ik schreef er vorige week al over dat onze beer jarig was. Een spannende periode, waarin onze beer net even anders reageert. Niet alleen hij, maar ook zijn zus neemt de spanning over. Ik neem je mee in de aanloop naar de vijfde verjaardag van ons manneke.

Beginnen met aftellen

Al in februari vroeg onze kleuter wanneer hij nu eindelijk jarig is. Hoeveel nachtjes nog? We pakte de maandkalender erbij om het aan te geven dat het nog heel veel nachtjes slapen was. Toen eenmaal de maand van zijn verjaardag aanbrak, was het nog maar 3 weken. Ik was veel te laat met het bestellen van een aftelkalender, dus knutselde er zelf een in elkaar. Beginnen met aftellen doe je maximaal 3 weken vooraf, anders geeft het alleen maar chaos in het hoofd van een hoogsensitief kind.

Verrassingen houdt hij niet van

Van verrassingen houdt hij niet en daarom bespreken we gewoon wat hij graag wil. Welke taart, welke versiering, welke cadeautjes en welke traktatie. Het thema had hij zelf uitgekozen en hij wilde heel graag een Ninjago feestje. We maakte samen een verlanglijstje voor de familie zodat hij wist wat hij kon verwachten. Toen de versiering binnen was hebben we die ook gewoon laten zien, zodat die spanning weg zou vallen. Ook mocht hij alvast een taart uitzoeken en hoe we die gingen versieren. Ook voor zijn traktatie lieten we hem zelf keuzes maken.

Een kijkje in ons leven tijdens de feestdagen deelde ik ook al eens.

De week van de verjaardag

Nog maar een paar nachtjes en dan is het zover, maar die nachtjes zijn wel onrustig en de dagen zijn intens. Hij is overdag snel boos. Het voor het eerst op school trakteren is toch ook wel spannend. Als ik dan uiteindelijk de foto van zijn juf toegestuurd krijg dan zien we alleen maar een stralend mannetje op de foto. Die geniet van zijn feestje. We besluiten ook in de week voorafgaand zijn verjaardag dat we het rustiger aan doen. Mede doordat hij ook zo slecht slaapt momenteel.

Eindelijk jarig

De dag voor zijn verjaardag versieren we de woonkamer met zijn versiering en in zijn bijzijn. Toch is het als we hem de ochtend van zijn verjaardag (moesten hem zowaar wakker maken) uit zijn bed halen alsnog een verrassing. Hij is vol enthousiasme. Wauw papa en mama dit is echt allemaal vet cool. Je ziet hem genieten van zijn feestje. Het is een klein feestje voor hem, maar meer dan genoeg. Een grootse verjaardag vindt hij leuk, maar dan is hij aan het eind van de dag niet meer voor reden vatbaar. Zwaar overprikkeld en schiet in de ene na de andere driftbui. Nu konden we de prikkels veel beter regulieren voor hem.

De dagen erna

De dagen erna zien we de spanning uit zijn lijfje trekken en weer rustig worden. Het lontje is nog wel wat kort, maar als hij ‘s middags, de dag na zijn verjaardag, zijn bed in kruipt om even te gaan slapen weten we dat hij er aan toe geeft en dat het daarna klaar is. En zo blijkt ook wel, we krijgen ons mannetje weer terug.

Hij was niet de enige

De jarige was niet de enige die het ‘spannend’ vond. Ook zijn grote zus, tante Pollewop, vond het spannend. Ook zij was lichtelijk geprikkeld deze periode. Nam hierbij dus de spanning van haar broertje over. Dat zorgde regelmatig voor wat spanningsvelden hier in huis. De kinderen voelen sowieso goed spanningen aan van elkaar en van de grote mensen. Ze zijn daarom enorme spiegels hier in huis.

Achterliggende gedachtes

We hebben ook al keren gehad dat we niet aftelde naar een belangrijke dag en we merken dan dat zijn gedrag vele malen heftiger wordt dan wanneer we wel aftellen. Het aftellen geeft hem dus inzicht wanneer iets is. Aan verrassingen moeten ze leren wennen, maar hoe fijn als je bepaalde spanning toch alvast kan wegnemen en waarom zou alles een verrassing moeten zijn? Ze zijn nog jong zat en leren met sommige dingen vanzelf omgaan.

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Wil je nog meer lezen uit de rubriek “een kijkje in het leven van ons hoogsensitieve gezin”? Kijk dan hier.

Please follow and like us: