Samen groeien: de voordelen van scouting voor hoogsensitieve kinderen

Scouting dat is pas leven is de slogan van Scouting Nederland. Maar wat is scouting nou eigenlijk precies. Veel mensen hebben nog een oubollig beeld van scouting, wat ik vaak al probeer te ontkrachten. Waarom ik vind dat scouting goed is voor hoogsensitieve kinderen? En wat scouting nou echt is deel ik graag met je. Lees je mee?

Wat is scouting?

Als ik mensen vertelde dat ik bij de scouting actief was. Kreeg ik vaak de cliché reacties. Touwknoper, akela, draag je ook zo een ouderwetse blouse. Het zijn zomaar een paar reacties. Maar wat is scouting nou echt?

Wereldwijde jeugd- en jongerenbeweging

Als wereldwijde jeugd- en jongerenbeweging heeft scouting als doel om jongeren te helpen zich te ontwikkelen. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en actieve burgers zijn de kernwoorden van de scouting. Ook biedt het een educatief programma met als basis:

  • activiteiten in de natuur
  • teamwork
  • leiderschap
  • persoonlijke groei
  • maatschappelijke betrokkenheid

Meest veelzijdige hobby

Kan jij een hobby bedenken waar ze een grote variatie aan activiteiten aanbieden? Scouting biedt activiteiten aan van Avonturen sparen, spelletjes, creativiteit en leerervaringen opdoen. Denk aan kamperen, wandelen of aanleren van vaardigheden als koken, EHBO en ja ook knopen leggen. Het is een plek waar je op een veilige plek kan leren je grenzen te verleggen, nieuwe vrienden te maken, samenwerken en leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Scouting uniform met das en dasknoop.

Lees ook: Hobby inspiratie voor hoogsensitieve mensen

Voor welke leeftijd is scouting?

Voor scouting maakt het niet uit of je nu tussen de 5 en 7 jaar bent of tussen de 18 en 21 jaar of ergens daartussen in. Na je 21e kan je nog steeds betrokken blijven bij de scouting, als bijvoorbeeld vrijwilliger, plusscout of donateur.

Leeftijdsgroepen onderverdeeld in speltakken

Ondanks dat scouting voor verschillende leeftijden is, heeft iedere leeftijdsgroep zijn eigen speltak. Want iedere jongere heeft zijn/haar eigen ontwikkelingsfase en daar worden de programma’s op afgestemd. De nadruk ligt op het ontdekken van de natuur, het opdoen van praktische vaardigheden en het bevorderen van normen en waarden (respect, verantwoordelijkheid en tolerantie) Scouting is onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen, ook wel “speltakken” genoemd, waarin de activiteiten en uitdagingen zijn afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van de deelnemers. De nadruk ligt op het ontdekken van de natuur, het opdoen van praktische vaardigheden en het bevorderen van waarden zoals respect, verantwoordelijkheid en tolerantie.

Verdeling leeftijd en speltak

  • Bevers zijn kinderen tussen de 5 en 7 jaar oud. Zij zitten in groep 2 en 3 van de basisschool. Je bent dus 2 jaar bever.
  • Welpen zijn kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud. Zij zitten in groep 4 tot en met 7 van de basisschool. Je bent dus 4 jaar welp.
  • Scouts zijn tieners tussen de 11 en 15 jaar oud. Zij zitten in groep 8 van de basisschool tot en met klas 3 van de middelbare school. Je bent dus 4 jaar scout.
  • Explorers zijn jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud. Zij zitten in klas 4, 5 en 6 van de middelbare school (of de eerste klassen van het beroepsonderwijs). Je bent dus 3 jaar explorer.
  • Roverscouts zijn jongeren tussen de 18 en 21 jaar oud. Geen van hen zit op de middelbare school, maar zijn allemaal begonnen met hun vervolgopleiding (van mbo tot universiteit). Je bent dus 3 jaar roverscout.

Goed ook om te onderzoeken of er in jullie omgeving gemengde groepen zijn of jongens en meidengroepen. Dat is per vereniging anders.

Verschillende vormen, scouting is voor iedereen

Binnen Scouting in Nederland zijn er diverse specialisaties te vinden: Landscouting, Waterscouting en Luchtscouting. Elke tak biedt unieke avonturen en leermomenten voor jonge avonturiers.

Landscouting

Een groot deel van de Scoutinggroepen in Nederland valt onder de noemer Landscouting. Zoals de term al aangeeft, draait het bij deze groepen om activiteiten en spelletjes op het vasteland.

Waterscouting

Een opvallende subgroep binnen Scouting is Waterscouting, die ongeveer een kwart van de Nederlandse groepen vertegenwoordigt. Deze groepen zijn vaak te vinden aan de kust, bij meren en rivieren. De zomer biedt volop gelegenheid voor waterscouts om het water op te gaan in hun vletten. Zeilen, kanoën en waterspelletjes vormen de kern van hun activiteiten. Tijdens de wintermaanden houden ze zich bezig met het onderhoud van boten en andere leerzame Scouting-activiteiten.

Luchtscouting

Verspreid over Nederland bevinden zich enkele luchtgroepen, die zich richten op Luchtscouting. Vaak hebben deze groepen banden met regionale vliegvelden. Luchtscouts brengen bijvoorbeeld bezoeken aan luchtshows en vliegvelden, waar ze de geheimen van de luchtvaartwereld ontdekken.

Scouts op een gepionierde schommel.

De voordelen van scouting voor hoogsensitieve kinderen

Scouting heeft voordelen voor hoogsensitieve kinderen. Om zomaar wat voorbeelden te noemen:

  1. Veel buiten: Veel scoutingactiviteiten vinden plaats buiten. Hoogsensitieve kinderen kunnen buiten ervaren als rustiger en minder overweldigend dan binnen. Dit kan hen helpen om te ontspannen en zich meer op hun gemak te voelen.
  2. Kleine groepen: Scoutinggroepen zijn meestal kleiner dan een klas. Dit kan zorgen voor een fijnere en minder overweldigende sociale omgeving. Dit kan ze de kans geven om diepere en betekenisvollere vriendschappen op te bouwen met hun mede-scouts.
  3. Zelfontplooiing: Scouting moedigt individuele groei en zelfontplooiing aan. Voor hoogsensitieve kinderen kan dit betekenen dat ze zich kunnen richten op hun sterke punten en interesses, en dat ze kunnen deelnemen aan activiteiten die bij hen passen.
  4. Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden: Scouting biedt de gelegenheid voor hoogsensitieve kinderen om hun zelfvertrouwen te vergroten en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Door samen te werken in teams, leiderschapsrollen op zich te nemen en nieuwe vriendschappen te sluiten, kunnen ze hun sociale interactievaardigheden verbeteren.
  5. Leren door ervaring: Scouting legt de nadruk op leren door ervaring, wat voor hoogsensitieve kinderen een effectieve manier kan zijn om kennis en vaardigheden op te doen. Door praktische activiteiten en buitenavonturen kunnen ze op een dieper niveau leren en begrijpen.
  6. Zelfregulatie: Scouting kan hoogsensitieve kinderen helpen bij het ontwikkelen van zelfregulatiestrategieën, zoals het omgaan met overweldigende situaties, het beheersen van emoties en het vinden van rust en balans.
  7. Acceptatie: Scoutinggroepen streven vaak naar een omgeving van acceptatie en gelijkheid. Dit kan hoogsensitieve kinderen helpen zich geaccepteerd en gewaardeerd te voelen zoals ze zijn, zonder de druk om zich aan te passen aan normen die niet bij hen passen.

Scouting veel voordelen biedt voor hoogsensitieve kinderen, is het belangrijk om te beseffen dat elk kind uniek is. Niet alle hoogsensitieve kinderen zullen dezelfde reacties hebben op Scoutingactiviteiten, en sommigen kunnen mogelijk meer behoefte hebben aan individuele hobby.

Ook interessant: HSP op stap: de belevenisboerderij

Onze ervaring met scouting

Een van onze kinderen is actief lid bij de scouting. We hebben ons hoogsensitieve kind daar enorm zien groeien, vooral op sociaal emotioneel niveau. Wordt er het geaccepteerd om wie het is. En wordt dat de groep ook geleerd. Want niet ieder kind is haantje de voorste. Ons kind gaat iedere week met plezier naar de scouting en komt vol enthousiasme thuis.

Ons kind is nog niet mee geweest met kamp, maar weekendkamp wel. Dat was al een ervaring op zich, positief gezien. Ja, heel vermoeid daarna, maar ervaringen rijker.

Maar niet alleen een van onze kinderen zit bij de scouting. Zelf heb ik als kind ook bij de scouting gezeten. Eerst als kind, later na een scoutingbreak, als leiding en later nog in een bestuursfunctie. Ik heb zelf ook altijd scouting als positief ervaren voor de ontwikkeling.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial