Rijangst in het buitenland overwinnen, mijn ervaring

Waar ik overal zo naartoe reed is door enkele nare ervaringen in het verkeer in het buitenland een angst ontstaan voor het rijden in het buitenland. In de zomer van 2023 besloot ik dat het tijd werd om deze rijangst te overwinnen. Dat doe je ook alleen maar door te doen en weer goede ervaringen te krijgen. Lees je mee met dit persoonlijke verhaal om mijn rijangst in het buitenland te overwinnen.

Hoe is de angst ontstaan

Jarenlang reed ik onbezorgd overal naartoe. Met vriendinnen op de camping en dan even een dagje naar Brussel. Want we zaten toch dichtbij de Belgische grens. Met een vriendin een rondreis maken in Ierland. Weet je wat we huren gewoon een auto en gaan met die banaan. Tijdens deze twee reizen is er ongemerkt toch een trauma ontstaan.

Vrachtwagen zag me over het hoofd

Tijdens een tripje naar België reed ik met mijn auto bij Antwerpen. Het was rustig op de weg en we reden op een breed stuk snelweg. Ineens zie ik een vrachtwagen op ons afkomen die mijn zwarte toyota yaris niet had gezien. In een split second heb ik mijn stuur omgegooid en kunnen voorkomen dat de vrachtwagen zo de auto inwalste. Schrik van mijn leven, maar ik reed door en ging gewoon verder. Later heeft dat ongemerkt gesluimerd en gezorgd dat ik Antwerpen het liefst ontwijk.

Rijden in Ierland was te veel van het goede

Tijdens de vakantie in Ierland hadden we een auto gehuurd. Bij toeval bleek dit een Toyota Yaris te zijn. Die reed ik dus zelf ook. Dat was fijn! We kwamen met het vliegtuig aan in Dublin en daar zouden we een huurauto oppikken. Nadat we de auto hadden gehaald gingen we iedere dag op pad. Zonder een echt plan reden we een rondje Ierland. Bezochten we wat highlights. Waar ik me gewoon mega in vergist had was dat al die bergweggetjes een stuk smaller zijn dan de straatjes en de wegen. Het was bijzonder deze reis. De druppel was voor het stoplicht staan in hellingproof. Mijn achterligger zat bijna op mijn bumper. Het ging net aan goed. Het vele reizen, oververmoeid op de bestemming aankomen en dan ook nog het idee dat als er wat zou gebeuren ik de enige was die kon rijden. Want mijn reisgenote had op dat moment nog geen rijbewijs. Uiteindelijk zijn een week eerder in Dublin aangekomen omdat ik het niet meer redde om daar te rijden.

Lees ook: Autorijden als hoogsensitief persoon

Onze vakanties in het buitenland

De afgelopen jaren heeft mijn man alle vakanties naar het buitenland gereden. Hij vond autorijden niet erg. Ondertussen baalde ik als een stekker dat ik rijangst had in het buitenland. Hij bracht ons altijd veilig op de bestemming. Op vakantie zag ik zo vaak vrouwen zo de camping afrijden en hun eigen ding doen. Ik was afhankelijk van mijn man. En dat wil ik helemaal niet zijn. Als we dan afspraken dat ik zou rijden sliep ik zo slecht dat ik uiteindelijk niet reed. Het was niet verantwoord om met zo weinig slaap achter het stuur te kruipen.

Autorijdende vrouw in een cabrio.

Ik dacht dat ik de enige ben met rijangst in het buitenland

Omdat ik zo veel andere vrouwen zag rijden in het buitenland dacht ik altijd dat ik een van de weinige zou zijn die hier last van had. Ik deelde mijn angst in een storie op de social media. En wat bleek. Zo veel andere met rijangst in het buitenland. Maar ook bij jullie bleek het gevoel te zijn dat je ‘alleen’ was met rijangst in het buitenland.

Hoe ontstaat rijangst (in het buitenland)

Onervarenheid is niet altijd de oorzaak van rijangst. Het ontstaat vaak na jarenlange rijervaring. Een traumatische ervaring of bijvoorbeeld een ongeval. De angst zorgt ook vaak dat je het rijden gaat vermijden. Ook is het een uitdaging waar veel mensen mee te maken hebben als ze in het buitenland rijden. Misschien is dat ook wel fijn om te weten. Nog enkele redenen waarom mensen rijangst hebben in het buitenland:

 1. Onbekende wegen en verkeerssituaties: de niet vertrouwde omgeving zoals onbekende wegen, smalle steegjes, drukke verkeerspleinen, de bergwegen zijn ‘voer’ om rijangst in het buitenland te creëren.
 2. Andere verkeersregels en het rijgedrag van de lokale mensen: Ieder land heeft zijn eigen verkeersregels. Maar doordat de lokale mensen zo gewend zijn om daar te rijden, zijn ze vaak erg opdringerig als ze achter je rijden. Het maakt je onzeker en dat kan angst geven.
 3. Taalbarrières: We spreken vaak niet de taal van het vakantieland. Communicatie is dan vaak lastig met de lokale autorijders en hulpdiensten. Ook dat kan rijangst veroorzaken in het buitenland.
 4. Links rijden: In enkele landen wordt links gereden in plaats van de voor ons gebruikelijke rechts. Ondanks de rijervaring met rechts kan links rijden voor stress zorgen en later ontwikkelen als angst.

Buiten mijn comfortzone

Het zeggen ik ga rijden en het dan ook echt doen is natuurlijk ook een ding. Maar ik deed het. Het eerste stuk was gewoon in Nederland waarna dat overging naar België. Het eerste stuk België viel me mee. Want zoals Kirsten naar me stuurde: Inge een weg is een weg. Of die nu in Nederland is of ergens anders, jij kan daar ook gewoon rijden. Maar ook met Marieke in gedachten die nu, na behulp van rijlessen, gewoon met de caravan naar de camping rijdt. Ik ging met gezonde spanning onderweg naar Antwerpen. Daar aangekomen bleek er file te staan en reden we stapvoets over de ring. Net voor Gent mocht ik nog even lekker de stad in rijden. Want onze navigatie heeft live filemelding, dus berekent de route om als er ergens vertraging is en een alternatief mogelijk en sneller is. Bij Gent/Nazareth onze vaste stop was het tijd voor de wissel. En zo ging ik de eerste keer uit mijn comfortzone.

En ik ging door met uit mijn comfortzone

Na deze eerste rit, ging ik een week later in Frankrijk op de tolweg rijden. Dat was mijn volgende stap in de uit mijn comfortzone treden. Ik vond het op dat moment nog te vroeg om op de binnenwegen te rijden. Vanuit de Dordogne naar het meer van Annecy. Op de helft wisselde we van plek. Maar we gingen van de 400m boven zeeniveau gingen we zelfs naar ruim 1.000m boven zeeniveau. Gelukkig was dat op de tolweg en daardoor goed te doen. Ook terug naar huis reed ik een deel van route. Ruim een derde van de terugreis reed ik terug.

Toch nog rijden op de binnenwegen

Rondom het meer van Annecy (Rhone Alpen) moest ik toch een keer op de binnenwegen gaan rijden. Mijn man zou gaan paragliden en de kans was groot dat we naar de landingsplek moesten rijden. Daarom ging ik zelf rijden. Tot mijn schrik moest ik nog even om een stukje berg op te moeten met een haarspeldbocht omhoog. Oeps die had ik niet zien aankomen. Ik voelde het zweet over mijn rug lopen, maar met manlief naast me die rustig blijft en me door die haarspeldbocht coachen lukte het me. Die overwinning! Man wat voelde ik me trots. En nu is daar die angst nog niet weg, maar de eerste stap is wel genomen. Gelukkig voor mij werd hij naar de startplek gebracht en stonden we al bij de landingsplek. Toch besloot ik op de terugweg weer te rijden. In de spits weer die haarspeldbocht, maar nu naar beneden. Ik heb het gedaan en kom steeds een stapje dichterbij om tijdens de vakantie meer te gaan rijden.

Rijden in het buitenland zorgt voor rijangst. Een flinke snelweg kan een oorzaak zijn.

Niet de enige die de uitdaging aangaat

Na het delen van mijn verhaal, kreeg ik van meer van jullie berichtjes dat ik een inspiratie werd om ook te gaan rijden in het buitenland. De een pakte een klein stukje, de ander gaat ook een langer stuk rijden. Naast dat ik trots ben op mezelf ben ik dat ook op degene die ook buiten hun comfortzone gaan en ook positieve ervaringen gaan sparen met rijden in het buitenland. Ik vind het oprecht leuk om jullie berichtjes te krijgen en jullie hierin te zien groeien.

Lees ook: Een lange autorit met een HSP

Tips om rijangst te overwinnen tijdens de vakantie

Ik schreef het al eerder, maar rijden in het buitenland is iets wat meer mensen als uitdaging ervaren. Daarom ging ik op zoek naar tips die ervoor kunnen zorgen dat je rijangst in het buitenland kan overwinnen, dan wel verminderen.

 1. Neem voldoende rust voordat je op reis gaat, zodat je fit en ontspannen bent. Neem na maximaal tweeënhalf uur rijden minimaal tien minuten rust om vermoeidheid te voorkomen. Als je merkt dat je angstig wordt, neem dan ook een korte pauze om te ontspannen voordat je verder rijdt.
 2. Ontspan je tenen zodra je achter het stuur plaatsneemt, omdat spanning in je tenen je lichaam op slot kan zetten. Dit helpt om angst te verminderen.
 3. Maak de autorit zo aangenaam mogelijk door bijvoorbeeld je zonnebril en zonneklep te gebruiken om prikkels te verminderen.
 4. Blijf goed om je heen kijken en observeer je omgeving tijdens het rijden, zodat je niet te veel naar binnen keert en in een innerlijk horrorscenario belandt.
 5. Bereid je goed voor: Leer de verkeersregels van het land waar je naartoe gaat en plan je route van tevoren. Houd je GPS bij de hand. Gebruik de GPS of navigatie-app op je telefoon om je te helpen bij het navigeren. Tegenwoordig hebben de nieuwere auto’s een ingebouwd navigatiesysteem. Check ook even van te voren of je het navigatiepakket hebt in je auto van het land van bestemming. Wij hadden namelijk toen we naar Denemarken gingen dat de navigatie stopte omdat Denemarken niet in het pakket zit.
 6. Geloof in jezelf: Je kunt echt autorijden, dus vertrouw in je eigen rijvaardigheid en rij ook in het buitenland net zo zelfverzekerd als in Nederland.
 7. Bouw vertrouwen op: ga je na lange tijd voor het eerst weer rijden in het buitenland? Kies dan voor rustige gebieden en een rustig tijdstip om te rijden. Als je meer zelfvertrouwen hebt in het rijden in het buitenland, dan kun je ook de drukke tijden en complexe verkeerssituaties aan.
 8. Neem de tijd om aan de nieuwe omgeving en de rijstijl van de lokale bevolking te wennen.
 9. Ben je op familiebezoek of bij vrienden op bezoek in het buitenland? Vraag of zij samen met jou een keer willen rijden en zij al bijrijder. Zij kennen de weg en de rijstijl en kunnen jou ter plaatsen begeleiden.

Goed om te onthouden

Het is belangrijk om te onthouden dat rijangst in het buitenland normaal is en dat het met de juiste voorbereiding en zelfvertrouwen kan worden overwonnen. Door stapsgewijs te oefenen en je comfortzone geleidelijk uit te breiden. Ook dan kan jij uiteindelijk genieten van een stressvrije en plezierige rijervaring tijdens het reizen in het buitenland.Please follow and like us:

1 gedachte over “Rijangst in het buitenland overwinnen, mijn ervaring”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial