HSP-er Fanny aan het woord: het HSP puzzelstukje

Je scrolt wat op social media en ineens zie je daar een post die zo treffend is dat je jezelf er in herkent. Het blijkt het ontbrekende puzzelstukje van jezelf te zijn. Het overkwam Fanny. Jarenlang voelde ze zich onbegrepen, dacht veel na over dingen. Lees hieronder hoe Fanny haar puzzelstukje HSP vond en daarmee aan de slag gaat.

Stel jezelf eens voor

Mijn naam is Fanny Donk, 41 jaar en ik ben woonachtig in Spijkenisse. In 2020 getrouwd met Erik en samen hebben we een dochter van drie jaar oud. Ik ben sinds 2020 fotograaf en ondernemer bij smile4fan.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Rond mijn 40e verjaardag kwam ik een aantal treffende posts tegen op instagram van een coach met het onderwerp hoogsensiviteit. Er vielen allerlei puzzelstukjes op hun plaats. Ik ben artikelen, tijdschriften en boeken gaan lezen over dit onderwerp en na 1,5 jaar durf ik met zekerheid te zeggen dat ik het kenmerk hoogsenstiviteit heb.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Op dit moment voelt het nog als “een last”  Vooral de extreme vermoeidheid en lichamelijke klachten vallen me zwaar. Ik hoop dat door er mee om te leren gaan, door er meer over te lezen en erover te leren ik het later als een cadeau kan ervaren. Ik vind mijn empathisch vermogen en oog voor detail wel heel erg fijn!

Meer ervaringsverhalen van HSP-ers? Wellicht vindt jij het verhaal van Wendy of Augustijn ook wel interessant?

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent? Wat ervaar je eventueel als last of wat vindt je fijn?

Ik heb voor zover ik me herinner altijd al “last” gehad van hoogsensitiviteit. Vanaf de middelbare school voelde ik me onbegrepen en eenzaam. Ik was ontzettend gevoelig en dacht over alles zoveel na. Ik worstelde met allerlei gedachten en ik ervaarde hoge pieken en diepe dalen. Gelukkig toch mijn Havo en daarna zelfs mijn HBO diploma behaald!  

Toen ik begon met werken kwamen er grotere obstakels. Ik had verantwoordelijke functies maar ik werd niet goed begeleid. Werkdruk was ook al snel te groot. Ik had ontzettend veel lichamelijke klachten en onverklaarbare huilbuien. Meerdere keren was ik flink overspannen en heb ik zelfs burn-outs gehad.  

Ik kan niet tegen bepaalde voeding en ook mijn geliefde cappuccino’s moet ik minderen. Na mijn zwangerschap lijkt alles wel nog intenser binnen te komen. Mijn energie niveau is ontzettend laag en na een feestje of na een avond sporten lig ik met open ogen in bed door de indrukken. Ik kan niet tegen onrecht en ik vermijd gewelddadige films. Een ruzie of discussie vind ik al helemaal lastig.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Ik ben sinds 2020 gestopt met werken in loondienst. Dit was een moeilijke stap maar de prikkels, mijn hoge verantwoordelijkheidsgevoel, mijn gevoeligheid, mijn grenzen nog niet goed kunnen aangeven. Ook thuis de ballen hooghouden, mama zijn, wat verdrietige situaties en vast nog tientallen andere redenen, het was me even teveel. Maar helemaal stilzitten kan ik niet, ik wil wel ergens energie van krijgen!

Ik ben echt heel erg blij dat ik voor mezelf ben begonnen als ZZP-er (fotograaf). Foto’s maken en filmen zijn altijd al een grote hobby van me geweest. Ik ben zo blij dat ik hier nu mijn werk van kan gaan maken en ook anderen hier een plezier mee kan gaan doen.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Vaker nog niet goed dan wel goed. Ik moet nog echt leren om voor mezelf te kiezen, voor mezelf op te komen. En me dan ook niet schuldig te voelen achteraf.

Beinvloed jouw hooggevoeligheid het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Mijn man en zijn familie zijn niet gevoelig, juist keihard voor zichzelf en voor anderen, vaak begrijpen we elkaar dan ook niet. Vooral in het verleden gaf dit enorme botsingen. Toch lukt het ons regelmatig om elkaar te helpen, mijn man kan dan net de juiste woorden vinden om mij een juiste richting op te duwen of door een gebeurtenis te relativeren.  Ik heb het vermoeden dat mijn dochter van 3 ook sensitief is dus ik probeer vooral met slapen zoveel mogelijk structuur aan te bieden en haar zo goed mogelijk te ondersteunen met haar emoties. Toch botst dit thuis regelmatig zeker als ik zelf ook overprikkeld ben. Als gezin zullen we meer moeten leren te praten hierover.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Ik voel nu gelukkig wel steeds beter aan wanneer ik overprikkeld raak. Ik probeer dan me-time in te plannen of ik duik met een boekje eerder mijn bedje in. Ik probeer op voeding te letten en ik ben aan het rondkijken voor de juiste yoga lessen.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

ik heb veel psychologen gezien maar ze konden mij niet de juiste hulp bieden. Samen met mijn laatste coach heb ik veel gepraat over mijn verleden, mijn normen en waarden, denkwijzes en heb ik wat tools gekregen om wat sterker in mijn schoenen te staan in de toekomst. Dit heeft wel geholpen. Ik weet zeker dat ik meer hulp ga vragen in de toekomst.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Ik vind het fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Ik volg veel accounts op instagram over dit onderwerp en lees dan veel herkenbare zaken en ik pak tips mee. Het is fijn dat het kenmerk steeds meer herkenbaarheid krijgt!

Lees het verhaal van Cynthia, die haar ouders dankbaar is dat ze altijd rekening hielden met haar hoogsensitiviteit.

Dank je wel Fanny

Fanny, dank je wel dat ook jij je verhaal wil delen. Wat mooi dat je van je passie je werk aan het maken bent. Hopelijk vindt ook jij je weg in de wereld die HSP heet. Pak de hulp die je nodig hebt en ik weet zeker dat ook jij van je hoogsensitiviteit een kwaliteit gaat maken.

Wil jij meer van Fanny haar werk zien, neem dan eens een kijkje op haar instagram of facebook. Ook kan je haar volgen op haar “privé account”.

Foto’s zijn met toestemming van Fanny verkregen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial