HSP-er Wendy aan het woord, van juf naar coach

Vandaag in de derde HSP-er aan het woord Wendy. Zij reageerde op de oproep om ervaring te delen op dit blog. Want hoe fijn is het om naast mijn ervaring ook hier de ervaring te delen van andere HSP-ers. Ook Wendy kwam er op latere leeftijd pas achter dat zij hoogsensitief is. Voor veel dertig plussers is de geboorte van een kind het moment dat ze erachter komen. Lees je mee naar de ervaring van Wendy?

Wie is Wendy?

Mijn naam is Wendy de Kort, geboren in 1973. Samen met Bas en onze twee kinderen Beau (13) en Anne (9) vormen wij een gezin. Ik heb mijn eigen praktijk voor coaching, training en ontspanning bij HSP. Voordat ik mijn eigen praktijk startte was ik groepsleerkracht basisonderwijs. Op dit moment werk ik nog een dag per week in het basisonderwijs, mooie klussen ter ondersteuning van leerlingen of leerkrachten. 

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Door de geboorte van onze oudste kwam ik er uiteindelijk achter dat ik hoogsensitief ben. Ik schrijf uiteindelijk, omdat dat toch nog even duurde. Zijn komst was de aanleiding zeg maar ;-). Het viel mij op dat voor mijn gevoel bij ons alles anders was dan bij anderen. De volgende stap was dat ik het met name zo anders beleefde dan anderen. Terugkijkend op mijn hele leven is dat altijd al zo geweest, ik voelde mij vaak anders. Ergens in mijn tijdlijn had ik kennelijk besloten om alles met mijn hoofd te beredeneren. Nu zeg ik altijd, met een baby in huis was er niets meer om te beredeneren en moest ik leren luisteren naar mijn gevoel en daar weer op leren vertrouwen. 

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn? 

Ik vind het prima om hoogsensitief te zijn, ik ben wie ik ben en dat is oké. Ik begrijp ondertussen wat wel en niet goed is voor mijzelf en dat is wel handig. 

Lees ook: HSP-er Amber Jamie aan het woord

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent? 

Waar niet aan ;-). De diepe informatieverwerking valt mij vaak op in deze snelle wereld EN het feit dat iets echt heel snel als stress voelt voor mij. 

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Ik vind het heel fijn dat ik ‘breed’ kan kijken en dat geen detail mij ontgaat. Anderzijds is dat ook mijn valkuil, als ik ALLES hoor, zie en voel wat op dat moment niet relevant voor mij is, dan overpikkel ik enorm. 

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie? 

Mijn HSP heeft er in principe voor gezorgd dat ik voor mijzelf ben begonnen. Ik voelde mij binnen mijn baan niet altijd gehoord en gezien en wilde vaak zo anders dan dat wat ‘voorgeschreven’ werd. Ik ben geen volger, niet iemand die zomaar uitvoert, zonder te begrijpen hoe, wat en waarom. Daar kreeg ik uiteindelijk last van en nu in mijn eigen praktijk zijn mijn eigenheid en inlevingsvermogen mijn drijvende krachten. Als werknemer werd dat mij helaas niet altijd in dank afgenomen. Ik werk vooral niet volgens standaard protocollen en dat is exact waarom klanten naar mij komen.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit? 

Soms goed en soms minder goed. Als ik goed voor mijzelf zorg, o.a. veel rust inbouwen, grenzen aangeven, luisteren naar mijn lijf, dan gaat het goed. Met tijden ga ik daar dwars overheen en dan heb ik meer hersteltijd nodig. Met name grenzen aangeven blijf ik lastig vinden, dan weet ik bijvoorbeeld dat ik voor mezelf moet kiezen voor een stukje rust en dan doe ik dat niet (iets met altijd goed willen doen voor een ander ;-)).

Lees ook: Ondernemer en Moeder – HSP neem je overal mee

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Hoogsensitiviteit beïnvloed zeker ons gezinsleven, het is waar we rekening mee hebben te houden. We zijn alle vier temperamentvol, dat vraagt in mijn beleving nog wat extra’s van elkaar. Rust en ruimte zijn voor mijn gevoel van levensbelang om het samen fijn te hebben. Het heeft even geduurd voor daar erkenning voor was bij ons allen, maar we hebben daar onze weg in gevonden. Met vallen en opstaan. Loopt het nu altijd allemaal op rolletjes? Zeker niet, het ligt aan heel veel factoren hoe een dag verloopt, soms is het ook gewoon niet fijn en ‘knalt’ het bij de een of de ander. Dat is ook oké. 

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent? 

Dat ben ik nog heel erg aan het leren. Het lukt mij steeds beter om mijzelf dan terug te trekken, ik wil dan alleen zijn. Steeds vaker ga ik dan wandelen, want binnen het gezin blijf ik mij verbonden voelen met de rest en kan ik moeilijk voor mezelf kiezen. Daar heb ik fysieke afstand voor nodig. 

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Mijn eigen praktijk en de opleidingen, trainingen en cursussen die ik daarvoor gevolgd heb, zijn ook meteen mijn persoonlijke ontwikkeling geweest in mijn HSP zijn. Steeds weer leer ik daarbij ook over mijzelf. 

Lees ook: HSP-er Augustijn aan het woord, mannen zijn ook hoogsensitief

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit? 

Ik vond het heel erg fijn om te ontdekken dat HSP een aangeboren iets is. Het is breintechnisch te verklaren dat je dieper informatie verwerkt, sneller overprikkelt, intense emoties ervaart en sensitief waarneemt. Dat maakte voor mij het accepteren makkelijker. Een soort van, ik kan er niks aan doen, het heeft een reden. 

Dank je wel Wendy

Wendy, dank je wel dat jij jouw verhaal wilde delen. Wendy deelt zowel op Facebook als Instagram vanuit haar praktijk mooie informatie over hoogsensitiviteit. Wat Wendy ook mooi laat zien dat, iedere HSP-er overprikkelt en soms moeite heeft om grenzen te bewaken. Ook zij als professional blijft daarin leren.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Wil jij ook je verhaal delen op Inge Beleeft? Voel je vrij om mij te mailen op inge@ingebeleeft.nl

Om je verhaal te delen hoef je geen blogger te zijn. Je mag het onder je eigen naam doen of anoniem.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial