HSP Amber Jamie aan het woord

Vanaf vandaag start de nieuwe rubriek HSP-ers aan het woord op Inge Beleeft. Iedere laatste woensdag van de maand is er een andere HSP-er aan het woord. Hoe ervaren andere hoogsensitieve mensen hun prachtige karaktereigenschap. Hoe gaan ze er mee om en hoe ontdekte ze het. In de allereerste gastblog bijt de 19 jarige Belgische studente Amber Jamie de spits af.

Wie is Amber Jamie?

Hey jij! Wat fijn dat je interesse hebt in dit gastartikel. Ik ben Amber Jamie een 19-jarige happinessblogger met, je raadt het al, hoogsensitiviteit. In dit artikel wil ik jou laten kennismaken met hoe het voelt om een hoogsensitieve studente te zijn. Ook geef ik enkele tips mee om extreme overprikkeling tijdens je studies te voorkomen. Hopelijk heb je er wat aan.

Hoe ik ontdekte dat ik hoogsensitief ben

Wie goed gelezen heeft, heeft zonet ontdekt dat ik nog maar 19 ben en al weet dat ik hoogsensitief ben. Dat is best een ongebruikelijke zaak. De meeste komen er, zoals je misschien wel weet, namelijk pas op latere leeftijd achter. Zelf weet ik sinds mijn 17de dat ik hoogsensitief ben. Hier kwam ik achter toen ik op een bepaald moment met een vriendin aan het praten was over wat achteraf symptomen van hoogsensitiviteit bleken te zijn. Deze vriendin was de eerste persoon in mijn leven die het woord hoogsensitief uitsprak. Eenmaal thuis besloot ik om mijn mama te vragen of ik niet eens een of andere test kon doen die kon testen of ik weldegelijk hoogsensitief ben. Wat bleek? Mijn ouders hadden al zo een test gedaan toen ik nog in de kleuterklas zat en daar was effectief uit gebleken dat ik hoogsensitief was.

Waarom was het me nooit eerder verteld?

Nogal boos vroeg ik mijn moeder toen waarom ze mij dat nooit vertelt had. Waarop haar antwoord was dat ze dat niet gedaan had omdat ze vond dat ik er geen last van ondervond, maar dat deed/doe ik dus wel.

  • Na volledige dagen school ben ik altijd veel te moe om ook nog eens te studeren/huiswerk te maken, waardoor ik nooit volledig gefocust mijn werk maak.
  • Na een dagje leuke dingen doen met vriendinnen moet ik altijd een hele dag recupereren.
  • Ik heb zo goed als altijd het gevoel dat mijn hoofd volledig vol zit.
  • Ik zuig de gevoelens van een ander volledig op en voel me daardoor altijd net zo triest of soms zelfs triester als/dan de ander.
  • Bepaalde woorden kunnen mij altijd heel veel pijn doen, ookal waren die woorden niet bedoelt om mij pijn te doen. (Negatieve feedback van een leerkracht bijvoorbeeld.)
  • Ik kan niet gaan feesten zoals mijn leeftijdsgenoten omdat ik weet dat ik dan al na een uur misselijk ben van de overprikkeling.
  • Op school uitstappen kan ik nooit voor de volle 100% genieten.

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar kort samengevat waren er dus weldegelijk een heleboel factoren die slecht waren voor mijn mentale gezondheid. Sterker nog, niet veel later leidde dit tot een depressie. Hieruit heb ik echter wel geleerd hoe ik mezelf als hoogsensitieve studente moet beschermen tegen extreme overprikkeling. Graag deel ik daarom enkele tips met jou.

Ook interessant: Roerige laatste schoolweken voor een kind

Amber Jamie op school

Zonder jezelf vaak genoeg af

Het klinkt misschien heel associaal, maar dat hoeft het niet te zijn. Vraag je leerkracht bijvoorbeeld of je oortjes mag insteken of een koptelefoon mag opzetten tijdens momenten waarop je zelfstandigwerk moet verrichten. Of wandel wanneer je voelt dat je overprikkelt raakt even weg. Vraag tijdens de les desnoods of je naar de wc mag of dwaal in de pauze even door de gangen van het gebouw.

Maak gretig gebruik van het feit dat je hersenen meer informatie opslagen

Als student hoor je heel vaak dat leren veel sneller gaat wanneer je echt aandachtig oplet en notities neemt tijdens de les. Voor mij klopt dat dus effectief. Ik ben altijd heel goed geweest in schrijven en luisteren naar wat leerkrachten zeiden tegelijk waardoor ik tijdens de lessen altijd al heel veel informatie opsloeg. Hierdoor bespaarde ik mezelf heel wat extra uren studeren buiten school en won ik extra uren ontprikkeling. Ga dus echt op zoek naar een manier van notities maken tijdens de les die voor jou werkt. Dan zal je tijdens het studeren merken dat je nog veel meer weet van de les dan je denkt.

Stel vragen!

Wanneer je een vraag hebt die onbeantwoord blijft, zal die vraag zich in jouw hoofd blijven herhalen waardoor je a) overbodige prikkels consumeert en b) het moeilijker krijgt met opletten. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat je de vorige tip niet kan toepassen en je dus meer tijd nodig hebt om te leren. Kan de vraag wachten? Schrijf hem dan op.

Ook leuk om te lezen: Hoe help je een hoogsensitief kind op school?

Box Brownies bestellen

Buiten school

Neem voldoende pauze

Ben je na een hele dag les volgen enorm moe? Neem na school even een korte douche om de prikkels van je af te wassen en gun jezelf daarna even een powernap van max 30 minuten. Zorg ook tijdens het studeren door voor voldoende pauzes, want ja, ook het consumeren van informatie zijn prikkels. Zorg tijdens die pauzes vooral voor stilte zodat overbodige prikkels kunnen vermeden worden.

Studeer wanneer het stil is

Persoonlijk vindt ik het heerlijk om te studeren wanneer het pik donker is buiten en er al een heleboel mensen zijn gaan slapen. Dit omdat het dan stil is op straat en in huis. Natuurlijk is het dan wel zo slim om dit niet te doen wanneer je de volgende dag naar school moet. Probeer tussen de middag wat te slapen zodat je in de avond wat langer wakker kan blijven of ga extra vroeg slapen en sta op om te studeren voor de wereld wakker wordt, dat kan natuurlijk ook.

Schrijf zoveel mogelijk op

Gedachten zijn ook prikkels, daarom is het goed om zoveel mogelijk van je gedachten uit je hoofd neer te pennen zodat je ze uit je hoofd haalt. Maak dus zeker gebruik van een (digitale) agenda en lijsjtjes, maar probeer ook eens om een dagboek bij te houden zodat je, wanneer je voelt dat je hoofd vol zit echt eens letterlijk alles kan neerschrijven.

Minimaliseer

Fysieke rommel zorgt voor mentale rommel en prikkels. Daarom houdt ik mijn persoonlijke ruimtes altijd zo rommel vrij mogelijk. Ook probeer ik altijd te kiezen voor rustige kleurtjes om mijn omgeving mee te vullen.

Tot slot wil ik ook nog even van de gelegenheid gebruik maken om reclame te maken voor mezelf. Vond je dit artikel leuk om te lezen? Wil je graag meer lezen over een zoektocht naar jezelf en geluk? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn blog. Of kom een kijkje nemen in mijn ooh zo gezellige leventje op Instagram.

Dankwoord

Amber Jamie, dank je wel voor het delen van jouw verhaal. Mooi om te lezen hoe jij je hoogsensitiviteit inzet in je studentenleven.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial