Roerige laatste schoolweken voor een kind

Met deze blog schrijf ik een open brief naar alle scholen, sportverenigingen en clubs. Naast dat november en december intense maanden zijn voor kinderen blijkt dat na de meivakantie die roerige tijd weer terug komt voor de kinderen. Namens de kinderen, de ook niet hoogsensitieve kinderen, die het niet trekken deze periode schrijf ik graag deze brief.

Beste medewerkers van scholen, vrijwilligers en leiders van (sport)verenigingen,

Ik schrijf jullie deze open brief, omdat me even wat van het hart moet en ik weet dat er meer ouders zijn die met dit gevoel rondlopen. Maar ik spreek hier voor mezelf met de gedachten dat er dus wel meer zijn met dit gevoel, maar die niet een platform hebben om het uit te spreken.

Ja het mooie weer komt er weer aan

Na de meivakantie is het een startschot voor het mooiere weer, maar ook voor een roerige tijd voor kinderen. De laatste weken school zijn aangebroken. Pinksteren en Hemelvaart komen eraan. Wat betekend dat de kinderen ook nog eens extra vrij zijn en uit hun ritme gehaald worden. En deze brief is ook niet gericht op deze twee feestdagen. Maar juist dat ook na die meivakantie we met zijn allen bedenken dat nu het mooi weer is we weer van alles moeten doen.

Lees ook: Hoogsensitief speelafspraakjes zeg ook eens nee

Het seizoen of schooljaar leuk afsluiten

Iedere school en vereniging wil graag het seizoen leuk afsluiten en komt daarmee met allerlei activiteiten om de hoek kijken. Super leuk natuurlijk, maar het voelt een beetje als hollen of stilstaan. En in mei en juni staan we alles behalve stil. Het is zelfs zo dat we voor één weekend in juni meerdere activiteiten hebben moeten afzeggen voor de kinderen, omdat er in dat ene weekend wel heel veel georganiseerd wordt en we niet overal bij kunnen zijn.

Maar ook de uitstapjes die nog even worden gedaan die in het onderwijs passen en buiten worden gedaan. Waar het aan het begin van het schooljaar nog rustig is, maar ook mooi weer blijft het tamelijk rustig. Aan het eind van het jaar knallen we alle uitjes er nog even uit.

Teambuilding

Ik snap ook wel dat uitjes het leukst zijn als het mooi weer is, maar om het eens over teambuilding te hebben. Dat is misschien juist het leukste aan het begin van het seizoen. Een goede manier om elkaar juist te leren kennen. Of maak van iets anders het hoogtepunt van het jaar.

Een tandje minder

En geloof ik me ik waardeer het echt dat er voor de kinderen zoveel leuks georganiseerd wordt. Dat iedereen ze een geweldige tijd willen geven in wat ze doen, zodat ze er later met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Maar het mag voor ons wel een tandje minder of in ieder geval wat meer verspreid over het jaar en niet alles in die laatste weken voor de zomervakantie.

Wat doet het met de kinderen

Op het moment van het uitje zijn de kinderen dol enthousiast en hebben ze het super naar hun zin. Maar thuis komt de ontlading van de spanning en prikkels van die dag. In combinatie met de spanning vooraf. Je merkt dat het voor veel kinderen te veel wordt. Ze zijn moe, hangerig, opstandig, worden snel boos en er is bijvoorbeeld meer ruzie onderling. Vanuit ons hoogsensitieve gezin merk ik echt dat deze roerige weken flink aanpoten is. Ik sta gereed als brandweervrouw om de onderlinge brandjes te blussen. Sta als een rijinstructeur klaar om op de rem te trappen. Maar vooral als moeder om ze te knuffelen en te troosten omdat ze het op dat moment juist zo hard nodig hebben.

Ook interessant: Wat neem je als HSP mee bij een dagje uit?

Oproep tot meer verspreiding

Nogmaals ik waardeer het enorm dat de leerkrachten en al die vrijwilligers op de verenigingen onze kinderen een geweldige jeugd willen geven. Dank jullie wel daarvoor. Toch wil ik jullie ook via deze open brief vragen eens kritisch naar jullie aanbod te kijken om te kijken of je het op een andere manier kan indelen. Geef de kinderen in mei en juni ook even tijd om ‘adem’ te halen in plaats dat het voelt als drukke roerige laatste weken. Laten we met elkaar zorgen dat er wat meer spreiding is van leuke activiteiten en niet alleen maar in de laatste twee maanden van het schooljaar of het seizoen.

Hartelijke groet,

Inge

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial