Kruip op de bank met je favoriete warme drankje en dekentje

Een goede balans van prikkels en ontprikkelen is essentieel voor iedere hoogsensitieve persoon. Voor de een is het een uitdaging om een goede balans te vinden. Voor de andere een tweede natuur. Toch is het op de bank kruipen met je favoriete warme drankje en een dekentje een perfecte manier van zelfzorg. Waarom? Dat vertel ik je graag in dit blog.

Spanning eruit

Na een lange dag op het werk, of een intensieve dag op school of met je kind(eren) is het heerlijk om die spanning of prikkels van die dag te verwerken. Daarom is het ook goed om te bewegen na dat soort dagen. Door te bewegen maakt je lichaam een aantal stofjes aan zoals dopamine, serotonine en endorfine. Die laatste staat bekend als een snelwerkend anti-stress hormoon.

Genieten en ontspannen met warme thee.

Op de bank ontspannen

De verleiding is vaak groot om op de bank te ploffen en dan niks te doen. Lekker met die warme kop thee/koffie/chocomelk en een dekentje. Dat geeft uiteraard ook ontspanning, maar dan moet je ook wel echt ontspannen. Staar dan even uit het raam de tuin in. Ik noem dat vaak gekscherend een cursus windows. Lekker even rust, geen nieuwe input met staren naar de tuin. Niet bezig zijn met moeten of na te denken over de dingen. Daardoor ontstaat er ruimte op de prikkels te verwerken en laad je langzaam op.

Lees ook: 33 zelfzorgmomenten voor hoogsensitieve mensen

Kies voor een kwalitatief warm drankje

Ben je een koffiedrinker? Ja, dan vind je vast goede koffie belangrijk. Een bakkie koffie uit de automaat sla je waarschijnlijk liever over. Net als dat je voor een lekkere reep chocolade ook liever kiest voor een goed stuk in plaats van een smaak of soort die niet lekker is. En voor je chocolademelk laat je vast en zeker ook liever chocolade drops smelten voor een echt lekkere mok warme cholademelk. Dat geldt voor thee ook. Als je dan op de bank gaat zitten met een kopje thee. Kies dan voor thee van goede kwaliteit.

Het dekentje voor op de bank

Dat dekentje op de bank is voor mij echt heel fijn. Zeker ‘s avonds vind ik het extra fijn. Het geeft een soort geborgen gevoel. Ook maakt het dat ik lekker opgewarmd mijn bed in stap en daardoor sneller kan inslapen. En wist je dat dat eigenlijk helemaal niet zo gek is en dat het bij het circulaire proces van het leven hoort? In de zomer bloeit en straalt alles, in de herfst vraagt je lichaam om terug te keren. Het moment juist om te kijken wat bij je hoort en los te laten wat niet meer past. Net zoals de boom de bladeren verliest en in het voorjaar weer met frisse nieuwe blaadjes begint.

Zelfzorg belangrijk

Zelfzorg is voor hoogsensitieve personen erg belangrijk. Wist je dat je met 20 minuten tijd voor jezelf al flink op weg bent om te ontprikkelen, of in ieder geval je emmertje te legen? Dus ga lekker met dat dekentje op de bank zitten, met een warme kop thee in je handen. En tuur lekker ongegeneerd naar buiten. En deze manier van zelfzorg is ook fijn voor de prikkelzoekende HSP.

Please follow and like us:

1 gedachte over “Kruip op de bank met je favoriete warme drankje en dekentje”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial