Een minivakantie om voor jezelf te zorgen

In de reeks zelfzorg voor HSP hoort ook de minivakantie. Maar voor een minivakantie hoef je niet weg, waardoor het voor iedere hoogsensitieve persoon toegankelijk is. Want de ene HSP blijft het liefst thuis, de andere gaat graag op pad. Dus ook de minivakantie als een vorm van zelfzorg mag niet ontbreken op Inge Beleeft.

Zorg je goed voor jezelf?

Zorg goed voor jezelf is een zinnetje dat we allemaal heel makkelijk tegen een ander zeggen als ze in een zware periode zitten. Het tegen een ander zeggen is zo makkelijk, maar wees eens eerlijk zorg jij ook vaak genoeg voor jezelf? Hoogsensitieve mensen staan er vaak bekend om, om heel goed voor zichzelf te zorgen is vaak een dingetje. In Gent besefte ik pas hoe belangrijk het is om een minivakantie te hebben. Wat had ik dat gemist. 

Waarom is een minivakantie belangrijk?

Even niets doen is belangrijk voor je (geestelijke) gezondheid. Een vakantie geeft je energie, motivatie en een creatievere geest. En je voelt je vaak ook gelukkiger als je op vakantie bent geweest. Heel eerlijk is het ook gewoon een fijne manier van ontspannen omdat je niks hoeft en alles mag.

Een HSP brein staat niet stil

In het dagelijks leven staat ons hoogsensitieve brein niet stil. We verwerken alles op een diepe manier. Zowel privé als op ons werk. Dat geeft veel prikkels en daar moeten we van herstellen. Soms is ontspanning lastig in te plannen. Een minivakantie kan je helpen om te ontdoen van afspraken. Deadlines los te laten. Door alles lost te laten gaat het stressniveau omlaag. En heb je echt tijd om te herstellen van alle prikkels.

Lees ook: Vakantiepark de Leistert staat op mijn bucketlist

Soorten minivakanties

Een minivakantie kan je thuis houden, maar ook als je het fijn vindt om ergens anders te logeren buiten de deur.

Een dag lang een boek lezen is ook een minivakantie.

In en rondom huis

Een minivakantie hoeft dus niet perse een vakantie buiten de deur te zijn. Dat kan ook heel goed thuis als je je daar dan ook echt kan ontdoen van het dagelijks leven. Ga op die vrije dagen eens wandelen in het bos of het strand. Ga naar een leuk museum of pak een goed boek. Haal eten dat alleen jij lekker vindt.

Buiten de deur

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om wel buiten de deur een minivakantie te boeken. Kies een leuke stad waar jij activiteiten kan doen die je energie geven. Ga lekker uit eten of bestel roomservice. En misschien woon jij wel helemaal niet bij de kust en kan je tijdens je minivakantie lekker door de duinen wandelen of andersom van de kust naar het bos of de heide. Ga alleen of met je partner of een goede vriend/vriendin. Ik durfde in het begin echt niet alleen een nachtje weg. Inmiddels nu twee keer gedaan en nu vind ik het een stuk minder spannend.

Een goede mindset

Een minivakantie heeft alleen zin als jij wel de juiste mindset bij je hebt. Je moet tijdens de minivakantie wel alles los kunnen laten. Ben je de hele tijd aan het malen, dan ga je van de minivakantie geen energie krijgen. Daarom is het belangrijk om dingen vooraf al te regelen. Maak je planning of to-do lijstje vooraf voor de periode na je minivakantie. Zo voorkom je dat je tijdens je minivakantie aan dat soort zaken gaat denken.

Leuke ideeën voor een minivakantie buiten de deur

In het bos der internet zijn er veel ideeën te vinden, maar ik zocht er een aantal voor je op waarvan ik denk dat ze HSP-proof zijn.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial