Nationale voorleesdagen gaan weer van start

Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 zijn dit jaar de Nationale Voorleesdagen. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouders en bibliotheken besteden deze anderhalve week extra aandacht aan het voorlezen van kinderen.

De doelgroep volgens Stichting Lezen

De doelgroep zijn de ouders van kinderen tussen de zes maanden en zes jaar. Het zogenoemde kernkind is het kind van drie jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt.

Voordelen van voorlezen

Voorlezen, maar ook gewoon lezen heeft meerdere voordelen. Zo vergroot voorlezen de woordenschat van je kind. Maar misschien nog wel het belangrijkste van allemaal de band die je ook op die manier extra aanhaalt met je kind.

Wanneer lees ik voor?

Ik lees onze kinderen regelmatig voor. Overdag lekker op de bank of op de grond. ‘s Avonds voor het slapen gaan lekker op bed. In hun eigen bed of juist met z’n allen op het grote bed. Heerlijk even tegen elkaar aankruipen nadat de kinderen zelf het boekje hebben uitgekozen.

Hoe lees ik voor?

Ik vind het altijd leuk om de figuurtjes in de boeken een eigen stemmetje te geven. Dit is overigens ook een van de tips die de Stichting Lezen geeft over het voorlezen. Een boos, verdrietig of blij stemmetje, maar ook een meneer en mevrouw nadoen of juist een kindje.

Welke boeken lezen we graag?

De boeken die we graag lezen beschreef ik al eens in dit blog. Vooral de prentenboekjes zijn hier favoriet. Onze oudste begint langzaam ook de eerste zelf leesboekjes interessant te vinden. Avi-startboekjes hebben we onlangs gehaald in de bibliotheek. De oudste twee vragen ook zelf wanneer we weer naar de bibliotheek gaan. Dus naast onze eigen verzameling leesboeken, halen we ze ook in de bibliotheek.

Speciale editie prentenboekje van het jaar

Wist je dat er voor de Nationale Voorleesdagen een speciale uitgave wordt gemaakt van het prentenboek van het jaar? Het is een kleinere uitgave met een voorleesknuffeltje. Voor het jaar 2020 is Moppereend verkozen tot prentenboek van het jaar.

Lees jij veel samen met je kind? En wat is jullie favoriete boekje op het moment?

Please follow and like us: