De termen hoogsensitief en hooggevoelig worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Maar is er verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig? Ik gebruik ze ook veel door elkaar. Hoewel ik toch wel meer de term hoogsensitief gebruik. Zijn er wel verschillen tussen de twee termen? In dit blog neem ik ze allebei onder de loep en leg ik uit wat ze betekenen.
Wat is hoogsensitief?
Volgens psychologe Elke van Hoof heeft iedereen in zekere wel een stukje sensitiviteit, maar hoogsensitieve mensen (Highly Sensitive Person = HSP) nemen prikkels van buitenaf sterker waar. De geur komt sterker binnen. Geluid, maar ook gesprekken kunnen voor behoorlijke ruis op de lijn zorgen omdat ze intens binnen komen. Vaak wordt er tegen hoogsensitieve mensen gezegd dat ze niet zo ingewikkeld moeten doen. Ook hebben ze veelal een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap die zowel bij mannen als bij vrouwen evenveel voorkomt.
Welke eigenschappen kan een hoogsensitief persoon nog meer hebben?
Nog wat andere eigenschappen van een HSP-er:
- Een HSP-er legt diepgaande verbanden (denkt veel over dingen na en dat vinden andere ingewikkeld denken);
- Ze doen de dingen gewetensvol
- HSP-ers zijn doorgaans harde werkers
- Details hebben ze een speciaal oog voor
- Creativiteit is je op het lijf geschreven
- Ze hebben een rijke fantasie
- Een grote dosis empathie is er aanwezig
- Emoties van anderen worden sterk aangevoeld
- Er is een groot inlevingsvermogen
- Een HSP-er moet langer nadenken over een keuze of antwoord
Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe dan eens een gratis online test.
Je bent hoogsensitief
Hoogsensitief zijn is dan ook geen aandoening, ziekte, handicap of stoornis. Of kortweg gezegd: je bent hoogsensitief, niet je hebt hoogsensitiviteit. Daarom kan er ook geen diagnose gesteld worden en “moet je het doen” met de online testen.
Ook interessant: Waarom ons hoogsensitieve kind soms bij ons komt slapen
Hooggevoelig of hoogsensitief?
De termen hoogsensitief en hooggevoelig worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook ik deed dat, maar inmiddels weet ik beter. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig. Hoogsensitiviteit gaat over de diepgaande verwerking van de prikkels in de hersenen. Hooggevoeligheid is reactie op emotioneel gebied en komt bij veel meer mensen voor. Je kunt hierbij denken aan mensen met autisme, bipolaire stoornis, mensen met een trauma of mensen die (tegen) een burn-out aan zitten. Hooggevoelige mensen zijn dus niet hoogsensitief.
Een kwestie van taal?
In Nederland worden de termen hoogsensitief en hooggevoelig door elkaar heen gebruikt en betekenen ze, volgens de kerngroep HSP proffesionals, hetzelfde. In België wordt wel degelijk de splitsing gemaakt tussen hooggevoelig en hoogsenitief. Wat onze zuiderburen hooggevoelig noemen, wordt in Nederland overgevoelig genoemd. Elke van Hoof legt in deze video kort uit wat ik in deze blog heb verwerkt.
Wat vind ik van dit onderscheid?
Ik las al eerder deze artikelen en met die reden ben ik dus uitsluitende de term hoogsensitief gaan gebruiken en niet meer hooggevoelig. En eerlijk gezegd ben ik het wel eens met de Elke van Hoof. Vind ik het niet een kwestie van taal.