De eerste HSP aan het woord van 2023 wordt afgetrapt door Sannie. Zelf ben ik Sannie gaan volgen nadat haar doeboek Leef hoogsensitief bijna werd gelanceerd. In dit blog deelt ze haar ervaring met HSP. Lees je mee?
Vertel eens wat over jezelf Sannie
Leuk dat je dit blog leest! Mijn naam is Sannie Smit, moeder van drie kinderen (16, 17 en 18) en inmiddels run ik al bijna 9 jaar mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer. Ook mag ik mezelf auteur noemen, blijft nog steeds bijzonder, omdat ik een werkboek en kaartenset heb geschreven voor hsp.
Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?
Ik voelde mij van jongs af aan al anders. Het was net of ik de wereld op een andere manier zag en ervaarde als anderen. Dit hield ik heel lang voor mijzelf. Ik wilde niet anders zijn en er niet aan dat ik hoogsensitief zou zijn. Rond mijn dertigste liep ik vast. Ik had in drie jaar drie kinderen gekregen, een baan wat niet meer mijn passie was en leefde op de automatische piloot. Ik was zogezegd mezelf een beetje kwijt.
Er moest iets veranderen. Mijn huisarts wilde mij toen aan de antidepressiva hebben, ik voelde dat dat niet de oplossing was. Ik wilde gewoon hulp, mezelf weer ontdekken en voelen. Daarom ben ik toen een vier jarige opleiding gaan volgen tot multidisciplinair coach – therapeut. Daar werd hoogsensitiviteit wel eens benoemd en ik heb er toen over gelezen, maar ik implementeerde het nog niet in mijn leven. Dat kwam pas na het volgen van diverse trainingen.
Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?
Bijzondere vraag eigenlijk. Het is voor mij inmiddels zo gewoon, dat ik daar niet meer zo vaak bij stil sta. Natuurlijk baal ik er af en toe van, als ik weer eens overprikkeld ben, maar dat voelt niet meer zo zwaar als jaren geleden. Omdat ik nu accepteer dat dat soort momenten erbij horen.
Ik zie het niet als iets speciaals of iets negatiefs. Het is een stukje van wie ik ben.
Lees ook: Doeboek Leef Hoogsensitief, leer jezelf als HSP-er kennen
Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?
Ik merk het vooral als ik te druk ben. Ik ben een prikkelzoekende (hss) hsp. Dat betekent voor mij dat ik vaak vanuit enthousiasme te veel ga doen. Gelukkig weet ik redelijk mijn balans te behouden, maar soms gaat het toch nog mis. Dan raak ik overprikkeld. Overprikkeld zijn is natuurlijk niet fijn. Eerder baalde ik daar dan van. Vond ik mezelf een ‘sukkel’ dat ik het weer zover had laten komen. Nu leg ik de focus op dat ik wel een boel leuke dingen heb gedaan en dat het soms de consequentie is dat ik overprikkeld ben. Een kwestie van accepteren en vooral mild zijn naar mezelf.
Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?
Wat ik als last ervaar vind ik serieus lastig te benoemen, omdat ik de dingen die ik vroeger als last ervaarde inmiddels grotendeels geaccepteerd heb. Wat ik vroeger lastig vond was bijvoorbeeld grenzen aangeven, omdat ik wilde pleasen. Of overprikkeling, doordat ik die grenzen niet aangaf. Of het niet kunnen voelen waarom ik opeens zo moe was. Nu voel ik heel goed waar mijn energie naartoe gaat en kan ik hier meer in sturen.
Wat ik het meest fijn vind aan hoogsensitief zijn is het kunnen genieten van de kleine dingen. Een bloem die uitkomt, een goede kop koffie, de glimlach van iemand op straat, de trots kunnen voelen om iets wat een van de kinderen gedaan heeft of verbinding voelen tijdens een goed gesprek. Het intens ervaren van de mooie emoties, dat is voor mij echt een groot cadeau.
Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?
Hoogsensitiviteit is een onderdeel van mijn werk. Ik kom dagelijks in aanraking met hoogsensitiviteit en hsp. Het is zo mooi dat ik bijna dagelijks gesprekken mag hebben met andere hsp. Ik hoor bijvoorbeeld vaak van mijn cliënten dat ze zich begrepen voelen. Dat komt waarschijnlijk door mijn eigen hoogsensitiviteit, maar ook omdat ik veel trainingen gevolgd heb. Niet elke hsp is namelijk hetzelfde. Ik kan makkelijk verbinden met mijn cliënten en tegelijkertijd mijn energie bij mezelf houden. Daarnaast voel ik vaak haarfijn aan waar de diepere laag zit en kan ik mensen daar liefdevol in begeleiden. Dus in mijn werk heeft mijn hoogsensitiviteit een positieve invloed.
Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?
Voor mij gaat het niet alleen om omgaan met hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is namelijk maar één stukje van mij. Ik ben meer dan alleen mijn hoogsensitiviteit. Dus het zou zijn, hoe ga ik om met mezelf?
Ik ben mij nu veel meer bewust van mijn grenzen en respecteer deze ook. Jaren geleden ging ik maar door, want ik had het idee dat ik de enige was die ‘zwak’ was. Daarnaast is voor mij een stuk acceptatie het allerbelangrijkste. De acceptatie dat ik ben zoals ik ben. Ik ben niet gek, ik ben hoogsensitief en dat is oké. En ja, dat betekent soms dat ik over- of onderprikkeld ben of dat ik snel emotioneel ben of dat ik gek wordt van mijn eigen gedachten en dat is oké. Dat geeft al heel veel rust.
Ook interessant: Review: Hoogsensitief 52 inspiratiekaarten – Sannie Smit
Beïnvloed jouw hooggevoeligheid het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?
Toen ik er nog niet zo mee bezig was, de kinderen waren echt nog klein, beïnvloedde het mijn gezinsleven niet. Ik ging namelijk maar door en door en vergat mezelf. Dus het gezin had er geen ‘last’ van. Ik had er vooral zelf last van, omdat ik uitgeput was. Ik had heel erg de overtuiging dat ik ‘gewoon’ de dingen moest doen zoals ze hoorde. Dus niet zeuren en doorgaan.
Dat ging natuurlijk niet goed en ik kwam in een burn-out terecht, nu zo’n 13 jaar geleden. Toen ik begon met mijn opleidingen zijn er wel dingen veranderd. Ik ben veel meer tijd voor mezelf gaan maken. Stukken wandelen, nachtjes weg, bij de kinderen aangeven dat mama even boven is en dat ze even zelf moesten gaan spelen. In het begin vonden ze dat wel raar. Nu de kinderen groter zijn, weten ze niet beter. Daarnaast zie ik juist het positieve, dat mijn kinderen nu ook goed ruimte voor zichzelf kunnen maken en hun grenzen aan kunnen geven.
Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?
Het ligt er een beetje aan hoe ver ik het heb laten komen. Als het echt foute boel is, wat héél soms nog kan gebeuren, is slapen het beste. Als het een kwestie is van een beetje overprikkeling, is voor mij buiten zijn heerlijk. Het één worden met de natuur. Heel bewust mijn zintuigen laten prikkelen door de wind, de zon, de geuren, de geluiden. Weer echt contact maken met mijn lichaam en zo de spanning van de overprikkeling van mij af laten glijden.
Of als ik het fijner vind om wel lekker binnen te blijven, vind ik puzzelen fijn. Dan gaan mijn gedachten op nul en vergeet ik even alles. Daar kan ik ook van opladen.
Wat het belangrijkste is, omdat ik introvert ben, is dat ik dan echt alleen-tijd nodig heb.
Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?
Het volgen van de toen vierjarige opleiding was een mooie ‘therapie’. Toch bleef ik stukjes missen. Nadat deze opleiding afgerond was, ben ik mij gaan specialiseren in hoogsensitiviteit. Dit door ongeveer alle boeken lezen over hsp en verschillende lezingen en trainingen te volgen. Door de diverse trainingen bij verschillende trainers (Esther Bergsma, Saskia Klaaysen, Annek Tol en Xandra van Hooff), zijn de puzzelstukjes op hun plek gegeven. Juist omdat alle trainers hun eigen visie hebben, kon ik eruit halen wat voor mij werkte. Dit alles heeft mij zoveel inzicht in mijzelf gegeven. Door de diverse inzichten heb ik mezelf en mijn hoogsensitiviteit kunnen accepteren.
Het lastige voor mij was dat ik mij niet in alle kenmerken van een hsp herkende. Ik kan bijvoorbeeld intens genieten van een dag Efteling, spannende reizen of lezingen geven voor mijn werk. Toen ik meer ging lezen over de combinatie hsp – hss (high sensation seeker), vielen alle puzzelstukjes op zijn plek.
Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?
Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is mezelf en dus ook mijn hoogsensitiviteit accepteren. Door echt meer te weten te komen over hoogsensitiviteit, ben ik mezelf gaan begrijpen. Doordat ik mezelf begreep, kon ik beter voor mezelf zorgen en accepteer ik mijn hoogsensitieve systeem.
Dus als ik je één ding mee mag geven. Als je denkt dat je een hsp bent, verdiep je er dan in. Hoe meer je over hoogsensitiviteit leert, hoe meer je over jezelf leert. Door kennis over hoogsensitiviteit zal je meer inzicht krijgen in jezelf. Als je inzicht in jezelf krijgt, zal je jezelf uiteindelijk gaan accepteren. Jezelf en je hoogsensitiviteit accepteren is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven. Je bent zoals je bent en dat is helemaal oké!
Waar vind je Sannie online?
Wil je de tips en ervaringen van Sannie blijven volgen? Ze deelt ze op Facebook en Instagram.
Foto’s zijn van Sannie Smit en met toestemming verkregen.