HSP Nathalie aan het woord

Vandaag verteld Nathalie over haar hoogsensitiviteit. Ze weet nog niet zo heel lang dat ze hoogsensitief is, maar er vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats.

Vertel eens Nathalie, wie ben je?

Ik ben Nathalie, 32 jaar oud, alleenwonend met mijn twee honden, momenteel werkzaam in de psychiatrie en net mijn vervolgstudie als psychiatrisch verpleegkundige afgerond. Ik kan enorm genieten van de natuur, paardrijden en wandelen, ben graag creatief in de praktijk en mag graag een boek of tijdschrift lezen gerelateerd aan de psychologie. 

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Dit jaar ben ik erachter gekomen dat mijn gevoeligheid in verband ligt met hoogsensitiviteit. Toen ik wat jonger was, merkte ik al op dat ik anders was werd gezien door anderen als ‘verlegen en stil’. Ik lette bijvoorbeeld op details waar anderen nooit over na dachten, hield niet van onenigheid of ruzie, hield graag iedereen tevreden, hierdoor een pleaser om maar niemand kwijt te raken in mijn naaste omgeving, dit kostte mij ook veel energie waardoor ik uiteindelijk in een flinke burn-out terecht kwam, twee jaar uit de running geweest, fysiek en mentaal was ik op. 

Lees ook: Zelf stoppen met emoties overnemen van anderen

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

In eerste instantie moest ik er niet veel van weten, moest het even laten bezinken, maar naarmate ik mij erin ging verdiepen, door boeken te lezen en via via in contact kwam met een hsp coach, werd ik mij steeds bewuster van mijn vermoeidheid, het aanvoelen van emoties en ook mijn eigen tijd nodig te zijn naast de gezelligheid met vriendinnen en familie. 

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Waarin eigenlijk niet, alles om me heen zijn prikkels, die meer binnenkomen en meer verwerkings-/ontprikkelingstijd nodig zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld net iets te veel plan op een dag waarvan ik even niet de bewustwording heb dat ik hier te weinig aan mijn eigen tijd denk: ontprikkelen. 

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Doordat ik het een en ander ervaren heb in het verleden in combinatie met mijn gevoeligheid, kost het meer tijd om dit alles te verwerken of patronen te doorbreken door dichter bij mezelf te blijven. Wat ik fijn vind aan het hoogsensitieve is dat ik feilloos iets aanvoel als er bijvoorbeeld iets niet prettig voelt of niet klopt, hierdoor kan ik altijd op mijn intuïtie af gaan wat vertrouwen geeft. 

Nathalie bij ondergaande zon in een weiland.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Tijdens mijn studie vond ik dit wel pittig, grootste deel van mijn studie wist ik nog niet dat ik hoogsensitief was, dus was vaak ontzettend moe wat ik niet kon plaatsen. Heb mij zelfs wel eens ziek moeten melden omdat ik er dan doorheen zat, waarschijnlijk vaak over mijn eigen grenzen heen gegaan. Tijdens werk merk ik dat mijn empathisch vermogen en rustige karakter juist een positieve uitwerking heeft, waar patiënten goed op reageren wat mij weer motiveert in mijn werk. 

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit? 

Momenteel sta ik nog midden in het proces van omgaan met hoogsensitiviteit, maar ik merk al wel dat het mij steeds beter lukt om dichter bij mezelf te blijven ‘wat wil ik, wat voelt voor mij goed’ en hierna pas verder kijken, want ik ben ervan overtuigd wanneer je van jezelf houdt, dan ook pas liefde kunt geven aan de ander. 

Lees ook: Omgaan met HSP, hoe doe ik dat?

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Dit is niet echt van toepassing in de zin van gezin. Wel is de vriend van mijn moeder ook een hsp-er, vind het wel mooi hoe meer je er zelf voor openstaat en open over bent, hoe meer mensen er op je pad komen die je energie geven en je verhaal herkennen. Wel ook gezinsleden die zeggen dat ik het mij laat ‘aanpraten’, wat ik op dat moment wel lastig vond, maar anderzijds denk ik dat het ook lastig is voor een niet hsp-er om dit te begrijpen. Dus het is oke, als ik zelf maar gelukkig ben met mezelf en mij goed voel bij wat ik doe. 

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent, Nathalie? 

Als ik merk dat ik tegen overprikkeling aan zit: buiten in de tuin in het zonnetje zitten, wandeling in het bos, van mij afschrijven wat er in me omgaat, mediteren. Wanneer ik overprikkeld ben ga ik even op bed liggen, ogen dicht en mezelf afvragen: ‘wat ik op dit moment nodig ben en wat ik voel’. Voorheen werd ik boos op mezelf en dacht: ‘waarom voel ik me nou weer niet goed’. Nu zeg ik tegen mezelf, alles mag er zijn, niks is goed, niks is fout. 

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan? 

Na boeken te hebben gelezen en mij te hebben verdiept in, knaagde er toch nog iets in mij om wat extra handvaten te gaan ontwikkelen hiervoor, daarom loop ik momenteel bij een hsp coach in de buurt, heb nu twee coaching sessies gehad, waar ik al het een en ander geleerd heb en heb kunnen toepassen, al gaat dit met een up en down. 

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat ik dicht bij mezelf moet blijven, ‘wat wil en voel ik’. 

Dankwoord

Nathalie, dank je wel dat jij je verhaal wilde delen. Mooi om te lezen waar je nu staat en waar je vandaan komt. Je hebt mooie stappen gemaakt. Op naar nog meer handvatten om dichterbij jezelf te komen.

Foto is met toestemming verkregen van Nathalie.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial