Een kinderfeestje is voor ieder kind spannend, maar voor een hoogsensitief kind (HSK) is het extra spannend. Inmiddels hebben onze hoogsensitieve kinderen een aantal kinderfeestjes bij vriendjes en vriendinnetjes achter de rug. Maar hebben ze ook inmiddels hun eigen kinderfeestje achter de rug. In dit blog deel ik tips hoe je het kinderfeestje van je eigen hoogsensitieve kind gezellig kan houden. Maar ook hoe het kinderfeestje van een vriendje of vriendinnetje minder spanning oplevert.
Een kinderfeestje is een prikkelbom
Een kinderfeestje is in meerdere gevallen een prikkelbom voor hoogsensitieve kinderen. Allereerst de spanning vooraf. Wanneer is het kinderfeestje? Wat ga ik krijgen? Luisteren ze wel naar me? Wordt het wel gezellig? Ze slapen dan ook vaker onrustig. Zijn erg prikkelbaar. Daarom help je ze met aftellen naar hun kinderfeestje. Anderzijds zijn ook de versiering, de aanwezigheid van andere kinderen met ieder zijn/haar eigen spanning en geluidjes die veel prikkels geven.
Kinderfeestje thuis of buiten de deur
Voordat je de uitnodigingen de deur uit doet is het belangrijk om te bedenken waar je het kinderfeestje gaat geven. Doe je dit thuis of buiten de deur. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Die bespreek ik straks verder. En ook niet onbelangrijk, je budget voor het kinderfeestje.
Bespreek met de jarige wat je gaat doen op het kinderfeestje
Het is heel belangrijk om samen met je hoogsensitieve kind die jarig is door te spreken wat de planning is van het kinderfeest. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat er een deel van de spanning wordt weggenomen. En daarbij dus ook een deel van de prikkels. Vraag wat je kind wel of niet wil. Zo willen onze kinderen niet dat er gezongen wordt voor ze. Daar houden we dan ook rekening mee. Wat wil de jarige eten op het feestje? Wil je het thuis vieren of als de middelen er zijn buiten de deur.
Een kinderfeestje thuis
Ik schreef het net al, een kinderfeestje thuis heeft zo zijn voor- en nadelen. Enkele voordelen van het thuis vieren zijn:
- Eigen vertrouwde omgeving
- Goedkoper
- Zelf de temperatuur in huis bepalen
Maar er zijn ook nadelen zoals:
- Geluid in huis kan je niet bepalen.
- De organisatie kan je stress opleveren.
- Het feestje thuis geeft ook ‘de rommel’ thuis.
Houd het kinderfeestje simpel en niet te lang
Een kinderfeestje hoeft namelijk niet groot, groter, grootst. Houd het vooral lekker simpel. Nodig alleen de beste vriendjes of vriendinnetjes uit. Wissel een drukke activiteit af met een rustige activiteit, dus bouw rustmomenten in. Zodat jouw hoogsensitieve kind, maar ook de andere prikkelgevoelige kinderen op adem kunnen komen. Een kinderfeestje hoef ook geen uren te duren. Met 2/2,5 uur hebben ze meer dan voldoende feest gehad.
Lees ook: Kinderfeestje thuis met Confetti op tafel.
Nodig ze uit rond etenstijd
Heeft jouw hoogsensitieve kind op woensdagmiddag vrij? Of is er de mogelijkheid voor de zaterdag? Zorg er namelijk voor dat je de kinderen rond etenstijd hebt. De reden hiervan? Als je ze aan het begin van het kinderfeestje van een lekkere maaltijd voorziet, dan vragen ze minder snel om snoepjes tijdens het feestje.
Spelletjes zonder winnaar
Spelletjes zijn leuk om te doen, maar een spelletje waarbij winnaars en verliezers zijn, kun je beter vermeiden. Het levert vaak meer teleurstelling op dan dat er echt plezier aan wordt beleeft. Kies voor spelletjes waarbij niemand een winnaar is. Denk aan spelletjes waarbij ze moeten samenwerken. Die zijn er op verschillende leeftijdsniveaus. Of doe een themafeestje waarbij ze allemaal aan het eind een diploma krijgen.
Spelen op de kamer van de jarige
Weet je wat de kinderen ook heel leuk vinden? Het met elkaar spelen op de slaapkamer van de jarige. De kinderen vinden het geweldig als ze mogen spelen op de slaapkamer van de jarige. Het hele groepje naar boven. Laat ze maar even gaan en dan echt de nadruk op even. Willen ze het niet komen ze vaak naar beneden om even op zichzelf te spelen. Spreek samen met je hoogsensitieve kind af dat ze daar mogen spelen en dat je na afloop samen de kamer weer netjes maakt. Maar maak ook, voordat ze naar de kamer vertrekken, afspraken.
Een kinderfeestje buiten de deur
Ook aan een kinderfeestje buiten de deur hangen voor- en nadelen. Ook hiervan deel ik wat voorbeelden.
De voordeel zijn:
- Je hebt ‘de rommel’ niet in huis.
- Je kunt de organisatie veelal uit handen geven.
- Kinderen kunnen meestal lekker hun gang gaan.
Nadelen van een kinderfeestje buiten de deur:
- Er zijn vaak op een locatie meerdere feestjes, dus meer geluid (tenzij je voor een kleine locatie kiest)
- De locatie bepaalt de temperatuur en de mogelijkheden.
- Het is vaak wel duurder.
Zoek iets wat bij je kind past
Kies je voor een locatie buiten de deur, kijk dan wel wat bij je kind past. Heb je een kind dat graag knutselt? Kijk dan eens bij een atelier in de buurt of ze daar kinderfeestjes organiseren. Of neem een heel klein groepje mee naar de dierentuin of misschien kan je bij de lokale kinderboerderij terecht. Draait er een leuke film? Dan is een uitje naar de film leuk. Ook bij sommige speeltuinen kan je terecht voor het kinderfeestje. Een binnenspeeltuin als Monkeytown of Ballorig, ook wel het krijspaleis, is ook een leuke locatie.
Een kinderfeestje bij een vriendje of vriendinnetje
Ook een kinderfeestje bij een vriendje of vriendinnetje geeft veel spanning. Geef aan de ouder van de jarige aan dat je kind het spannend vind. Uit ervaring weet ik inmiddels dat veel ouders daar voor open staan. Als je zelf het kind moet brengen naar de locatie en je kind blijft aan je hangen. Dan is het vaak ook even goed dat je even blijft. Laat ze heel even de kat uit de boom kijken. Door te erkennen en herkennen gaan ze vaak wel sneller mee in het feest.
Lees ook: HSP ervaringsverhaal het eerste kinderfeestje van mijn kleuter.
Voor de (hoogsensitieve) papa en/of mama
Het kinderfeestje van jouw/jullie kind is zijn/haar feestje. Niet jouw feestje. Hou rekening mee dat je kind zich anders gedraagt dan dat jij van hem/haar gewend bent. Laat dat lekker los en geniet dat je kind geniet van het feestje. Maar ook de volgende punten zijn belangrijk.
Geen stress voor een kinderfeestje
Organiseer geen kinderfeestje waar jij stress van krijgt. Geeft jouw kind aan dat hij iets wil doen waar jij stress van krijgt. Bespreek dit dan. Als jij stress ervan ervaart gaat jouw kind dat op het feestje voelen. Geef dan ook opties wat voor jou wel oké is.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Deze is misschien wel een inkopper, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Maak vooraf een lijstje wat je nodig hebt en vink het af als je het in huis hebt of geregeld hebt. Leg alles klaar als je thuis gaat knutselen of andere activiteiten gaat doen. Ga je op locatie, kijk dan even wat je zelf mee moet nemen.
Een aanrader om te lezen: De Schminkkraam voor een onvergetelijk kinderfeest
Zorg goed voor jezelf
Misschien vind je het gek klinken, maar denk goed aan jezelf tijdens het kinderfeestje van je hoogsensitieve kind. Het is heel makkelijk om mee te eten wat de kinderen eten. Maar door juist goede en gezonde voeding te nuttigen houd je jezelf beter staande tijdens het kinderfeestje van je kind. Zorg dat je goed slaapt de avond ervoor. En ga je naar een binnenspeeltuin en zijn de kinderen zelfstandig genoeg? Overweeg dan om een koptelefoon voor jezelf mee te nemen of een boek.
Plan voor jezelf een avondje niks doen in
Een kinderfeestje is echt heel leuk, maar ook heel intensief. Geef jezelf dan ook de rust om te herstellen. De avond na het kinderfeestje plan je lekker een avondje niksen in. Hersteltijd voor jezelf. Ook belangrijk voor jouw kind natuurlijk. Ook die heeft hersteltijd nodig. Plan de dag na het feestje geen activiteiten in, maar ga even ontprikkelen. En kijk samen terug op het kinderfeestje.
Deze blog heb ik in 2019 al eens gepubliceerd, maar met de kennis van nu herschreven. Daarom heeft de blog een nieuwe datum gekregen.