Je kind is na speelafspraakjes niet te genieten? Je zou het liefst die speelafspraakjes helemaal niet hebben, want het levert alleen maar een schreeuwend kind op. Je voelt jezelf een ‘loedermoeder’ omdat je een keer nee zegt omdat je ziet dat je kind het niet trekt? Trek jij je daar wat van aan? Voor een hoogsensitief kind zijn speelafspraakjes heel intensief. Daarom zeg ik regelmatig nee. Zelfs in drukke periodes trek ik aan de rem en beperk ik de speelafspraakjes. In dit blog deel ik graag waarom ik dit doe.
Speelafspraakjes zijn prikkels
Speelafspraakjes zijn prikkels en dit bedoel ik absoluut niet negatief. Vriendjes of vriendinnetjes die zich niet aan de regels houden. En daar ontstaat een discussie over. Ze willen net niet spelen wat jouw kind wil spelen of in gedachten had. Het zijn zomaar een aantal prikkels die er ontstaan tijdens een speelafspraakje. Om het nog niet te hebben over het broertje of zusje dat mee wil spelen en dat ze dan toch liever niet hebben.
Ben je op zoek naar tips om goed voor jezelf te zorgen? Er staan op Inge Beleeft zelfzorgtips.
Leren grenzen aan te geven
Kinderen moeten nog veel leren, ook leren hun grenzen aan te geven. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder ze het leert. Als je merkt dat je kind moe is, zeg dan dat er die dag niet gespeeld wordt. Vaak merk je het al in de ochtend dat het even te veel is die week voor je kind. Ook ben jij degene die de agenda kent. Trap op de rem als het nodig is. Grote kans dat jouw kind na school alsnog met een vriendje of vriendinnetje aan komt zetten. Hoe lastig misschien ook om een kindje teleur te stellen. Zeg dan wel gewoon dat er die middag niet gespeeld wordt. Ze doen het overigens niet expres dat ze het vergeten wat je die ochtend hebt gezegd.
Één dag in de week
Hier wordt er maar één keer in de week gespeeld. De woensdag is een speeldag. Voor de kinderen een makkelijke dag om te onthouden, maar het gebeurt ook weleens dat ze het op een andere dag vragen. Dan is het antwoord nee. Bij ons gaan ze ook nog twee dagen naar de BSO. Vergeet niet dat dat ook heel intensieve dagen zijn voor je hoogsensitieve kind. Je kan deze ook als speelafspraakjes zien.
Onze ervaring met een hoogsensitief kind en speelafspraakjes
In het begin liet ik me echt leiden door andere moeders, die hun kinderen meerdere keren in de week lieten spelen bij vriendjes en vriendinnetjes. Hier resulteerde dat altijd in kinderen die als ze thuis kwamen enorm uit hun doen waren. Dat is dan nog zachtjes uitgedrukt. Gelukkig had ik dat al snel door en spraken we af dat er één keer in de week gespeeld mocht worden. De speelafspraakjes in de Sinterklaas en Kerstperiode zetten we stop. Ook aan het eind van het schooljaar zijn de schooldagen anders dan normaal en kosten speelafspraakjes meer energie voor een hoogsensitief kind. Daarom ook in die periode geen speelafspraakjes.
Overprikkeld thuis, hoe kan je je hoogsensitief kind helpen?
De kans dat je hoogsensitief kind overprikkeld thuis komt van de speelafspraakjes is groot. Hoe kan je ze dan helpen?
- Zorg dat als je thuis komt, iets gezonds te snacken staat. Je kunt hierbij denken aan snoepgroente als wortel, paprika of komkommer. Het het kauwen op deze groente werkt ontprikkelend. Laat ze ook water drinken uit een rietje.
- Heb je al een lijstje gemaakt met dingen die jouw kind heel leuk vind? Zet voordat je je kind gaat halen deze activiteit klaar, zodat het bij thuiskomst 20 minuten deze activiteit kan doen. Iets wat je heel leuk vind helpt je ontprikkelen.
- Laat ze na een speelafspraakje even douchen of in bad gaan. Als ze in bad gaan kan je er een bruisbal bij doen. Dat helpt te ontprikkelen. Ook kun je zout gebruiken om te ontprikkelen, zowel in bad als onder de douche.
- Laat ze na een speelafspraakje spelen met sensorische materialen. Dit is bijvoorbeeld klei, speelzand, fidget toys, maar ook rijst, erwten, witte bonen, bruine bonen. Niet de gekookte varianten, maar de droge varianten.
Iedereen is anders
Ieder hoogsensitief reageert anders op speelafspraakjes. Misschien is één keer in de week wel te veel voor jouw kind en is een keer in de twee, drie of vier weken meer dan genoeg. Kijk dit als ouder aan en probeer het uit wat voor jullie werkt. Het is een zoektocht voor ieder kind/gezin, maar het gaat je uiteindelijk wel heel veel opleveren.