112 veiligheidsdag

Bij ons in het Westland was afgelopen weekend de 112 veiligheidsdag. Ondanks de hele dag miezerregen hadden ze dit waanzinnig groots opgezet. Nu hadden ze wel echt een top locatie om het te organiseren. De bloemenveiling in Honselersdijk had wat hallen beschikbaar gesteld. Vandaag in dit blog lees je hoe wij het hebben ervaren.

Lopend ernaartoe

De bloemenveiling van het Westland is bij ons praktisch om de hoek, dus wij konden ondanks de regen er gewoon lopend naartoe. Op het punt waarbij we een drukke weg over moesten steken stond de eerste hulpdienst al klaar. Nee beter gezegd de brandweer reed met gillende sirenes weg. Die hadden, bleek achteraf midden in een demonstratie, een echte melding. Bij het oversteken stond de politie het verkeer te regelen om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties zouden ontstaan omdat er grote hoeveelheden mensen wilde oversteken.

In de hal aangekomen

We begonnen om 13:15 uur in de hal. Kijkend naar auto’s en boten van hulpdiensten. We konden een kijkje nemen bij de reddingsbrigade. Ook de provincie zuid Holland stond er. Zij zorgen onder andere voor de camera’s die op belangrijke kruispunten staan. Een van de camera’s werd live uitgelezen. Mooi om te zien ook trouwens. Voor de kinderen stond er een weg klaar waar ze met kleine autootjes mee konden spelen en manoeuvreren. Dat vond onze peuter wel wat.

Voertuigen kijken van binnen en buiten

De kinderen mochten overal in kijken. Dat was wel wat. Op de boot VA hoogheemraadschap Midden Delfland, de ambulance in. Op de plek van de arts zitten. Maar ook zien hoe baby’s vervoert worden in de ambulance, hoe iemand met rugletsel vervoerd word. Wat is het geweldig om te kijken. Het maakt veel indruk op ze.

Demonstraties kijken

Ook wordt er door de hulpdiensten een demonstratie gegeven waarbij samenwerking van politie, brandweer en ambulance noodzakelijk is. In dit geval een ongeval met ernstig letsel. De auto moet opengeknipt worden. Waarom staat de brandweerman daar een beetje met zijn tablet? Of waarom worden de wrakdelen netjes bij elkaargelegd. Om je snel de antwoordde op deze vragen te geven. De tablet is om te kijken waar bepaalde zaken zitten in de auto. Want je kan een wrak niet zomaar opeknippen. Een auto heeft elektronica en knip je verkeerd dan ka je onder stroom komen te staan. Met die tablet kan de brandweer nagaa waar bepaalde zaken zitten in het voertuig. Voor de veiligheid van het slachtoffer en de brandweerlieden. Ook de wrakstukken moeten voor technisch onderzoek bij elkaar blijven. De verzekering, maar een eventuele rechter wil ook weten wat er is gebeurt.

Op de foto

De kinderen kunnen ook met alle voertuigen of hulpverleners op de foto. Ook is er een meet&greet met paw patrol. Die laatste hebben we overgeslagen want het was erg druk. Onze stoere meid ging samen met de politie op de foto. Zij op de politiemotor, de agent ernaast.

Activiteiten

Naast kijken konden de kinderen ook dingen doen. Zo konden ze “brandje blussen“. Die kopjes toen ze dat mochten doen, onbetaalbaar. Ze waren er niet weg te slaan.

Ons kent ons

Naast dat het een hele ervaring was, kwamen we heel veel bekende tegen. Korte praatjes, want kinderen zijn kinderen. Die willen niet dat je uitgebreid even staat te kletsen die willen door.

Bij thuiskomst ging het kaarsje uit

Door alle indrukken was al snel het kaarsje bij iedereen uit. Mijn peuter was zo in slaap gevallen, ons kleutertje was moe maar kon niet slapen en tankte bij. De kleine man die heeft ook lekker een lang slaapje gedaan. Bij mij kwam de overprikkeling er de dag erna uit. Al Di geluiden, de mensen het is soms wat te veel. Toch wilde ik ons deze dag niet ontnemen. Dan maar een dagje prut erna. De hoeveelheid lawaai binnen prikkelde onze peuter enorm. Die zijn hooggevoeligheid wordt getriggerd door geluid.

Please follow and like us: