Tips en inspiratie om zelf een adventskalender te vullen

Ben je van plan een adventskalender te kopen en zelf te vullen? Of heb je het nog nooit gedaan en wil je er meer over weten? Het is een leuke activiteit om te doen en je kan er je creativiteit in kwijt. Lees dan deze blogs met tips en inspiratie van Rosa van Rosa Schrijft.

Waarom een adventskalender gebruiken?

Een adventskalender is van oorsprong een traditie om af te tellen naar kerstmis. Voor kinderen is dit heel fijn, omdat ze op die manier weten wanneer het kerstmis is en hoe lang het nog duurt. Dit geeft rust en structuur en je krijgt niet iedere dag de vraag hoe lang het nog duurt. Ik kan me herinneren dat mijn moeder vroeger ook adventskalenders kocht voor mij en mijn zus. We mochten iedere dag een luikje open maken en het chocolaatje of snoepje dat er tevoorschijn kwam op eten. Het was toch weer steeds een verrassing wat er te voorschijn kwam. De afgelopen jaren zijn adventskalenders steeds populairder geworden. Vooral bij gezinnen, om de tijd voor kerst extra gezellig te maken.

Zakjes om zelf een adventskalender te maken en te vullen.

Zelf een adventskalender vullen

Tegenwoordig heb je veel kant en klare adventkalenders in allerlei soorten en maten. Ook zijn er DIY knutselpakketen te koop om een adventskalender zelf te maken. Heel leuk om dit voor jouw kinderen te maken, al kost het wel even tijd. Daarna begint het zelf vullen van de adventskalender. Het is best even een klus, want het gaat om 24 dagen voor kerst. Je begint dus eind november en eindigt op 24 december. Laat je kinderen iedere dag een vakje of envelopje open maken en zo begint het aftellen naar kerst op een leuke en fijne manier.

Tips voor cadeautjes

Je kan natuurlijk de vakjes vullen met snoepjes, chocolade en kleine cadeautjes. Als je er iets lekkers in wilt doen, kun je de adventskalender zelf vullen met snoep, maar denk ook eens aan gezonde snacks zoals:

 • een doosje rozijntjes
 • een zakje gedroogd fruit
 • knijpfruit

Voor cadeautjes kun je denken aan: bijvoorbeeld aan stickers, tattoos, knutselspulletjes zoals stempels, glitters, een kleurplaat of  kneedgum. Voor meiden is het leuk om een lipgloss, nagellak of haarspeldjes er in te doen. Maar je kan ook denken aan een potje klei, een autootje of iets klein van lego of playmobiel. Of denk eens aan een sleutelhanger met een foto van jou en jouw kind. Een leuke herinnering voor later!

Jutte zakjes die dienen als adventskalender.

Tips om samen iets leuks te doen

Al die cadeautjes zijn heel leuk, maar persoonlijk vind ik dat kinderen in de decembermaand al veel cadeautjes krijgen met sinterklaas en kerst. Daarom is het ook leuk om kaartjes er in te doen met een activiteit om samen te doen. Denk bijvoorbeeld aan kaartje met daarop:

 • Elkaar voorlezen uit het kerstverhaal of boek over kerstmis.
 • Samen een kerstfilm kijken met iets lekkers.
 • Samen iets lekkers bakken zoals een cake of cupcakes.
 • Lekker knutselen met zoutdeeg.
 • Een pindaketting maken voor de vogels in de tuin.
 • Een lekkere gezonde smootie maken.
 • Je kind mooi smincken op een zondagochtend.
 • Of samen een uitstapje maken zoals bioscoop of zwembad.

Tips voor gedichtjes of complimentjes

Naast kleine cadeautjes en activiteiten of opdrachten om te doen samen, kun je de adventskalender ook zelf vullen met gedichtjes voor jouw kind of complimentjes voor jouw kind. Maak kaartjes of briefjes en schrijf daarop bijvoorbeeld waarom je jouw kind bijzonder vindt, waarom je hem of haar lief vindt of waarom je zo veel van hem of haar houd. Ook zijn er allerlei leuke korte gedichtjes te vinden online die je op een kaartje schrijven.

Ga jij een adventskalender gebruiken? Zo ja, ga je deze zelf vullen en wat ga jij er in doen?

Veel plezier met het vullen van de adventskalender. Maak er samen met jouw gezin een fijne tijd van!

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial