Waarom water en thee goed zijn voor een HSP

Onlangs vertelde ik in een story dat ik meer water en thee wil gaan drinken om zo overprikkeling te verminderen. En eigenlijk weten we het allemaal wel dat water gezond is, maar de verleiding van frisdranken en andere drankjes zijn groot. Waarom water en thee zo belangrijk is wil ik je in dit blog uitleggen.

Het menselijk lichaam

We weten allemaal dat het menselijk lichaam grotendeels bestaat uit vocht. Gemiddeld is dit voor een vrouw 52%, een man 63% en voor baby’s zelfs 75%. Het grootste deel van dit vocht zit in cellen en weefsels. Een groot deel van de hersenen bestaat ook uit vocht.

Het lichaamelijk vocht is nodig om voedingstoffen op te lossen. Daardoor worden ze opgenomen in de darm. De voedingsstoffen en afvalstoffen moeten ook worden afgevoerd. Daarvoor is ook vocht nodig. En je lichaam heeft vocht nodig om de temperatuur te regelen.

In de schijf van vijf

Water en thee zonder suiker staan in de schijf van vijf. Net als koffie zonder melk en suiker. Toch noem ik deze laatste niet als vochtbron voor een HSP. Dit heeft te maken met de gevoeligheid voor cafeïne. Geadviseerd wordt om tussen de 1,5 en 2 liter water of thee per dag te drinken.

Ook interessant: Gezonde voeding en HSP

Te weinig water of thee

Als je te weinig water drinkt, doet dit wat met je lichaam. En deze symptomen zijn dus ook extra prikkels die je aan je dagelijkse leven toevoegt. De symptomen van te weinig water of thee drinken uiten zich in:

  • Dorst hebben;
  • Een gevoel van sufheid;
  • Lichamelijke zwakheid;
  • Verward zijn, je hersenen zijn extra gevoelig voor uitdroging;
  • Je zweet minder, waardoor je minder afvalstoffen kwijt raakt;
  • Je plast minder en je urine is veel geconcentreerder, waardoor het sterker ruikt;
  • De huid wordt minder elastisch;
  • Flauwvallen.
Glas thee bij ondergaande zon.

Thee, water en HSP

Als hoogsensitief persoon ben je vatbaarder voor stress. Als je te weinig drinkt komt je lichaam in de fight flight modus. Je lichaam ziet dan dat er gevaar dreigt. Daarbij gaat het dus meer adrenaline aanmaken en ook het stresshormoon cortisol neemt toe. Je brengt je lichaam dus eigenlijk in de stressmodus.

Door dus voldoende te drinken verlaag je deze hormonen. En ook eerlijk, je kunt met het drinken van water en thee niet alles voorkomen, maar het zorgt wel voor een minder heftige klachten.

Routine van maken

Zelf heb ik jarenlang geen water gedronken. Ik vond dat niet lekker. Inmiddels drink ik het wel, maar ook nog wel te weinig. Daarom is het goed om er een routine van te maken of een stimulans te zoeken. Zo geeft mijn smartwatch (Huawei) aan dat het tijd is om water te drinken. Maar je kan ook kiezen voor motiverende drinkflessen die aangeven wanneer je weer een slokje moet drinken. Ik heb mijn motiverende drinkfles gekocht bij de webshop drukke mama’s.

Ook is het goed om water te drinken als je bijvoorbeeld net bent opgestaan of tijdens het eten. Maar ook als je voor je werk goed moet concentreren. Het zijn net van die momenten die jou en mij kunnen helpen om meer water of thee te drinken. En voor thee gebruik ik mijn extra grote mok van Blond Amsterdam. Hier kan wel tot een halve liter thee in.

Van een van mijn volgsters, Marise, op instagram kreeg ik de volgende tip voor de theeliefhebbers die geen cooker hebben. Om steeds weer thee te moeten maken en dus weer een handeling om het water op te warmen. Koop een grote thermosfles waar je thee in kunt doen. Door in een keer een grote hoeveelheid klaar te maken en die warm te houden ga je ook meer thee drinken. De handeling om het te moeten maken kan ervoor zorgen dat je minder gaat drinken.

Air-up en waterdrops

Ook een air-up en waterdrops kunnen je stimuleren om meer water te drinken. Zelf ben ik daar geen voorstander van, maar dat is een persoonlijke mening. Een air-up voelt voor mij niet goed. Want eigenlijk hou je daarmee je hersenen voor de gek en geef je je lijf de drang naar ‘zoetigheid’.

Bij mijn kinderen maak ik me overigens niet heel geliefd door tegen ze te zeggen dat ze geen air-up mogen. Ik vind het simpelweg gewoon niet nodig. De kraan is geduldig en als ze echt zo een dorst hebben, dan kunnen ze het beste gewoon water pakken. Dat hoeven ze niet eens te vragen.

Boeken over dit onderwerp

Over dit onderwerp is een boek gepubliceerd. Dit is:

Bronnen

Ik schrijf mijn blogs vanuit de ervaring. Ik ben geen professional. Toch wil ik naast ervaringsverhalen ook informatieve blogs schrijven. Daar moet ik soms bronnen voor raadplegen. Voor dit blog zijn de volgende bronnen geraadpleegt:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial