Het naar bed brengen van onze kinderen is altijd spitsuur in huis. Een drukke bedoeling met drie jonge kinderen die op hetzelfde tijdstip naar bed gaan. De jongste gaat zo zijn bed in, maar bij de oudste twee moeten we er altijd even bij blijven zitten tot ze slapen. Dat liep weleens op dat we er een uur zaten voor ze in slaap vallen. De hoeveelheid prikkels zorgde ervoor dat ze lang wakker bleven. Vandaag deel ik hoe we dat aanpakte met vallen en opstaan, een hoogsensitief kind laten slapen.
Iedere avond erbij blijven zitten.
Dat onze hoogsensitieve kinderen het lastig vinden om in te slapen. In het begin hebben we ons er enorm tegen verzet en dat hielp zeker niet. Toen we het erbij blijven zitten als me-time gingen beschouwen, werden de kinderen er ook steeds relaxter. Het was geen uur meer dat we er bijzaten, maar werd zelfs verkort naar 20 minuten. Soms wat langer, de andere keer wat korter. Als er een drukke dag was op school of thuis, dan wisten we dat het wat langer zou duren.
De piekerballon
Wie mij al wat langer volgt heeft het vast weleens in de stories voorbij zien komen als ik bij onze oudste of middelste zat. Daar gebruiken we om in slaap te vallen de piekerballon. Een breinmeditatie voor kinderen. Deze meditatie duurt ongeveer 10 minuten. De kinderen vragen er zelf om of hij aan mag. Onze beer geeft soms aan dat hij hem niet wil en dan is het ook oké. Voor ons is het gebruik van de piekerballon een fijn hulpmiddel om in slaap te komen.
Niet meer iedere avond erbij
Nu de kinderen groter worden, willen we ze ook leren dat we er niet meer iedere avond bij blijven zitten. Zo zijn we begonnen op de zondagavond met het ze naar bed brengen met ons avondritueel (wassen. plassen, tandenpoetsen, dag doornemen en voorlezen). De piekerballon mocht dan wel aan, maar wij zouden er niet bijzitten. Dat ging uiteraard met hevig protest de eerste keren, maar inmiddels weten ze dat de zondagavond de avond is dat ze alleen moeten gaan slapen. De enige uitzondering is, dat als er een drukke zondag is geweest, we er wel bij blijven. Dan hebben ze het ook echt nodig. Anders staan ze om de 5 minuten beneden. Frustratie van beide kanten niet waard. Inmiddels hebben we naast de zondag ook de woensdag als extra dag erbij. Zo kunnen zij ook aan hun zelfvertrouwen werken dat ze het kunnen.
Proberen meer ‘tijdswinst’ te krijgen
Natuurlijk wilde we nog meer tijdswinst hebben voor het erbij blijven zitten. Want toen we dat bedachten zaten we op 45 minuten minimaal erbij blijven zitten. Dat was afgelopen najaar/winter tijdens mijn coachingstraject. Mijn coach gaf toen aan dat we eens moesten proberen de oudste niet tegelijk met de jongens naar bed moesten brengen. Dat zou meer rust creëren. We hebben het toen een tijdje geprobeerd en dat werkte op dat moment totaal niet. Wij waren samen boven en beneden een gefrustreerd kind. Na een paar weken volhouden hebben we die tip overboord gegooid. Wie weet komt het op een ander moment wel van pas.
Lees ook: Fijne slaaptrainers voor hoogsensitieve kinderen
Terug naar het oude naar het vertrouwde schema
Zo gingen we weer terug naar hoe we het altijd deden. Dat gaf meer rust ondanks de hectiek die er is. Doordat de kinderen ook echt vroege vogels zijn (tante Pollewop ontwaakte vaak rond 5:30 uur) is het gewoon beter als ze om 19:00 uur op bed liggen. Het maakt namelijk niet uit hoe laat ze naar bed gaan, ze zijn altijd op hetzelfde tijdstip wakker. Dus liever vroeg naar bed, dan pakken ze meer uurtjes. Ook wordt ze gewoon ouder en heeft minder slaap nodig.
Overdosis prikkels op de BSO
Ook de buitenschoolse opvang (BSO) zorgde voor de nodige prikkels op mijn werkdagen. Dat zorgde ervoor dat ze vaak en laat sliep en vroeg wakker was. Ja ze, vooral onze tante Pollewop heeft daar last van. Daarom besloot ik ook afgelopen najaar de BSO te bellen. Het verhaal uit te leggen waar we tegenaan liepen. Een kind dat haar draai niet kon vinden op de locatie. Op school was ze extra gespannen op de dagen dat ze naar de BSO ging. Helaas was er niet gelijk een oplossing en ben ook in de rondte gaan bellen. Kijken of ze bij een gastouder terecht kon of bij een andere BSO. We vertelde haar dat we er alles aan gaan doen om haar een fijn plekje te geven.
Een nieuwe BSO
In december, net voordat alles in lockdown ging, mocht ze starten op de BSO bij haar school. Kleinschalig en op één locatie. Ook haar juf gaf aan dat ze een heel andere tante Pollewop in de klas had op de BSO dagen. Ze was veel rustiger en haar gezicht stond op ontspannen. Ook thuis merkte we al verschil en toen ging alles dicht. Inmiddels gaat ze weer naar de BSO sinds een paar weken en wat een verschil. Ze gaat er huppelend naartoe en ze baalt dat ze alweer naar huis moet. Kletst ze onderweg de oren van mijn kop, terwijl ze voor een buitenstaander vaak als verlegen wordt bestempeld. Onderweg eet ze een kaakje om te ontprikkelen.
Bijhouden hoe laat ze wakker wordt
We hebben een aantal weken gevraagd of ze wilde opschrijven hoe laat ze wakker werd. Zo konden we zien hoeveel uur ze sliep. Ook de regel dat ze pas om 7 uur uit haar kamer mocht (naar de wc mocht uiteraard wel) vond ze verschrikkelijk. Daarom besloten we de regels aan te passen en met het overzicht van slapen wisten we dat ze genoeg slaap te pakken had. School draaide weer en ook de BSO was weer aan de gang. Meisje wat heel goed in haar vel zit.
Ook interessant: Kan een verzwaringsdeken HSP-ers helpen?
Opnieuw proberen
Twee weken geleden besloten we dat we voor onze jongste het naar bed brengen wat rustiger moesten maken. Die werd helemaal kriegel van de drukte. Had bijna een half uur nodig om hem in bed te krijgen. Wat weer uitwerkte op de rest van het gezin, want daardoor kon ik vaak pas later bij Beer of tante Pollewop zijn. Dus besloten we de suggestie van de coach op te pakken met onze eigen inzichten.
Hoe gaat het slapen nu voor ons hoogsensitieve kind?
Onze Draak brengen we tussen 18:30 – 18:45 uur naar bed. Dan hebben we zijn avondritueeltje. Een van ons is dan met hem bezig en de ander blijft beneden bij de oudste twee. Als ons draakje ligt, gaat de volgende naar boven. Beer gaat dan samen met een van ons zijn avondritueel doen. Op het moment dat hij op zijn kamer is, gaat ook tante Pollewop naar boven. Dat geeft veel rust tijdens het naar bed brengen. Mede hierdoor zitten we nu maar een minuut of 10 bij de kinderen. Heel soms loopt het op. Dat is dan vaak uit de drukte van de dag te herleiden. Onze tante pollewop en Beer vragen ook regelmatig of we even willen masseren. Niet zo op de pyjama, maar echt huid op huid. Dan zijn ze vaak zo vertrokken als we dat doen.
Acceptatie, vallen en opstaan
Hoe vervelend het ook is en het wellicht niet bij jouw grens past. Je kind doet dit niet bewust vroeg wakker worden om jou te pesten. Accepteer dat je kind vroeg wakker is, pas samen de huisregels daar eventueel op aan, val en sta op. Ik zag van de week bij Easy Auti de volgende quote: Iedere keer als je iets probeert, heb je niet gefaald als het niet werkt. Het brengt je iedere keer weer dichterbij de oplossing. Een mooie quote die ik ook graag met jullie wil delen. Sinds wij onze regels hebben aangepast, waardoor het beter bij de kinderen past, gaan ze nu ook mijn grens niet meer over. Met vallen en opstaan leren wij ook weer.