Ben jij of is jouw kind hoogsensitief? Mis je die handleiding? Geeft het je een fijn idee als die handleiding er zou zijn? Al is het maar om jezelf of je kind beter te begrijpen. Lastig is het hè? Durf jij hulp te zoeken om jezelf of je kind beter te begrijpen? Handvatten voor hoogsensitiviteit liggen gelukkig steeds vaker voor het oprapen. Ze worden online gedeeld op social media. (E-)Boeken in overvloed, toffe webinars om te kijken of je vraagt hulp bij een coach die gespecialiseerd is in hooggevoeligheid. Dat laatste deed ik in de periode eind september tot en met begin december. Deze ervaring wil ik met jullie delen.
Hoe kies ik een coach?
Veel coaches zitten op social media. Ik weet zeker dat jij ook al een aantal mensen volgt die hooggevoelig zijn? Je zoekt immers erkenning of herkenning in je hooggevoeligheid. De coaches die je nu nog steeds volgt, volg je omdat je je er goed bij voelt. Je reageert op een post en als het goed is krijg je een reactie terug. Zo ontstaat vaak al de eerste connectie. Misschien reageer je nog niet gelijk op post? Wil je eerst weten wat voor vlees er in de kuip zit die je volgt. Zo stapje voor stapje ontstaat de eerste connectie. Volg je misschien een gratis of betaalde challenge/webinar om zo de coach al een beetje te leren kennen? Als er op die manier al een klik ontstaat, is de kans groot dat als je hulp nodig hebt je de coach kiest met wie je een klik hebt gekregen via social media. Dit is vaak een wat langer traject, maar wel een redelijk gebruikelijk traject. Heb je sneller hulp nodig, dan google je vaak naar een HSP coach in combinatie met jouw woonplaats/streek.
Lees ook: Praten over hoogsensitiviteit met naasten of op het werk
Kennismaking met een coach
Voor jezelf besloten om hulp te vragen bij een coach? Dan volgt veelal een gratis gesprek van een half uur. Een kennismakingsgesprek, maar ook om te kijken of er echt een wederzijdse klik is. Een klik met je coach is echt heel belangrijk. Is die klik er niet, dan gaat het coachingstraject namelijk niet werken. Een wederzijdse klik en vertrouwen is zo belangrijk. Na de eerste kennismaking beslis je pas definitief of je het traject met de betreffende coach aan wil gaan.
Waarom ging ik een coachingstraject aan?
Eind mei 2020 viel ik met een burn-out uit. Met een hoofd vol startte ik eerst een traject bij de POH-GGZ. Dit was de basis van mijn herstel. Toch was er nog iets, de overprikkeling waar ik dagelijks tegenaan liep. Bijna vijf jaar geleden kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben, dompelde me in allerlei informatie en toch lukte het niet om grip te krijgen op de overprikkeling. Ik had gewoon hulp nodig van iemand die bekend is met hoogsensitiviteit. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn hoogsensitieve gezinsleden. Uiteindelijk zorg je met elkaar voor het aanpakken van de overprikkeling.
Lees ook: 31 zelfzorgmomenten voor hoogsensitieve personen.
Hoe kwam ik bij Enjoy HSP terecht?
Ook ik volg meerdere HSP coaches op de social media en via nieuwsbrieven. Begin vorig jaar kwam ik bij Lisette van Enjoy HSP terecht. Zij was net begonnen als HSP coach en ook net te vinden op de social media. Ik reageerde op haar posts en zo ontstond er langzaam een connectie en interactie op onze social media. We kletste wat af, ik volgde een gratis webinar en uiteindelijk ging ik bij Lisette het traject aan. Van de eerste kennismaking op de social media tot het starten van het coachingstraject heeft een kleine 9 maanden geduurd. De tijd die ik nodig had om haar te leren kennen, een band op te bouwen en een leeg hoofd te krijgen om er mee aan de slag te gaan.
Wat is het voordeel van een coach?
Een coach biedt een ondersteunende rol, want de verandering moet bij jezelf vandaan komen. Een actieve houding van jezelf is hierin belangrijk. Lisette was hierin mijn ondersteuner. Ze draaide aan de knopjes die ik op dat moment even niet zelf kon vinden. Ze gaf me tips en tricks om verder te komen en was ze een luisterend oor. Wat heb ik in de sessies veel zitten huilen, maar we hebben ook veel gelachen. Opgekropte emoties die ze er uitkreeg. Met haar ondersteuning ben ik bijvoorbeeld stapelemoties gaan uitwerken. Er op een andere manier naar gaan kijken en ze op die manier verwerken. Door de handvatten die zij aandroeg kon ik kijken of ze bij het gezin paste. Kon ze daarna toepassen en zag met de dag het verschil. Leerde ik mezelf weer tot waarde te schatten en heb ik in die 3 maanden weer enorm kunnen groeien. Ook hebben we met het toepassen van de tips meer rust in het gezin gekregen. Heb ik geleerd meer tijd voor mezelf te nemen. Een opgeladen ouder zorgt voor meer rust in een gezin. Ook het op een andere manier kijken naar situaties door er even uit te stappen heeft ons enorm geholpen.
Lees ook: Geen alcohol gedronken en toch een kater, een prikkelkater.
Alleen verder, wat heeft het me opgeleverd?
Een maand geleden had ik het laatste coachingsgesprek. Nog steeds pas ik de tips en tricks toe. Voel ik me niet meer alleen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de dagplanning. We hebben echt veel meer rust in het gezin gekregen. Ja, ik verlies nog steeds weleens mijn geduld, ik ben ook maar mens. Ik geniet nu veel meer van mijn hooggevoeligheid in plaats van dat het een ‘last’ is. Lisette is voor mij dus een heel fijne coach. Het grootste compliment kreeg ik van mijn tante Pollewop. Ze zei namelijk: Mama, je wordt echt een steeds lievere mama. Gevolgd door een dikke knuffel. De coaching deden we online. Lisette en ik wonen namelijk niet bij elkaar in de buurt. Ik heb het online coachen ook nooit als een belemmering gezien.
Drie jaar later
Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het 2023 en wil ik een kleine update geven van hoe het nu drie jaar later met mij gaat. Overprikkeld ben ik nog steeds na een feestje, een bezoekje aan een kerstmarkt of een kantoordag. Maar ik weet veel beter hoe ik me kan opladen en beschermen tegen de prikkels. En ja ik baal soms echt wel eens van HSP zijn, maar ik kan goed functioneren in de maatschappij. Het voelt niet meer als zwakte om te zeggen ik ga niet mee stappen. Ik neem bewuste keuzes zodat ik van zo veel mogelijk kan blijven genieten.
Dat ik dus 3 jaar geleden in een burn out zat heeft me alleen maar geholpen, ook op HSP gebied. En het gaat met vallen en opstaan, maar ik gun iedere HSP handvatten om meer te kunnen genieten in plaats van hoogsensitief zijn als een last te zien.
Hulp vragen is geen zwakte
Zit je met een vraagstuk? Heb je hulp bij de opvoeding van je gevoelige kind nodig? Investeer in die hulp en schroom dus niet om die hulp te vragen. Hulp vragen is geen zwakte, maar het toont je moed en kracht aan!
Wat goed dat je dit zo gedaan hebt er er veel aan hebt gehad. Tips en ervaringen van een ander zijn vaak zo veel fijner dan al die informatie die je op internet kan vinden.
Zeker weten. In je eigen situatie heeft iedereen een soort blinde vlek. Daarom is het juist fijn dat iemand op afstand even met je meekijkt.
Hulp vragen is altijd heel dapper. Wat knap van je dat je er zo goed in geworden bent. Die uitspraak van je dochter is echt goud waard.
Door vallen en opstaan leer je vanzelf hulp te vragen. En inderdaad de uitspraak van tante pollewop is zeker goud waard. een prachtig cadeau wat ze me die dag gaf.