Heb jij vaste dingen die je doet omdat je daar zo lekker op gaat? Zou dat ook voor kinderen zo werken? Geven rituelen houvast? We hebben allemaal wel vaste rituelen, maar ook voor kinderen zijn ze fijn om te hanteren. Rituelen geeft iedereen houvast, maar die houvast is voor een hoogsensitief persoon extra belangrijk. Iets wat met regelmaat terugkomt geeft namelijk ook minder prikkels. Bedenk wel dat de rituelen niet een groot deel van de dag in gaan nemen.
De schoolweek afsluiten met een maaltijd die de kinderen lekker vinden
Een van onze rituelen is de schoolweek af te sluiten en het weekend in te luiden met de feestmaaltijd van de kinderen. De hele week eten we aardappelen, groente, vlees/vis, een pastagerecht of rijstgerecht. Op vrijdag eten we bijna altijd patat, pizza, pannenkoeken/poffertjes of broodje hamburger. Ze weten dan ook dat die vrijdag een snackavond is. Natuurlijk kan je voor jezelf ook een andere dag daarvoor kiezen. Doordat het op een vaste dag valt geeft het de kinderen rust en weten ze wanneer het is.
Een vast slaapritueel bij de kinderen
Wij brengen de kinderen niet alle drie meer tegelijk naar bed en ook blijven we er niet meer bijzitten tot ze in slaap vallen. Inmiddels hebben we een fijn en vast slaapritueel.
Rituelen van de hoogsensitieve peuter
De peuter gaat om 18:45 uur naar boven. Daar poetsen we de tanden, gaan we naar de wc en doen we de kleren uit die dan gelijk in de wasmand gaan. In zijn slaapkamer trekken we de pyjama aan. Dan mag de peuter een leesboekje uitzoeken dat we samen op zijn bed gaan lezen. Kussentjes achter onze ruggen en kruipen lekker tegen elkaar aan. Na het boekje doen we nog even kroelen. Daarna vertellen we hem dat we van hem houden. Wensen hem welterusten en gaat degene die hem op bed legt uit zijn kamer.
Rituelen voor het slapen gaan van de kleuter die hoogsensitief is
De kleuter gaat om 19:00 uur naar boven. Ook die gaat als eerste zijn tandenpoetsen en een bezoekje aan de wc. Ook voor de kleuter geldt kleding uit en gelijk in de wasmand. Op de slaapkamer trekt hij zijn pyjama aan en nemen we nog even kort de dag door met een smoeltjesschrift voor kleuters of de slaapklets voor kleuters. We lezen nog een verhaaltje voor en dan mag hij nog even 10 minuten spelen op zijn kamer. Als die 10 minuten voorbij zijn wensen we hem welterusten en vertellen we dat we van hem houden. Een dikke knuffel voor het slapen gaan en dan vertrekken we uit zijn kamer.
Ritueel van onze 7-jarige
Het ritueel van onze oudste is redelijk gelijk aan die van de twee jongens. Alleen gaat zij om 19:15 uur naar boven. Bespreken we de dag door middel van het smoeltjesschrift of slaapklets. We kijken vaak even aan hoe ze er aan toe is. De ene keer laten we haar hardop ons voorlezen, de andere keer lezen we haar voor. Of we lezen samen elkaar voor. We vertellen haar na het lezen dat we van haar houden en knuffelen nog even. Daarna mag ze tot 19:45 uur wat voor zichzelf doen. De ene keer gaat ze lezen in haar chill hoekje, de andere keer nog even wat kleuren. Als haar hoofd echt nog heel vol zit, dan zetten we de piekerballon aan.
Dinsdagmiddag monkey platterdag
Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar onze monkey platter op dinsdag is ook gewoon heel fijn. Na een lange dag school en voor de oudste ook nog een sporttraining is de monkey platter een fijn ritueel. Daarnaast helpt het ons hoogsensitief gezin ook ontprikkelen. Op dinsdag laat ik vaak op instagram in de stories de monkey platter voorbij komen. Het kost ook niet heel veel tijd om dit voor te bereiden. Tegenwoordig maken we hem in het weekend ook en dan is het ook een beetje onze borrelplank.
Uit school, het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang gelijk iets eten
Na een lange dag op school, het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang hebben de kinderen vaak enorm honger door alle prikkels. Daarom neem ik bijna altijd een kaakje mee bij het ophalen van de kinderen. Ik zeg bewust bijna altijd, want ik ook ben mens en vergeet het ook echt weleens. En dat weet ik dan ook gelijk, want dan is het hele eind naar huis echt niet zo gezellig. Geef ik ze wel gelijk een kaakje, dan heb ik wel gezellig kletsende kinderen bij me rondlopen.
Aftellen naar belangrijke momenten
Het aftellen naar belangrijke momenten zoals de verjaardag, de vakantie, Sinterklaas en Kerstmis. Onze kinderen vragen er zelf ook naar als er weer zo een moment aankomt. De ene keer maak ik hem zelf, de andere keer bestel ik er eentje online. Het is een van de rituelen waar wij als hoogsensitief gezin baat bij hebben.
Tijdens het koken, half uurtje schermtijd
We hebben een huisregel over schermtijd en de beste tijd voor ons om de schermpjes aan te zetten is als ik aan het koken ben. Vaak zitten ze dan met hun tablet in de woonkamer. Soms komt er een bij me in de keuken zitten. Meestal ben ik een half uurtje bezig met het bereiden van het eten. Dan kan ik lekker doorgaan en zij hebben even een rustig momentje. Als ik het eten ga opscheppen, dan tik ik ze op hun schouder en geef aan dat het eten klaar is. Zo haal ik ze uit de schermpjes, hebben ze even schakeltijd en is het ontspannen aan tafel.
Hoogsensitieve mensen hebben er baat bij om een opgeruimd huis te hebben. Heb jij daar moeite mee of wil je leren minimaliseren? De workshops van Noworries Life Changing kunnen jouw helpen.
Vakantie rituelen
We zijn dan niet iedere schoolvakantie vrij als ouders zijnde, maar proberen wel van iedere vakantie een feestje te maken. Daarin hebben we altijd wel vaste dingen die terugkomen in een bepaalde vakantie.
- Zo mogen de kinderen in de zomervakantie een zakje snoep scheppen die mee gaat op vakantie. Daar moeten ze dan de hele vakantie van doen en op is op.
- Mogen ze hun favoriete uitjes opschrijven en proberen we er minimaal 2 van te doen.
- Sluiten we de vakantie af met een door de kinderen gekozen diner.
- Hebben ze allemaal een 1 op 1 uitje in de zomer vakantie. In de kortere vakanties proberen we het te verdelen.
- Aan het begin van de zomervakantie mogen ze één cadeautje uitzoeken.
Schrijven in een ‘dagboek’
Het schrijven in een dagboek kan je helpen om je hoofd leeg te maken. Voor mij werkt het om gebeurtenissen die veel impact hebben op te schrijven in een bullet journal. De dag sluit ik af met een fijn moment van die dag. Voor de kinderen gebruik ik om te starten met een ‘dagboek’ de eerder genoemde invulboekjes: smoeltjesschrift of slaapklets. Voor een hoogsensitief persoon is dit vaak wel een van de lastigste rituelen om mee te starten. Dit komt vaak door de lat te hoog te leggen of niet weten hoe ze moeten beginnen. Hou het vooral heel simpel. Begin klein en bouw het stapje voor stapje uit.
Weekend rituelen voor een hoogsensitief gezin
In het weekend hebben we heel simpele rituelen. Broodjes en een eitje op zondag. Op zaterdag en zondag een monkey platter/borrelplank. Altijd even een stukje wandelen. De ene keer op het strand, de andere keer in het bos. Voor de variatie gaan we ook graag een rondje lopen om een recreatieplas.
Vast ritme in tussendoortje op school
Op woensdag hebben de kinderen een standaard fruitdag op school. Dan mag er als tussendoortje alleen fruit worden meegegeven. Daaromheen hebben we de rest ingepland voor de kinderen. Daarbij hebben we afgesproken met het volgende rijmpje: Begint de dag met een D, dan mag er een liga mee. Ons ritueel is dus op maandag, woensdag en vrijdag krijgen ze fruit mee als tussendoortje. Op dinsdag en donderdag een liga.
Inmiddels doet de school mee met EU schoolfruit en hebben we het een beetje omgegooid. We hebben nu op maandag en vrijdag liga dag en de rest van de week fruit.
Maak rituelen niet te lang
Belangrijk is om de rituelen niet te lang te maken. Zeker aan het eind van de dag heb jij ook niet altijd evenveel zin om heel lang met een ritueel bezig te zijn. De rituelen moeten voor iedereen haalbaar zijn.
Laat jij mij hieronder weten wat jouw favoriete ritueel binnen jullie gezin is?
Wij zijn dan wel geen hoogsensitief gezin. Maar kan zo veel leren van jou regelmaat en structuur. Die mis ik hier soms wel een beetje
Wat lief dat je dit zegt. Begin met kleine stapjes en weet zeker dat jullie dit ook kunnen. Ook met de wisseldiensten van je man is dat mogelijk.
Wij doen veel dingen die jullie doen ook al. Zoals een andere tijd in bed stoppen, vast avondritueel, schermpjestijd. Helpt die piekerballon goed? Dat zou misschien ook iets zijn voor de oudste…
Ja die piekerballon werkt hier top!
Wij zijn een gezin van 4 waarvan 3 hsp zijn. Soms is een kwartier al genoeg om alle 3 overprikkeld te zijn. We hebben wel wat rituelen (tv kijken, slapen gaan, en in de ochtend) maar we houden ook veel van lanterfanten en we zien wel wat de dag ons brengt. Juist altijd het zelfde doen brengt hier stress met zich mee. Want als het dan eens anders loopt… We zijn er van af gestapt om zo veel mogelijk het zelfde te doen.
Maar toch kan ik hier nog best wat van leren denk ik.