Kleuterklas: ervaring eerste half jaar

Het eerste half jaar in de kleuterklas zit erop. Een goed moment om terug te blikken hoe het gaat met ons hoogsensitieve kind. Met drie kinderen die hoogsensitief zijn, maar ieder op zijn eigen manier zien we ook verschillende dingen gebeuren in de kleuterklas. De blogs worden bij ieder kind aangevuld. Dit is de derde blog in de reeks het eerste jaar op school. Eerder schreef ik al over de eerste week op school en net na de herfstvakantie deelde ik ook onze ervaring.

Kenmerkend voor kleuters op de basisschool

Ik kan het niet vaak genoeg vertellen, maar hoogsensitieve mensen en dus ook kleuters merken veel dingen op en verwerken die ook diep. Je kan je dan ook wel voorstellen dat een drukke kleuterklas ervoor zorgt dat ze overprikkeld raken. Vaak zie je dan ook gebeuren dat ze een zonnebril op willen, zich sneller storen aan naden en labels in kleding. Misschien merk je ook wel als leerkracht of ouder dat het kind het zand uit de zandbak vervelend vind.

Veel nieuwe dingen leren in de kleuterklas

Onze hoogsensitieve kinderen leren veel op school. Al die indrukken waren soms echt te veel prikkels op een dag. Alle drie de kinderen leerde op school hun naam schrijven. Waar de een stug in spiegelschrift bleef schrijven en van rechts naar links. Doet de ander het zo als een speer, met soms een letter in spiegelschrift. Het spiegelschrift schijnt typisch te zijn voor linkshandige kinderen. En wat zijn ze trots als ze weten hoe ze de namen van gezinsleden moeten schrijven. We laten ze vooral veel in hun eigen tempo doen. Niks forceren en dat wat ze vragen stimuleren. Ze leerden in het eerste half jaar zoveel over de seizoenen, de maanden, de dagen, maar ook cijfers. Ook de tekeningen zijn van krassen naar echte mensen verandert en er wordt veel meer binnen de lijntjes gekleurd.

Emotionele ontwikkeling

Bij ieder kind dat naar school ging zagen we het zelfde gebeuren. De eerste maanden zagen we een kleuter thuis komen die overweldigd werd door alle prikkels. Waren de nachten onrustig. En hoewel we het als compliment moeten zien was het best pittig als er weer eens een vulkaantje uitbarstte en wij als ouders de volle laag kregen. Toch merken we na een half jaar in de kleuterklas dat de kinderen hun draai vonden en weer steeds meer zichzelf werden. Echte spring in het veld, vrolijk, lief, maar soms ook gewoon een lekker ondeugend en draken. Ze stralen en kletsen honderd uit. Ook durven ze aan klasgenootjes te vragen of ze willen spelen.

Vriendjes en vriendinnetjes

Voor zover we weten hebben ze alle drie het enorm naar hun zin met de klasgenootjes in de kleuterklas. De een trekt meer naar het eigen geslacht toe, terwijl de ander het niet uitmaakt of het met jongens of meisjes speelt. Er mag bij ons niet iedere week ergens gespeeld worden. De eerste weken sowieso niet. Ook net na de vakantie of net ervoor mogen ze niet spelen. Dan zeggen we nee tegen speelafspraakjes.

Uitnodigingen voor kinderfeestjes

Eenmaal op school ontvangen ze vaak ook de eerste uitnodigingen voor een kinderfeestje. Bij de een wat sneller dan de ander. Waar ze het in het begin nog heel spannend vonden, gaat dat nu ook stap voor stap steeds beter. En als ze dan eenmaal hun eerste feestje hebben gehad zijn ze al heel snel bezig met hun eigen kinderfeestje. En kunnen ze niet wachten tot ze zelf vijf zijn

Overprikkeling

Regelmatig komen de kinderen nog thuis met een grote dosis overprikkeling. Dan is het te druk geweest in de klas of is er iets gebeurt dat indruk op ze heeft gemaakt. De ene keer weten ze beter hoe ze het moeten verwoorden dan de andere keer. Dat is ook gewoon heel normaal, want ze moeten alles eerst goed verwerken en verbanden leggen. Geef als ouder en/of leerkracht deze kinderen even de tijd om te schakelen. Zowel van huis naar school en van school naar huis.

Als schakelen even niet lukt

Soms lukt het niet goed het schakelen en dat mondt dan uit in een woedeaanval. Ze zijn dan in het begin lastig te bereiken. Laat ze dan op zo een moment zelf even tot rust komen. Vaak geven ze zelf aan wanneer ze die knuffel nodig hebben. Zeg vooraf alleen wel dat als ze er aan toe zijn ze die knuffel van je kunnen krijgen. Bij ons kwamen ze dan vaak in tranen naar ons toe en vertelde wat de reden was van de woedeaanval.

Avondritueel

In de avond proberen we de dag af te ronden met vaste rituelen. Een daarvan is het doornemen van de dag aan de hand van de invulboekjes voor kleuters van smoeltjesschrift of slaapklets.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Laatste update:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial