Dolle zaterdag: Een brief aan mijn dochter, April 2019

Het is weer de eerste zaterdag van de maand. Voor vandaag schreef ik een brief aan mijn dochter. Het meisje wat ik vanaf dag één bijzonder vond. Lees je mee wat ik haar te vertellen heb?

Lieve mooie meid van mij,

Speciaal voor jou maakte ik deze persoonlijke brief.

Negen maanden in mijn buik

Wat was het bijzonder om jou negen maanden te dragen. In mijn buik zocht jij al regelmatig naar de geborgenheid bij ons. Je bolde je rug tegen m’n buikwand. Als we erover wreven ontspande je weer. Trapjes zoals je veel op filmpjes ziet hadden we niet. Ook niet heel gek want tot de 37e week lag je in de stuit. Met een externe versie wisten ze je te draaien.

Na je geboorte

In de zomer van 2014 werd je geboren en al snel merkte ik aan je dat de kraamvisite vaak teveel voor je was. Op het moment dat iedereen er was ging het goed, maar daarna…huilen, uren lang. Troosten, kroelen of over je rug strelen. Dat was wat je fijn vond. We besloten nu bij kraamvisite je niet meer uit handen te geven. Lekker te kroelen met papa of mama. Het werkte en je was na een bezoekje minder overprikkeld.

Mama weer aan het werk

Toen je 12 weken oud was moest ik weer gaan werken. Je ging een dagje naar opa en oma en twee dagen naar het kinderdagverblijf. Maar ondanks dat het drukker was op het kinderdagverblijf, deed je het daar goed op de drie R-en. Hoe lief opa en oma het ook bedoelde, ze gingen steeds met je op pad. Even een bakkie doen op de zaak, even een boodschapje halen, even wat anders doen. Je was soms meer op pad dan dat je thuis was. Als je dan de dag erna met mij alleen thuis was, hadden we de zogenoemde drama dinsdag. Huilen, de hele dag. Knuffelen was toen de enige optie. Ik had inmiddels door dat ik mijn dag goed moest indelen zodat het voor jou te handelen was.

Zoeken op internet

Met een half jaar zocht ik eens op internet naar gevoelige baby of gevoelig kind. Waarom ik dat deed? Ik wilde weten of dat bestond. Want ik vond dat je voor veel dingen gevoelig was. Ik verklaarde mezelf voor gek dat ik dit aan het zoeken was. Toch zag ik dat het bestond. Ik las wat, bekeek nog wat websites en sloot dan toch de boel weer af. Het bleef door mijn hoofd spoken.

Je karakterje komt steeds meer naar voren

Op het kinderdagverblijf maar ook gewoon thuis liet jij je karaktertje zien. Als mensen boven de wagen hangen draai jij je hoofdje om. Je vind het niet fijn om in de picture te staan. Ook houd je een afwachtende houding aan. Wat veel mensen niet doorhebben, maar wij wel is dat je alles opzuigt als een spons. Je kent alle liedjes, spelletjes, dansjes en meer, maar laat het niet zien. Sommige mensen vinden het maar raar dat je je terugtrekt op drukke momenten. Wij vinden het prima lieverd. Je bent zoals je bent en je krijgt die ruimte om jezelf op je eigen manier en eigen tempo te ontwikkelen.

online vriendschappen

Tijdens de zwangerschap van je broertje leer ik vier meiden uit het land kennen online. We hebben het naast onze zwangerschappen het ook over jou en de al andere kindjes die in sommige gezinnen al rond lopen. Een van de meiden attendeert mij op hoog sensitiviteit. Ik deed de test die ik online vond. Dus toch…je was nog net geen twee, maar serieus van die 23 vragen kon ik er 17 met ja beantwoorden, drie met nee en drie kon ik niet beantwoorden omdat je te jong was. Zo wat vielen de puzzelstukjes in elkaar. Daarom vond je het strand verschrikkelijk en moest je niets van gras hebben. Daarom sloot je je af, draaide je gezicht weg of was je de dag erna zo overstuur omdat de dag te druk was geweest.

Na de bevestiging van wat we al dachten

We paste ons in de afgelopen 2 jaar veel aan, met veel liefde voor jou. Het werkte niet alleen voor jou maar voor ons alle drie. Wat ben je een spiegel voor me. We weten wat we aan elkaar hebben, maar we kunnen samen ook enorm botsen. We lijken te veel op elkaar. Je bent een pracht meid. Soms heb je het moeilijk in deze drukke maatschappij, maar je weet wel goed aan te geven wanneer het te veel is. Het gaat je steeds makkelijker af.

Je groeit maar door

Lieve schat de afgelopen jaren waren soms pittig en met veel nieuwe dingen in je leventje pak je alles goed op. Je hebt soms even een duwtje nodig, maar soms ben je echt aan dingen toe. Dan gaat het je zo gemakkelijk af. Papa en ik zijn enorm trots op je. Hoe je het doet op school, hoe je met je broertjes omgaat. Hoe je aanvoelt wat iemand nodig heeft. Ik geniet van je gezichtje als je speelt met je vriendinnetjes en vriendjes.

De uitdagingen van hobbels in de weg pakken we met beide handen aan

Je hooggevoeligheid zit je soms in de weg, maar meestal maakt het je mooi. Samen bewandelen we dit pad en genieten van de schoonheid hiervan. De hobbels die we onderweg tegen komen maken de weg spannend en mooier dan die mooi geplaveide weg. We genieten samen en weten zelfs uit de lelijkheid schoonheid te vinden.

Blijf wie je bent en groei uit tot een prachtige bloem

Je bent een prachtige meid en we genieten intens van je. Blijf zoals je bent, zorgzaam, lief, ondeugend, beetje pittig met een eigen wil. Groei en bloei tot de allermooiste bloem. Wij houden van je.

Veel liefs, knuffels en kusjes,

mama

Please follow and like us: