Tijd voor een brief aan mijn bijna zes jarige dochter

Zo wordt je in het ziekenhuis in mijn armen gelegd. Ik knipperde een paar keer met mijn ogen en je bent een klein dametje. Hallo waar is de tijd gebleven? Glipte die zomaar door mijn vingers heen? Nog twee weekjes en dan wordt ons meisje alweer ZES. Ja echt zes jaar. Een terugblik met deze brief aan mijn bijna zes jarige dochter.

Lieve tante Pollewop,

Het nieuwe schooljaar 2019-2020

We begonnen het schooljaar niet heel lekker. Heel snel in het schooljaar gaf je aan dat je niet naar school wilde. Iedere dag was weer een strijd om je op school te krijgen. We bleven op je in praten. Op school dachten we dat het wel weer bijtrok en je het naar je zin had. Niets bleek minder waar toen we eind november/begin december het 10 minuten gesprek hadden op school. Naast een wisseling van de juf, omdat een van je juffen met zwangerschapsverlof ging, deed je ook niet goed.

Een heel traject in

Met wat gesprekken op school zijn we een heel traject ingegaan. We wilde gewoon heel graag het beste voor jou. Hoewel we overtuigd zijn van jouw kunnen, moet je dit zelf op school laten zien. Daar gaan we met zijn allen onze schouders onder zetten om dat voor elkaar te krijgen. Het wordt pittig voor ons als jouw ouders, maar we doen dit speciaal voor jou!

Het heeft gelijk effect

Met wat aanpassingen in de klas en een duidelijk rooster voor jou krijgen we vanaf dag één ons meisje weer terug. Je gaat weer huppelend naar school, slaapt weer op je eigen kamer en in je eigen bed. Wat voor ieder van ons goed is. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je voor het eerst in anderhalf jaar verteld hoe het op school is. Wat je gedaan hebt. De verandering heeft er voor gezorgd dat je eindelijk overzicht hebt.

De corona lock-down

Nu het net lekker loopt op school, krijgt het jaar 2020 een wel heel bijzondere wending. De intelligente lock-down vanwege de covid-19 pandemie. We zaten vol spanning af te wachten wat er die 15 maart gemeld zou worden door de minister president. Die vrijdag werkte zowel papa als mama thuis. Je broers kwamen thuis van het kinderdagverblijf omdat ze snottebellen hadden. Jij had die dag een vrije dag, omdat je anders als kleuter te veel uren draait. Die zondag was een gekke dag. De geruchten gingen al snel dat scholen en kinderdagverblijven dicht zouden gaan. Dat wilde je niet horen. We lieten je zelf de persconferentie kijken. Intens verdrietig was je toen de minister president vertelde dat de scholen dicht gingen.

Je gevoelige ik speelde parten

De eerste twee weken werd je gevoeligheid je te veel. Net als bij mama kwam al het nieuws keihard binnen. Je was boos, intens verdrietig en je wist je geen raad met alles. Gelukkig kregen we vanuit school veel hulp en belde jouw juf iedere week even om te horen hoe het met je ging.

Je maakte grote stappen in je sociaal emotionele ontwikkeling

Hoewel de start van de lock-down niet geweldig was, keerde langzaam de rust terug toen wij ook een ander werkschema gingen aanhouden. Je speelde veel buiten in onze tuin, deden we berenjacht, maar leerde je vooral veel nieuwe dingen, waardoor je zelfvertrouwen enorm groeide. In deze periode leerde je touwtje springen, skeeleren en hoepelen. Je zag dat je soms even moeite moest doen om het onder de knie te krijgen. Je deed het maar gewoon en hoe tof vond je het om zelf te zien hoe je daarin vorderingen maakte.

Blij met het nieuws weer naar school te kunnen

Eind april kwam het nieuws dat je na de meivakantie weer naar school mocht. Dat begon met vier halve dagen per week. Hoewel dit voor ons echt het meest slechte rooster ooit was, wist ik wel dat dit voor jou alleen maar ten goede zou komen. Halve dagen en met de halve klas. Huppelend ging je naar school. Hoe tof vond jij het ook dat je samen met je broertje naar school mocht vanaf 25 mei. Zo zorgzaam als je bent zei je tegen ons: Papa en Mama, ik ben wel een beetje zijn mama. Ik breng hem wel naar de klas, zoals jij dat zou doen mama. Mijn hart brak en smolt tegelijk.

Testen en evaluatiegesprek

Al vrij snel na het starten van de school werd jij cognitief getest. Op twee onderdeeltjes na scoorde je hartstikke goed in de test. In combinatie met de groei die je gemaakt hebt en het ook op school liet zien kregen we op 10 juni te horen dat je over mag naar groep 3. Wat zijn wij met zijn allen mega trots op jouw. Dat hebben je ook direct na het gesprek verteld. Je groeide een meter de lucht in.

Spannend, maar heel leuk

Natuurlijk vindt je het allemaal heel spannend en dat is ook te zien aan je koppie als je gaat wennen in groep 3, maar samen met je lieve vriendinnetje ga je het voor elkaar boksen. Je krijgt een super lieve juf die je iedere dag voor de klas hebt staan. Dat gaat je ook zeker helpen. Zo trots als een pauw tel je de dagen af naar de vakantie en kun je niet wachten om echt te gaan starten. Wil je thuis oefenen met lezen. Laat nou net een van die onderdelen zijn waar je wat moeite mee had in de test. Maar weet je thuis laat je zien dat je het wel degelijk kan. Voor nu wel even prima! Speels helpen je wel alvast hiermee.

Je verjaardag komt eraan

Vol spanning kijk je uit naar je verjaardag. Je kinderfeestje en trakteren op school heb je inmiddels achter de rug. Die spanning is weg. Nu je grote mensenfeestje nog. Je gaf daarbij aan dat je graag het op dezelfde manier en met dezelfde mensen wil als bij je broer. Krijg ik dan ook net zo veel post? We gaan ons best doen voor wat betreft de post en jouw feestje, wordt jouw feestje met de mensen die jij wil uitnodigen.

Groeit maar door

Niet alleen in de lengte groei je hard, ook blijf je niet stil staan in je sociaal emotionele ontwikkeling. Onlangs zei je tegen papa: je hoeft niet meer bij me te zitten als ik ga slapen. Alleen op maandag zou ik dat fijn vinden en als we een feestje hebben, want dan is het druk geweest. Dan vind ik dat nog fijn om een van jullie bij me te hebben. Onze oren klapperde even, want ons kleine meisje wordt echt groot.

Zorgzame meid

Je bent een zorgzame meid. Niet alleen voor ons, maar ook voor je twee broers. Soms tegen het moederlijke aan. Dus lieve tante Pollewop we hopen dat je altijd zo zorgzaam zal blijven, maar vergeet jezelf niet. We houden van je zoals je bent en genieten enorm van jou! Trots op jouw en op naar je zesde verjaardag. Gefeliciteerd lieverd.

 

Lees ook eens de eerdere brieven aan onze dochter Brief aan mijn kleuter en Een brief aan mijn dochter.

Please follow and like us: