Hoogsensitief kind op school, hoe gaat het nu?

Degene die mij al wat langer volgen weten dat we de nodige uitdagingen hebben gehad met ons hoogsensitief kind op school. Eind november/begin december hoorde we dat het niet lekker ging op school. Ze blokkeerde in de klas en met hetgeen wat ze nu laat zien maakt dat ze niet naar groep 3 gaat na de zomervakantie. Iets waar ze zelf enorm naar uitkijkt en wij het in het midden laten. Na het SOT-gesprek zijn we met elkaar aan de slag gegaan. Ben jij benieuwd wat de effecten zijn geweest van de kleine aanpassingen voor haar?

Een eigen weekplanning

Ons hoogsensitief kind verzoop figuurlijk op school. Nu ze haar eigen weekplanning heeft houd ze het hoofd weer boven water. Hierdoor weet ze op maandag al wat er de hele week van haar verwacht wordt. Inmiddels pakt ze iedere dag zelf haar boekje en kan ze daar mee aan de slag. Het heeft haar zoveel rust gegeven. Het maakt het voor haar zoveel overzichtelijker. Het planbord is voor haar dus niet meer nodig. Hierop had ze altijd keuze uit twaalf dingen. Die hebben ze nu teruggebracht naar drie activiteiten om uit te kiezen. Ook wordt het aanbod om de vier weken gewisseld, zodat het niet eentonig wordt voor haar en er uitdaging blijft. Ze heeft ook vaste momenten waarbij ze in haar werkboekje moet werken. Hier was de keuze helemaal groot. Ook deze hebben ze teruggebracht naar een keuze uit één bladzijde. Dat weet ze inmiddels zo goed, dat ze al naar de juf loopt om te vragen waar ze uit mag kiezen. Ook hierin komt steeds een variabel aanbod voor haar, om haar te blijven uitdagen.

Het lijkt zo eenvoudig

Dit zijn maar simpele dingen, maar voor een hoogsensitief kind een heel groot effect op school en thuis. Op mijn verjaardag zijn ze hier mee gestart. Een mooier cadeau had ik echt niet kunnen krijgen van mijn meisje. Bij thuiskomst vertelde ze voor het eerst in anderhalf jaar tijd wat ze gedaan had op school. Ik viel figuurlijk van mijn stoel. Op de vraag hoe was het op school en wat heb je gedaan kregen we altijd het antwoord: het was leuk en ik weet niet wat ik gedaan heb. Nu terugkijkend verzoop ze figuurlijk op school in alle informatie. Door nu met een eigen weekplanning te werken was de informatie niet meer zo in een overdosis. Ze wist wat ze gedaan had, kwam ontspannen terug uit school in plaats van overprikkeld. Het is dan maar een eenvoudig aanpassing, maar met een groots effect.

Wellicht interessant tips om hoogsensitieve kinderen te helpen op school.

Onzeker zijn over haar kunnen

Ook is ze onzeker over haar kunnen. Ze zoekt vaak de bevestiging of ze iets goed doet. Daarom komt de juf tegenwoordig heel even bij haar zitten. Kijkt ze bij twee dingen mee en zegt daarna, dat ze het zeker weet dat ze het kan. Daarna gaat ze zelf aan de slag en is ze vaak als eerste klaar en wil veel meer doen. Dan is ze zo enthousiast over de opdrachten dat ze lekker door wil gaan. Dat kleine stukje aandacht helpt haar dus ook enorm. Binnenkort gaat ze samen met de intern begeleidster wat spelletjes doen om te kijken op welk niveau ze zit en of overgang naar groep drie erin zit.

Training sociale weerbaarheid

Zelf is een van ons naar een training geweest van het consultatiebureau. Daar hebben we mooie tips gehad, maar ook de bevestiging van hetgeen wat we deden al goed is. Het is van belang om je kind zelfvertrouwen te geven. Het belangrijkste is dat de inspanning die hij of zij verricht het belangrijkste is en niet het resultaat. Dat als iets moeilijk is dat je ook even mag stoppen en het later weer opnieuw mag proberen. Als je als ouder iets fout doet, zeg tegen je kind ook gewoon sorry. Zo leer je je kind ook dat het fouten mag maken. Dat iedereen fouten maakt. We zijn allemaal mensen, toch? Dus zeg gerust een keer sorry als je uit je slof bent geschoten tegen je kind, maar het eigenlijk niet zo streng had bedoeld. Het zijn zomaar wat handvatten die je kan gebruiken in het sociaal weerbaar maken van je kind.

Evaluatiegesprek op school

Deze week hadden we een evaluatiegesprek op school. Hoe zijn de afgelopen weken thuis en op school geweest. School geeft aan een vrolijker meisje te zien, dat nog wel onzeker is. Doordat zij nu de hele klas informeren wat er de week erop van ze verwacht wordt bij het opstart circuit is het nu ook voor iedereen duidelijk, ook voor ons meisje. Daardoor gaat dit nu ook beter. Thuis hebben we inmiddels een vrolijk meisje rondlopen dat zingt en danst. Naar school huppelt en niet meer klaagt over buikpijn. Het is zo fijn om haar weer terug te hebben. Ze is daardoor minder explosief na school. Ook heeft ze wat maniertjes gevonden om te ontladen na een drukke schooldag. Niet heel onbelangrijk is dat we met elkaar weer goed slapen. Ze is alleen na de laatste vakantie weer heel vroeg wakker.

Hoe gaan we verder op school met ons hoogsensitief kind?

Nu er de komende tijd veel meer kinderen bij gaan komen, wordt het drukker in de klas. Een stilwerken plekje is daardoor niet meer haalbaar. Daarom hebben ze nu een geluidsreducerende koptelefoon in de klas voor haar. Die ligt iedere dag voor haar klaar zodat ze die op kan zetten tijdens het werken. De komende periode zijn er nogal wat uitjes gepland. Althans dat hangt nu even af van hoe alles gaat lopen rondom het coronavirus. Deze hebben we nu in onze agenda zodat we ons meisje kunnen voorbereiden op wat gaat komen. Dan blijft voor haar de dag voorspelbaar. Binnenkort hebben we ook een afspraak om de resultaten van haar testje door te nemen. Na de meivakantie evalueren we weer verder. Ook dat blijft even afhankelijk van hoe het gaat de komende weken met school en het virus.

Zou een verzwaringsdeken iets voor jou kunnen betekenen?

Enorm trots

Wij zijn op dit moment vooral heel trots op ons meisje. We hebben ondanks de kleine aanpassingen hele grote stappen gemaakt. De lol die ze weer heeft in school is vele malen belangrijker dan de prestatie. We genieten van haar vrolijkheid, haar gezang en gedans door huis. Ze is echt weer de vrolijke noot in huis. Ze is en blijft een kind en heeft dus net als ieder ander kind haar driftbuien. We zien haar ook weer groeien in haar kunnen. Ze begint boekjes te lezen en is heel erg bezig met letters en cijfers. Zo leuk om te zien.

Volg je me nog niet zo lang en wil je meer lezen over welk pad we bewandelde met school om tot het bovenstaande resultaat te komen? Lees dan de onderstaande artikelen.

School voor hooggevoelig kind niet altijd even makkelijk

Hooggevoelig vervolggesprek op school

Hooggevoelig kind, het SOT-gesprek

Boekentip:

Please follow and like us:

6 gedachten over “Hoogsensitief kind op school, hoe gaat het nu?”

  1. Wat fijn om te lezen dat ze weer vrolijk is en geen buikpijn meer heeft. Het allerbelangrijkste is dat je kind gelukkig is. Zo goed dat jullie het moeilijke gesprek aangingen en dat ze met die kleine hulpmiddelen echt geholpen is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: