School voor hooggevoelig kind niet altijd even makkelijk

Je kent het wel als je een schoolgaand kind heb, de tien minuten gesprekken. Je zit te wachten tot je aan de beurt ben. Heel vervelend dat het gesprek voor je uit loopt. Nu was ik die moeder die het gesprek liet uitlopen. Want er bleek toch wel meer te bespreken dan eigenlijk in die tien minuten kon. School voor een hooggevoelig kind kan soms voor belemmeringen zorgen. Ons hooggevoelige meisje heeft het behoorlijk zwaar, emotioneel gezien op school en dat drukt op haar prestaties. 

Gevoelig meisje

De eerste kennismaking gaf ik al bij de juf aan dat onze dochter een gevoelig meisje is. Gevoelig voor prikkels en drukte. Ze zich makkelijk terug trekt als het te veel wordt. De juffen bevestigde dit al vrij snel. Ze is echt een gevoelig meisje. Hoewel het eerste jaar bij de kleuters goed ging, keerde het tij. Nu bijna anderhalf jaar op school zit dit gevoelige meisje zichzelf in de weg.

Ze loopt daardoor op haar tenen

Naast dat ze lief en vriendelijk is, is ze heel gevoelig. Dat wisten we al. Daarnaast heeft ze een sterke eigen wil en kan ze thuis na de overprikkeling een vuurspuwend draakje zijn. Ze legt de lat te hoog en is een perfectionist. Daar werden we onlangs thuis al mee geconfronteerd. Ze loopt daardoor al weken op haar tenen. Ze moet keuzes maken en weet dan niet wat ze moet kiezen en blokkeert. Opstarten vind ze moeilijk en raakt dan in paniek, weer een blokkade. Ze houd zich groot, maar haar tranen staan in de ogen. Ze loopt echt op haar tenen. School voor een hooggevoelig kind kan daardoor ook stress geven.

Een gebroken moederhart

Ook ik zat te vechten tegen mijn tranen. Hetgeen waar je toch een beetje bang voor bent, maar waar je eigenlijk op wacht krijg je te horen. Lang kan ik niet vechten tegen de tranen want ze beginnen spontaan te biggelen. Naast dat ik mijn dochter herken in het verhaal, is het of ik nu 30 jaar terug in de tijd ga. Mijn eigen verhaal, maar dan zonder de hulp en begeleiding die er nu wel is. Toch breekt dit je moeder hart en wil je het beste voor je kind. Dat het ze voorspoedig af gaat.

Vervolggesprek

Dat ik er dus langer dan tien minuten zat, was wel duidelijk. De juffen namen de tijd, gaven mij de ruimte om even mijn moederhart te laten rusten. En spraken af om over twee weken het gesprek voort te zetten. Dan hebben zij een gesprek met de interne begeleider gehad om tante Pollewop verder te bespreken. We gaan samen met de juf, de interne begeleider en onszelf op zoek naar de juiste hulp en handvatten. We willen immers met elkaar het allerbeste voor dit meisje.

Er over praten

Ondanks dat ik dit wel had verwacht was ik behoorlijk overrompeld. Door de jaren heen heb ik geleerd om over dingen te praten. Je vooral niet te ‘schamen’. Door er over te praten krijg je soms handige tips. Haal daar uit wat bij je kind past en jullie als gezin. Ook zelf op onderzoek uit gaan en observeren van je kind wil helpen om goed de weg te vinden die je wil bewandelen. Ook ben ik benieuwd waar de school uiteindelijk mee gaat komen.

Ik neem je graag mee in de weg die we gaan bewandelen om de hoog sensitiviteit nog meer te omarmen. De uitdagingen die op ons pad gaan komen. Wat kan een school doen voor een hooggevoelig kind.

Please follow and like us:

1 gedachte over “School voor hooggevoelig kind niet altijd even makkelijk”

  1. Oh ik kan me helemaal inbeelden hoe je je voelt. Hier heeft de oudste het soms ook moeilijk op school. Je wilt als moeder namelijk dat je kind gelukkig is. Goed dat de school wil meegaan om jullie te helpen. Dikke knuffel!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial