Daar heb je Inge weer met haar lijstjes, maar die lijstjes geven mij rust in mijn hoofd. Sinds ik iedere week een weekmenu maak. En aan de hand daarvan mijn boodschappen bestel, merk ik dat het me veel rust heeft gebracht. Waarom ik kies voor een weekmenu leg ik uit in dit blog.
Geen heilige graal
Waar de een liever kijkt waar hij of zij lichamelijk behoefte aan heeft die dag, kies ik bewust voor een weekmenu. Maar mijn weekmenu is geen heilige graal. Want dat zou betekenen dat er geen ruimte is voor spontaniteit. En het gebeurt soms ook dat we op maandag bij opa en oma iets eten dat voor de dinsdag op de planning staat. Dan is schuiven in het menu ook helemaal geen probleem.
Vaste rituelen in het weekmenu
In het weekmenu hebben we ook vaste rituelen. Zo eten we in de herfst en winter vaak stamppot op donderdag en in de lente en zomer vaak een hartige taart. De woensdag gebruik ik voor pasta of rijst. En op vrijdag eten we iedere week iets wat de kinderen heel lekker vinden. Eten met onze hoogsensitieve kinderen is soms best een uitdaging. Vandaar ook dat sommige items ook terug komen om smaken te leren kennen.
Waarom zorgt een weekmenu voor stressvermindering?
Hulpmiddelen kunnen jou als hoogsensitief persoon helpen. Het maken van een weekmenu of een planning zijn voorbeelden van hulpmiddelen om stress te verminderen. Ik leg je graag uit hoe.
Planning vooraf
Met een weekmenu plan je je maaltijden voor de hele week vooruit. Zo voorkom je dat je iedere dag moet gaan bedenken wat je gaat eten. Door voor een hele week te plannen verminder je stress. En hoogsensitieve mensen staan er om bekend dat ze het moeilijk vinden om besluiten te nemen. Juist door vooruit te plannen kan je ook je besluitloosheid verminderen.
Efficiënter boodschappen doen
Terwijl je je weekmenu maakt, maak je gelijk je boodschappenlijstje. Zo kan je alle ingrediënten op je boodschappenlijst zetten. Zo koop je alleen wat je nodig hebt. Ook bespaar je geld doordat je alleen koopt wat je nodig hebt. Als je iedere dag moet bedenken wat je gaat eten, moet je ook iedere dag boodschappen doen. Door een weekmenu te maken voorkom je dat je iedere dag de prikkels van de supermarkt moet opzoeken. Nog meer tijd en prikkels besparen? Dan bestel je de boodschappen online.
Gezonde keuzes maken
Gezonde voeding is belangrijk voor ieder mens, maar zeker ook voor een HSP. Door het maken van een weekmenu kan je veel beter een balans maken in je wat je door de week heen eet. Er is een overzicht.
Lees ook: 13 tips om stress te verminderen
Tijdbesparing
Misschien denk je nu wel hoe kan je met een weekmenu nu tijd besparen? En nee niet alleen met de hiervoor genoemde boodschappen doen. Als je van te voren al weet wat je gaat eten kan je soms op een dag voor twee dagen koken. Dat doe ik op de woensdag. Dan kook ik voor twee dagen eten. Twee verschillende maaltijden. Omdat ik dan toch al bezig ben in de keuken probeer ik dat zo efficiënt mogelijk te doen. Ook kan je ervoor kiezen om de maaltijden klaar te maken en in te vriezen voor later gebruik. Ideaal voor de dagen dat je minder tijd hebt om te koken en je anders misschien voor een ongezonde optie zou kiezen.
Minder voedselverspilling
Veel HSP zijn begaan met de natuur en kiezen voor een duurzaam leven. Een weekmenu maken helpt je ook bij een duurzamer leven. Je koopt de ingrediënten doelgerichter bij een weekmenu, waardoor je ook minder producten weg gooit. Dat geeft ook vaak rust.
Flexibiliteit
Een weekmenu geeft je structuur, maar je kunt het nog steeds aanpassen aan je behoeften. Liever toch niet die pasta vandaag, dan ruil je met een andere dag. Zo blijf je het gevoel van controle en flexibiliteit behouden en voorkom je dat je in de stress schiet.
Vast moment inplannen
Voorheen maakte ik op zaterdagochtend mijn weekmenu. Met inmiddels drie sportende kinderen op zaterdagochtend is dat niet te doen. Daarom heb ik ervoor gekozen nu iedere vrijdagavond mijn weekmenu te maken. Het geeft mij zo veel meer rust in mijn hoofd om dat op vaste momenten te doen.