De spanning loopt op voor de verjaardag van ons hoogsensitieve kind. Niet alleen de jarige, maar ook de broertjes en zusjes die er gevoelig voor zijn nemen deze spanning over. Met dit blog geef ik je een kijkje in de keuken in aanloop van een verjaardag van een van de kinderen.
Beginnen met aftellen
Al in februari vroeg onze kleuter wanneer hij nu eindelijk jarig is. Hoeveel nachtjes nog? We pakte de maandkalender erbij om het aan te geven dat het nog heel veel nachtjes slapen was. De spanning is er nu al. Toen eenmaal de maand van zijn verjaardag aanbrak, was het nog maar 3 weken. Ik was veel te laat met het bestellen van een aftelkalender, dus knutselde er zelf een in elkaar. Beginnen met aftellen doe je maximaal 3 weken vooraf, anders geeft het alleen maar chaos in het hoofd van een hoogsensitief kind.
Lees ook: HSP ervaringsverhaal: het eerste kinderfeestje van de kleuter zelf
Verrassingen houdt hij niet van
Van verrassingen houdt hij niet en daarom bespreken we gewoon wat hij graag wil. Welke taart, welke versiering, welke cadeautjes en welke traktatie. Het thema had hij zelf uitgekozen en hij wilde heel graag een Ninjago feestje. We maakte samen een verlanglijstje voor de familie zodat hij wist wat hij kon verwachten. Toen de versiering binnen was hebben we die ook gewoon laten zien, zodat die spanning weg zou vallen. Ook mocht hij alvast een taart uitzoeken en hoe we die gingen versieren. Ook voor zijn traktatie lieten we hem zelf keuzes maken.
Lees ook: Hoe ‘overleef’ ik als HSP-er de decembermaand
De week van de verjaardag, de spanning barst los
Nog maar een paar nachtjes en dan is het zover, maar die nachtjes zijn wel onrustig en de dagen zijn intens. Hij is overdag snel boos. Het voor het eerst op school trakteren is toch ook wel spannend. Als ik dan uiteindelijk de foto van zijn juf toegestuurd krijg dan zien we alleen maar een stralend mannetje op de foto. Die geniet van zijn feestje. We besluiten ook in de week voorafgaand zijn verjaardag dat we het rustiger aan doen. Mede doordat hij ook zo slecht slaapt momenteel.
Eindelijk jarig
De dag voor zijn verjaardag versieren we de woonkamer met zijn versiering en in zijn bijzijn. Toch is het als we hem de ochtend van zijn verjaardag (moesten hem zowaar wakker maken) uit zijn bed halen alsnog een verrassing. Hij is vol enthousiasme. Wauw papa en mama dit is echt allemaal vet cool. Je ziet hem genieten van zijn feestje. Het is een klein feestje voor hem, maar meer dan genoeg. Een grootse verjaardag vindt hij leuk, maar dan is hij aan het eind van de dag niet meer voor reden vatbaar. Zwaar overprikkeld en schiet in de ene na de andere driftbui. Nu konden we de prikkels veel beter regulieren voor hem.
De dagen erna
De dagen erna zien we de spanning uit zijn lijfje trekken en weer rustig worden. Het lontje is nog wel wat kort, maar als hij ‘s middags, de dag na zijn verjaardag, zijn bed in kruipt om even te gaan slapen weten we dat hij er aan toe geeft en dat het daarna klaar is. En zo blijkt ook wel, we krijgen ons mannetje weer terug. We zijn alleen nog aan het bedenken of we een kinderfeestje organiseren.
Hij was niet de enige
De jarige was niet de enige die het ‘spannend’ vond. Ook zijn grote zus, tante Pollewop, vond het spannend. Ook zij was lichtelijk geprikkeld deze periode. Nam hierbij dus de spanning van haar broertje over. Dat zorgde regelmatig voor wat spanningsvelden hier in huis. De kinderen voelen sowieso goed spanningen aan van elkaar en van de grote mensen. Ze zijn daarom enorme spiegels hier in huis.
Lees ook: Kinderfeestje voor HSK, hoe houd je het leuk?
Achterliggende gedachtes
We hebben ook al keren gehad dat we niet aftelde naar een belangrijke dag en we merken dan dat zijn gedrag vele malen heftiger wordt dan wanneer we wel aftellen. Het aftellen geeft hem dus inzicht wanneer iets is. Aan verrassingen moeten ze leren wennen, maar hoe fijn als je bepaalde spanning toch alvast kan wegnemen en waarom zou alles een verrassing moeten zijn? Ze zijn nog jong zat en leren met sommige dingen vanzelf omgaan.