Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben? Ik vind online wel een hoop zelftesten. Waar vind ik een HSP test zonder gelijk mijn mailadres achter te laten? Het is een veel gestelde vraag op dit moment. Daarom een reden om daar eens in een blog bij stil te staan.
Een persoonlijkheidskenmerk
Hoogsensitiviteit is geen ziekte, aandoening of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Daarom is het niet mogelijk om een diagnose te stellen. Daarnaast staat hooggevoeligheid nog enorm in de kinderschoenen. Er wordt nog steeds heel veel onderzoek gedaan en er valt nog veel te leren over hooggevoeligheid. De Amerikaanse Psychotherapeut Elain Aron is de ontdekker van hooggevoeligheid. Zij ontdekte dat er een deel van de bevolking prikkels op een andere manier verwerken. Interne en externe signalen sneller opmerken en sterker ervaren.
Je kind laten ontprikkelen? Mooie tips staan in dit blog.
Moet ik dan niet laten vaststellen dat ik HSP ben?
Nee, hoogsensitiviteit hoef je niet vast te laten stellen. Merk je dat je van deze karaktereigenschap hinder ondervind neem dan eens contact op met een proffesional. Samen kun je kijken waar je tegenaan loopt. Een coach kan je handvatten bieden om van je HSP een kracht te maken. Wat wel belangrijk is dat je zelf open staat om te willen veranderen.
Hoe weet ik dan wel dat ik hoogsensitief ben?
Waarschijnlijk vermoedde je al dat je dingen anders ervaart dan mensen om je heen. Hield je kind je een spiegel voor en ben je gaan zoeken. Er zijn heel veel zelftesten online te vinden. Ook in HSP gerelateerde boeken zijn veel zelftests te vinden. Maar voor je een boek aanschaft wil je eigenlijk al weten hoe of wat. Bij veel moet je je gegevens achter laten om de uitslag te krijgen of de test te verkrijgen. Daarom deel ik hieronder drie makkelijk benaderbare zelftesten.
Wat mijn typische HSP trekjes zijn? In dit blog ga ik hier verder op in.
- De zelftest van Nieuwetijdskind voor zowel volwassenen als kinderen;
- De HSP test van Femke de Grijs
- De HSP test van praktijk Sannie