Heb jij weleens gehoord van een hoogstimulatief kind? Ikzelf namelijk had er tot een paar maanden terug nog nooit van gehoord, maar hoort ook onder de noemer hoogsensitief. Of is het een andere benaming voor strong-willed en high sensation seeker (HSS) Op de vraag die ik op de socials heb gesteld over wat jullie op de blog wilde terug zien komen werd ook hoogstimulatief genoemd. Daarom ben ik in dit onderwerp gedoken om hier aandacht aan te besteden op de blog. Lees je mee om meer te weten te komen over dit onderwerp?
Wat is typerend voor een hoogstimulatief kind?
Net als een hoogsensitief kind vallen bij hoogstimulatieve kinderen dingen in de omgeving op. Waar een HSP het opmerkt gaat een hoogstimulatief kind er op af. Ook willen ze veel afwisseling en nieuwe ervaringen opdoen. Net als een hoogsensitief kind kunnen ze vanuit een emotie heel intens reageren,. Dat kan van heel blij zijn tot extreem boos, tegen het explosieve aan. Ook zijn deze kinderen altijd grenzen aan het opzoeken of overheen gaan. Willen zich niet aan de huisregels houden. Luisteren vaak ook niet bij een terechtwijzing.
Lees ook: Woedeaanval bij een hoogsensitief kind
Hoogsensitieve kinderen hebben vaak baat bij structuur en planning. Hoogstimulatieve kinderen zijn visueel ingesteld en hebben daar juist moeite mee. Ook lopen ze vaak aan tegen leerproblemen. Om de aandacht en concentratie hebben ze vaak ook beweging nodig. Ook hebben ze de ruimte nodig om te kunnen experimenteren en improviseren. Ook reageren ze sterk op stemmingen van de omgeving. Ze zijn de spiegel van de gevoelens om zich heen. Al het gedrag is een reactie vanuit de gevoeligheid die het kind heeft voor wat er binnen komt.
Lees ook: Welke soorten van hoogsensitiviteit zijn er?
Hoe omschrijf je met enkele woorden een hoogstimulatief kind?
Als je een hoogstimulatief kind in een paar worden moet omschrijven, zijn de volgende steekwoorden kenmerkend.
- bewegelijk
- intens
- intuïtief
- onderzoekend
- aandacht vragend
- soms tegendraads of agressief
Hoe kan je met een hoogstimulatief kind omgaan?
Eigenlijk geldt deze tip voor ieder kind en niet specifiek een hoogsensitief of hoogstimulatief kind. Maar “choose your battles” is de belangrijkste van alles. Als je de “strijd” aan gaat dan moet je ook niet toegeven. Echt doen wat je zegt en dus kan waarmaken.
Heeft je kind een boze of verdrietige bui, waarbij er agressief wordt gereageerd door bijvoorbeeld fysiek te worden of juist met deuren begint te slaan. Zorg voor een alternatief waar ze op kunnen reageren. Zo blijven jouw spullen heel en doet je hoogstimulatief kind niemand pijn.
Op sommige beslissingen kan je je kind autonomie geven. Met andere woorden, geef ze de ruimte in sommige beslissingen. Leg twee setjes kleding klaar en laat ze daar uit kiezen. Is dit niet wat je kind in gedachten had? Luister naar je kind, het voelt zich dan gehoord en als je dan samen naar een oplossing zoekt ziet je kind dat je respect voor hem of haar hebt. En dat wil je dat ze uiteindelijk in hun leven ook naar andere hebben.
Is er een verschil met HSP strong-willed of High Senstation Seeker?
Terwijl ik deze blog schrijf en met iemand online in gesprek ben over onze hoogsensitieve kinderen valt ook de term strong-willed en high sensation seeker. In een eerder blog had ik al geconcludeerd dat deze twee termen hetzelfde zijn. Strong willed wordt voor kinderen gebruikt. High Sensation Seeker (HSS) voor volwassenen. Nu blijkt hoogstimulatief dus simpel gezegd een andere benaming te zijn voor de strong-willed en de HSS.
Ook interessant: Boekentip: Draakje vurig en het vuur
Verschillende benamingen geeft verwarring
Eerlijk is eerlijk al die verschillende benamingen geeft enorme verwarring. Daarom ben ik des te blijer dat ik op onderzoek ben uitgegaan. Zodat het overzichtelijker wordt. Maar door het op onderzoek uit te gaan, werd wel echt bevestigd dat een van onze kinderen echt een strong-willed is. Wat een herkenning.
Kort onze eigen ervaring hiermee
Een van onze kinderen is een echte strong-willed. Die kan na een dag activiteiten nog zeggen, ik ga nog even spelen met vrienden, doei. Die moeten we echt tegenhouden zodat het leert ook de rust te pakken. Gaat maar door en door. Maar vanuit het niets kan dit kind ook heel heftige woede uitbarstingen krijgen. Als het niet gaat zoals het wil dat het gaat dan wordt er geslagen en geschopt. Spreken we ons kind aan op het gedrag dan wordt er gerold met de ogen. Kijkt het de andere kant op terwijl je in gesprek bent. Termen als boeiend en geïrriteerd: “jaha” zijn dagelijkse kost. Ook is dit kind snel uitgekeken op nieuw speelgoed.
Tijdens het eten kan er niet stil gezeten worden. Daarom hebben we inmiddels de afspraak, als de drang tot bewegen er is, ga van je stoel af en ga maar staand eten. Dat werkt wel echt heel fijn. De buien zijn echt intens. Van extreem blij, naar extreem boos in enkele seconden.
En eerlijk is eerlijk, je mag best weten dat we de opvoeding van onze strong-willed soms best pittig vinden.
Boeken over dit onderwerp
Over het onderwerp strong-willed, high sensation seeker en hoogstimulatief zijn een aantal interessante boeken die via bol.com te koop zijn. Hieronder een overzicht.
- Prikkels bijten niet – Saskia Klaaysen
- Het hooggevoelige kind met een sterke wil – Janneke van Olphen
- Op zijn tenen getrapt – Manon Leeflang
- Draakje Vurig – Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
- Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld
- Vurig Sensitief opvoeden – Nessie de Zitter
- Het hoogstimulatieve kind – Gerarda van der Veen
- Gevoeligheid in de klas – Gerarda van der Veen
- Ouders doen ertoe – Gerarda van der Veen
Voor deze blog heb ik gebruik moeten maken van bronnen. Deze zijn: