Na de loopfiets gaat je kind over op een fiets met trappers. Een echte grote jongens- of meidenfiets neemt de plaats in van de loopfiets. Dan is het op een zeker moment tijd om de zijwieltjes eraf te halen. Fietsen zonder zijwieltjes is voor veel kinderen een spannend moment, waar ze de nodige portie zelfvertrouwen voor nodig hebben. Maar hoe help je ze daarbij? De tip die ik ooit ontving, ga ik ook met jullie delen.
Hoe wij ooit begonnen
In 2018 ging de eerste van ons fietsen zonder zijwieltjes. Maar wat een gedoe was dat. Tranen met tuiten van de onzekerheid. Het niet durven. Driftbuien ten top en uiteindelijk gingen we dus zonder verrichte zaken terug naar huis. Een gefrustreerde moeder en kind tot gevolg.
Ik kreeg een tip
Tijdens een tenniswedstrijd van mijn man, raakte ik aan de praat met een andere moeder. De vrouw van een van de tennismaten van mijn man. We hadden het over leren fietsen. Zij vertelde me dat ik een sjaal om de middel van mijn kind moest knopen. Wel zo dat de sjaal niet in het wiel terecht kon komen. In het begin houd je de knoop vast en steeds meer laat je de sjaal vieren. Door de knoop heeft jouw kind het gevoel dat hij/zij nog steeds wordt vastgehouden, wat het zelfvertrouwen ten goede komt.
Lees ook: Fietsen met je kleuter op de openbare weg
Het uitvoeren van deze tip
Na het debacle bij de oudste, gingen we gelijk met deze tip aan de slag. Sjaal om de middel en gaan op het fietsje. Binnen een kwartier fietste onze oudste weg. Ook bij de middelste gingen we op deze manier aan de slag. Die wilde maar niet fietsen zonder zijwieltjes, want dat kon ie niet. Dat werd maar door onze middelste herhaald. Tot we zeiden: kom we gaan eens kijken hoe of jij het ook kan. En met enige vertwijfeling stapte onze middelste op de fiets. De sjaal om de middel. Ook reed hij vrij snel zonder zijwieltjes.
Nu is ook onze derde telg aan de beurt. Hij wilde graag op zijn grote jongensfiets. Nu gaan die zijwieltjes steeds los, dus was er helemaal klaar mee. Zijwieltjes eraf en gelukkig had ik een sjaal om. Deze deed ik om zijn middel en het stukje bij de sloot was een goed moment om hem nog even vast te houden. Toen we op het woonerf gedeelte aankwamen liet ik hem los en reed zo weg
De loopfiets
Alle drie de kinderen hebben een loopfiets met twee wielen gehad. Dit is wel echt de basis van het kweken van evenwicht. Als ze daar eenmaal de vaart mee kunnen maken en de voetjes regelmatig van de vloer doen zonder te vallen, is de basis gelegd. Dan is het alleen nog leren trappen. Vaak zitten ze al op een fiets met trappers op het kinderdagverblijf.
Ook interessant: Zelfvertrouwen hoe vergroot je dat voor HSP-ers?
Met zelfvertrouwen
De stevige knoop in de sjaal zorgt dus eigenlijk voor het zelfvertrouwen. Je kindje denkt dat jij hem of haar nog stevig vast heeft en zonder dat ze het doorhebben fietsen ze weg. Blijf er natuurlijk wel naast lopen zodat ze nog echt het idee hebben dat je ze vast houd. Als ze dan een stukje zelf hebben gefietst kan je vertellen hoe trots je op ze bent dat hij/zij kan fietsen zonder zijwieltjes.
De koppies zijn goud waard. Vol trots kijken ze je aan en vragen nog voorzichtig “echt?”. Zo mooi en bijzonder.
Ook goed voor jou
En die sjaal, is ook goed voor jou. Het scheelt namelijk heel veel met een kromme rug lopen. Die fietsen zijn nou eenmaal niet zo heel groot. Jij kan er dus met een rechte rug naast lopen, waardoor jij het ook langer vol houdt.
Vind jij deze tip nu ook een goede tip, deel hem dan met andere ouders door deze blog te delen. Dat zal ik erg waarderen.