Ben je weleens in een kas geweest? Heb jij weleens slijm gemaakt van Aloë vera? Het kan dus allebei bij Dr. Green in Naaldwijk. Wij zijn er begin augustus 2022 op uitnodiging geweest en delen graag onze ervaring met jou. Lees je mee?
Wie of wat is Dr. Green
Dr. Green is het enige glastuinbedrijf in Europa dat zich volledig richt op het kweken van Aloë vera. De kwekerij Dr. Green bevindt zich in Naaldwijk, een dorp in het kassenbouwgebied ‘Het Westland’. Naast het kweken van Aloë vera is het sinds begin 2022 mogelijk om de kwekerij te bezoeken voor een excursie, workshop of een uitje met school, kinderfeestje of bedrijf. Ook heeft het bedrijf een webshop zodat ook jij je eigen Aloë vera kan kweken.
Wat is Aloë vera?
De Aloë vera valt onder de plantengroep Aloë. Onder deze plantengroep zijn wel 400 verschillende soorten planten. De Aloë Vera is een vetplant en mede daardoor een heel makkelijke plant om in huis te houden. In het blad zit een gel dat veel wordt gebruikt in de huid- en haarverzorging, maar ook steeds vaker in voeding.
Lees ook: Bloemen en planten zijn ook een vorm van zelfzorg
Kinderworkshop slijm maken bij Dr. Green
Wij, ik en onze 3 kinderen (8-6-3 jaar) waren op bezoek bij Dr. Green voor de kinderworkshop slijm maken. Bij aankomst werden we welkom geheten in de ‘schuur’. Daar konden we al even genieten van de prachtige Aloë vera planten die klaar stonden om op transport te gaan. We werden naar de plek gebracht waar de workshop gestart zou starten.
De workshop vindt plaats in de kas en op een zomerse dag zoals wij hem hadden is dat best warm. Gelukkig hadden we daar rekening mee gehouden en waren lekker luchtig gekleed. De kinderen keken hun ogen al uit en kregen alvast wat limonade. Ook voor de ouders is er wat te drinken.
Een kijkje in de kas
Toen iedereen er was (ongeveer 20 kinderen) zijn we begonnen met een interactieve rondleiding. De kinderen, maar ook de volwassenen kregen de uitleg over hoe het moment dat de Aloë vera stek binnen komt bij de kwekerij tot hoe ze weg gaan. De verschillende fases van de stek. Van amper wortels tot heel veel wortels tot een grote plant. En zelfs de beregening ging nog even aan. Mocht even doorheen gelopen worden. Gaaf om te zien hoe de plantencyclus van de Aloë Vera gaat.
Slijm maken
Na de rondleiding in de kas waar je allerlei vragen mocht stellen werd het tijd om slijm te maken. De Aloë vera bladeren lagen al klaar en werden er messen en lepels uitgedeeld. Niet schrikken hoor, zijn messen die je gebruikt om je boterham mee te smeren. En zo konden we de bladen verdelen. Onze dochter van 8 had weinig hulp nodig, onze zoon van 6 iets wat. De jongste van 3,5 heb ik wel echt moeten helpen. Alle drie vonden ze het super leuk om slijm te schrapen met de lepel. Ook met de handen het slijm te kneden. Eigenlijk is dat een vorm van sensorisch spelen. Als er voldoende slijm was kregen ze groen of rood kleurpoeder. Daarna door de blender en kon het slijm in het potje. En de vieze handjes? Daar hadden ze eerlijk gezegd niet zo veel last van.
Niet met lege handen naar huis
Naast het potje slijm gaan de kinderen niet met lege handen naar huis. Ze krijgen een baby Aloë vera plant mee naar huis. En voor de volwassenen is er een grote Aloë Vera plant om mee naar huis te nemen.
Is een uitje bij Dr. Green hoogsensitief proof?
De workshop en de rondleiding duren bij elkaar ongeveer 1,5 uur. Een prima tijd voor een uitje voor hoogsensitieve kinderen. De workshop vindt plaats aan verschillende tafels. Waardoor er kleinere groepjes ontstaan. Voor de rondleiding is er voor iedereen de ruimte. Alle kinderen kunnen het goed zien. In combinatie met de planten is het een fijne omgeving voor hoogsensitieve kinderen. Onze kinderen worden altijd erg blij van planten.
Wat vonden wij ervan?
De kinderen en ik vonden het erg leuk bij Dr. Green. Zo leuk dat ze het niet konden laten om zelf een grote plant te kopen. Zo hebben ze een baby Aloë vera en een grote Aloë vera. Ook het slijm maken vonden we leuk. Ze zijn bij ons gek op slijm maken. Thuis hebben ze papa honderduit verteld over de workshop. Wij vonden het zoals we hier in het Westland zeggen: “helemaal goud”. Het was leuk en leerzaam!
Foto’s zijn van Dr. Green en Inge beleeft.
meer leuke uitjes in het Westland