Veel mensen zijn nieuwsgierig naar meditatie, maar vinden het misschien te ingewikkeld. In werkelijkheid is mediteren helemaal niet moeilijk: het begint met het beheersen van de kunst van ademhaling, waarna meditatie een natuurlijke vervolgstap is. Met deze blog geef ik je een kijkje in de wereld van meditatie.
Wat is mediteren?
Meditatie is een manier om een innerlijke pauze in te lassen en rust, vreugde en geluk te vinden. Dat doe je door innerlijke stilte te creëren, je bewustzijn dieper op te zoeken en te concentreren op het heden. Dat betekent niet dat je je gedachten onder controle moet krijg, maar dat je ze gaat loslaten. Hoewel veel mensen dat wel denken is het niet nodig om je gedachten helemaal los te maken tijdens het mediteren. Het gaat om het observeren en accepteren van je gedachten. Laat ze voorbijgaan. Luister naar je gedachten en laat ze daarna weer rustig gaan.
Hoe begin je met mediteren?
Met mediteren kan je beginnen wanneer jij dat wil. Ook al zijn er verschillende meditatievormen, er is er niet een die beter is dan de ander. Een goede manier om te ontdekken of meditatie bij je past, is door te beginnen met slechts vijf minuten per dag. Je kunt dit geleidelijk uitbreiden naar vijftien of twintig minuten, of zelfs langer, als je dat wilt. Zelfs enkele minuten per dag kunnen al leiden tot meer mindfulness en innerlijke rust. Belangrijk is om van mediteren geen stressvolle taak te maken.
Maak tijd voor meditatie
Het vinden van tijd voor meditatie kan een uitdaging zijn. Om echt de voordelen van meditatie te ervaren is het belangrijk om die afspraak met jezelf te maken. Start met 5 minuten meditatie in de ochtend, net na het wakker worden. En net voordat de dagelijkse drukte begint. Voeg meditatie toe in je ochtendroutine, vergelijkbaar met douchen en tandenpoetsen. Je kunt ook enkele minuten mediteren voor het slapengaan om je dag af te sluiten.
Een fijne meditatiehouding
Kies een fijne meditatiehouding waarin je je prettig voelt en geen fysieke ongemakken ervaart. Dit kan zitten op een stoel zijn of op de grond. Kies niet voor bijzondere of ongewone houdingen. Zorg voor een rechte rug, ontspannen schouders en licht ondersteunde handen, bijvoorbeeld op je schoot.
Leg de focus op je ademhaling
Bij meditatie draait het om het richten van je aandacht. Concentreer je op je ademhaling om je gedachten los te laten. Focus op de in- en uitstromende lucht en het op en neer gaan van je buik. Vind een ritme dat bij je past, bijvoorbeeld 4 seconden inademen en 5 seconden uitademen. Zorg voor een gelijkmatige ademhaling, waarbij de uitademing altijd iets langer duurt dan de inademing.
Wat te doen met gedachten?
Gedachten zullen onvermijdelijk opkomen, vooral als je net begint met mediteren. Het is normaal. Ervaar deze gedachten zonder te oordelen. Laat ze voorbijgaan, zoals wolken aan de hemel. Merk op dat je bent afgedwaald en breng je aandacht vriendelijk terug naar je ademhaling. Accepteer je gedachten en verplaats je bewust naar het ‘nu’.
Ook interessant: Spiritualiteit, wat is dat nou eigenlijk?
Oefen regelmatig
Meditatie wordt krachtiger naarmate je het vaker doet. Begin met 5 minuten per dag en verhoog geleidelijk de duur naarmate je comfortabeler wordt. Er zijn geen strikte regels; laat het gebeuren zonder verwachtingen.
Onthoud dat meditatie een reis is naar innerlijke rust en zelfontdekking. Geniet van het proces en gun jezelf de voordelen van meditatie in je dagelijks leven.
Wat doet meditatie met je?
In de wereld waar we in leven is een leven vol met afleiding en prikkels. Onbewust leven veel van ons veel minder in het moment dan dat we zouden willen. Wil je weer meer in het nu leven, dan kan meditatie je hierbij helpen. Het heeft verschillende positieve effecten.
- Het vermindert je frustratie;
- Het verbetert je concentratie;
- Het helpt je bij het loslaten van negatieve emoties;
- Het vermindert stress
- Het stimuleert je bewust te leven in het moment.
Lees ook: Waarom een koptelefoon fijn is voor een HSP
Wie kan mediteren
Iedereen kan mediteren, maar er zijn ook mensen waarbij het niet goed voelt. Simpelweg dat het voor hun niet passend is. Toch zijn er wel andere manieren om dan toch tot die rust te komen.
Mediteren is mogelijk voor jong en oud. Zo zijn er speciale kindermeditaties, maar ook voor volwassenen. En meditatie is niet alleen zitten, maar je kunt ook dansmeditatie doen.
Fijne meditatie apps
Ondanks dat we in een wereld vol met prikkels leven, heeft dit ons ook mooie apps gegeven die ervoor zorgen dat we overal kunnen mediteren. Enkele fijne meditatie apps zijn:
Fijne meditatie voor kinderen
Ook voor kinderen zijn er fijne meditaties te vinden. Dit zijn:
- De regenboogtrap
- De piekerballon
- Kindermeditatie van Meditation moments
- Spotify
- Youtube
Je moet zeer zeker aan zelfzorg doen.