De Périgord parel: ontdek de magie van de Dordogne

In 2023 brachten we in de zomer een week door op een camping in de Dordogne. De streek wordt ook wel Périgord genoemd In mijn zoektocht naar wat er te doen is in deze regio, kwam ik niet echt dingen tegen. Nu ik er zelf ben geweest kan ik mijn ervaring met jullie delen. Maar omdat we er maar een week waren hebben we niet alles kunnen doen. Met de informatie die ik gevonden heb, heb ik een zo compleet mogelijk beeld van de streek voor je gemaakt.

De Dordogne

De Dordogne is een regio in het zuidwesten van Frankrijk. De regio dankt zijn naam aan de Dordogne-rivier die erdoorheen stroomt. Waar wij spreken over de Dordogne, hebben de Fransen het het over Périgord. Het is een verwijzing naar de historische provincie. De regio staat bekend om de schilderachtige landschappen, middeleeuwse kastelen, charmante dorpjes en rijke historische erfgoed. De regio Dordogne is in vier gebieden onder te verdelen.

Straatje met slingers in het stadje Sarlat in de regio Dordogne.
Straatje in Sarlat

Périgord Blanc (Wit)

Dit gebied staat bekend om zijn kalkstenen plateaus en wordt gekenmerkt door zijn witte stenen en de enigzinds witte uitgeslagen grondlagen. De stad Périgueux, de hoofdstad van de Dordogne, ligt in dit deel van de regio.

Périgord Vert (Groen):

Dit gebied is weelderig en groen, dankzij de talrijke bossen en rivieren. Het is een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers.

Périgord Noir (Zwart):

Dit deel van de regio staat bekend om zijn donkere bossen en is ook beroemd om de prehistorische grotten en middeleeuwse kastelen. Sarlat-la-Canéda is een van de bekende steden in het Périgord Noir.

Périgord Pourpre (Paars):

Deze regio staat bekend om zijn wijngaarden en wijncultuur, en heeft zijn naam te danken aan de paarse kleur van de wijndruiven. Bergerac is een belangrijke stad in dit deel van de Dordogne.

Lees ook: HSP-vriendelijke ervaring op Camping Le Grand Dague

Wat heeft de Dordogne te bieden?

De regio de Dordogne heeft een afwisselend landschap. Van glooiende heuvels en groene valleien tot uitgestrekte bossen en kliffen. De rivier de Dordogne is een belangrijk kenmerk van de regio. De rivier biedt de nodige vertier tijdens de vakantie. Je kan hierbij denken aan kanoën en vissen. Ook staat de regio bekend om de rijke geschiedenis. Er zijn veel grotten te vinden met prehistorische tekeningen. Maar ook zijn er heel veel kastelen in de regio. Ook staat de Dordogne bekend om de mooie middeleeuwse dorpen die erg fotogeniek zijn. Met een mooie zonsondergang zijn deze dorpjes nog magischer.

panorama foto vanaf Castelnaud met zicht op rivier de Dordogne.
Panoramafoto vanaf Castelnaud met zicht op de Dordogne.

Leuke steden

Vergelijk de steden in de Dordogne niet met Parijs. Het zijn gemoedelijke steden met ieder een eigen karakter. Een selectie van bekende steden en plaatsen in deze regio zijn:

Périgueux

Périgueux is de hoofdstad van de Dordogne en een stad met een rijke geschiedenis. Het heeft een prachtige oude binnenstad met smalle straatjes, idyllische terrasjes, historische gebouwen en de imposante kathedraal Saint-Front. Bij de office de tourisme Périgueux is een gratis stadsplattegrond te halen met twee mooie wandelroutes door de stad. Ben je er met 14 juli dan is er langs de rivier een plek waar er een feest is en vanwaar je het vuurwerk goed kan zien.

De markt

De traditionele markt van Périgueux wordt dagelijks gehouden op de Place du Coderc en op woensdag en zaterdag op de Place de la Clautre, de Place de l’Hôtel-de-ville en de Place Saint-Silain.

Monumenten in Périgueux

 • Sint-Front kathedraal
 • Gallo-Romeinse museumsite Vesunna
 • Amfitheater van Périgueux
 • Vesone toren
 • Hotel de Fayolle
 • Eschif uitkijkpost
 • Mataguerre toren
idyllisch terrasje in de Dordogne.

Sarlat-la-Canéda

In het oosten van regio tussen de rivieren de Dordogne en Vézère, ligt Sarlat. Sarlat haar pittoreske steegjes en prachtige monumenten weten te behouden. Met maar liefst 65 geclassificeerde en beschermde historische monumenten en gebouwen heeft de stad het hoogste aantal in de nationale inventaris.

Het ontdekken van de steegjes van Sarlat is als het doorbladeren van bijna duizend jaar authentieke architectuur. Van stoep tot leistenen daken, de warme, blonde stenen domineren en vertellen een verhaal…

In het hart van de stad vind je tal van steegjes waar je op de kleine terrassen heerlijk kan eten van de plaatselijke gerechten. In het truffelparadijs worden truffels, champignons, foie gras, zoetigheden, taarten en streekgerechten op bereid door de Périgourdins. Deze culinaire tradities worden al eeuwenlang in stand gehouden. Deze heerlijke geuren en smaken zijn ook te ontdekken op de prachtige markt van Sarlat.

Ook interessant: Rijangst in het buitenland overwinnen, mijn ervaring

De markt

De stad bruist het hele jaar door met de markten op woensdag en zaterdagochtend. Sarlat verdient een bezoekje op een marktdag, maar ook als er geen markt is. Ga je op een marktdag? Houd dan rekening mee dat parkeren een uitdaging is.

Officiële historische monumenten van Sarlat

Veel gebouwen zijn officieel historische monumenten in Sarlat. Enkele opvallende zijn:

 • Voormalig klooster van de Orde van Notre-Dame: Place Salvador-Allende
 • Oud Hôtel-Dieu van Sarlat-la-Canéda met vakwerk: Rue du Minage
 • Voormalige kathedraal Saint-Sacerdos in Sarlat: Place du Peyrou
 • Voormalig stadhuis van Sarlat en voormalig bisdom: Place du Peyrou
 • Maison de La Boétie: Place du Peyrou
 • Hotel de Mirandol: Rue des Consuls
 • Restanten van het kerkhof van Saint-Benoit, enfeus en dodenlantaarn achter de voormalige kathedraal van Saint-Sacerdos
 • Hôtel Plamon of Maison des Consuls: Rue des Consuls
 • Voormalig huis van de Presidial: 6 Rue Landry
 • Voormalige kapel van het klooster van de Récollets of Witte Penitenten en de kloosterhof
 • De Fontein van Sint Maria

Mis ook de overdekte markt in de kerk van Saint Marie niet. De architect Jean Nouvel heeft er een glazen lift gecreëerd waarmee je naar de top van de klokkentoren kunt gaan voor een mooi 360° uitzicht over de middeleeuwse stad Sarlat.

Van half juli tot begin augustus is het openlucht/straattheater festival. In de avonden schijnt dat heel sfeervol te zijn.

Inge in Perigeuex bij de Cathedraal.
Cathedraal Perigeuex.

Bergerac

In het paarse Périgord vind je Bergerac. Dit is een historische stad met een rijke geschiedenis. Heerlijk om door de sfeervolle smalle straatjes met vakwerkhuizen en de vele historische herenhuizen te dwalen. In het hart van de stad pronkt de in de 19e eeuw gebouwde kerk Notre Dame. Bergerac, ook wel de “weerspiegeling van de Dordogne” genoemd, maakt gebruik van de charme van de rivier.

De markt

Op woensdag en zaterdag zijn de dagen van de traditionele markt rond de Notre Dame kerk en bij de overdekte markt. Hier kunt je de sfeer van de stad ervaren en genieten van lokale lekkernijen en ambachten.

Rocamadour

Technisch gezien valt Rocamadour net buiten de Dordogne-regio. Door de aangrenzende Lot-vallei wordt de stad toch met de Dordogne in verband gebracht. Deze indrukwekkende middeleeuwse stad ligt op een klif en staat bekend om zijn religieuze en historische betekenis.

Brantôme:

Brantôme is een schilderachtige stadje. In toeristische folders wordt het aangeduid als het ‘Venetië van de Périgord’. Je vindt er ook een benedictijns klooster en prachtige uitzichten over de rivier de Dronne.

Montignac

Een bezoekje brengen aan de beroemde Lascaux-grotten? Dan is Montignac is een uitvalsbasis voor het verkennen van prehistorische bezienswaardigheden in de regio.

La Roque-Gageac

Dit pittoreske dorpje ligt aan de oevers van de rivier de Dordogne. Het staat bekend om zijn charmante huizen die zijn gebouwd tegen een steile rots aan de oever van de Dordogne. La Roque-Gageac is tevens een opstapplaats voor een rondvaart op de rivier de Dordogne. Een bezoekje aan dit dorpje is goed te combineren met Sarlat, Beynac of Castelnaud.

Beynac-et-Cazenac 

Het dorp Beynac-et-Cazenac is gebouwd tegen een van de mooiste rotspartijen van het Dordognedal. Een prachtig dorp met keienstraatjes en een mooi uitzicht op de omgeving. De plaats is vooral bekend van het Kasteel van Beynac en het Park Archéologique met reconstructies van huizen uit de late Neolithicum tot de Gallische periode.

Castelnaud-la-Chapelle 

Het dorp Castelnaud-la-Chapelle is een toeristische trekpleister vanwege de fraaie ligging en het kasteel van Castelnaud. Op de terrassen van Castelnaud-la-Chapelle heb je uitzicht op de rivier de Dordogne. De smalle steile straatjes en fraaie uitzicht zijn zeer de moeite waard.

Actieve vakantie in de Dordogne

De Dordogne is een heerlijk gebied voor een actieve vakantie. Op meerdere plekken kan je een kano huren en gaan kanoën op de Dordogne. Maar hou je van klimmen en klauteren dan is de Big Bird in Le Bugue een leuk uitje. Liever minder uitdaging? Dan kun je op hetzelfde terrein ook midgetgolfen of naar een aquarium. Voor jonge kinderen is pretpark en waterpark in een Jacquou Parc een aanrader.

Avond picknick

In de zomermaanden heb je in sommige stadjes en dorpjes ook in de avond picknick. Lange tafels waar je aan kan plaatsnemen om met de lokale bevolking te picknicken. Vraag eens bij de Franse VVV waar het mogelijk is Le Bugue heeft zo een picknick avond.

Campings en andere logeeradressen in de Dordogne

Frankrijk heeft een ten opzichte van andere Europese landen een groot aanbod aan campings. Als gezin ga je graag naar een kindvriendelijke camping in de Dordogne. Naast kindvriendelijke campings zijn er ook voldoende hotels, gîte, B&B’s en andere soorten campings te vinden. Wil je een mooi overzicht hebben van andere campings? Dan is de site Camping-Frankrijk een goed idee om inspiratie voor de Dordogne uit te halen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial