Kinderboekenmuseum met kleuter en pre-puber

Een kleine vijf jaar geleden zijn we al eens in het kinderboekenmuseum geweest. Alleen toen met een baby, een peuter en een kleuter. Onlangs hadden ze hier een studiedag en ging ik op verzoek van de kinderen met ze naar het kinderboekenmuseum. Alleen nu is de baby een kleuter en de toen kleuter een pre-puber. Hoe we dat nu hebben ervaren deel ik graag in deze blog.

Kinderboekenmuseum Den Haag

Het Kinderboekenmuseum vind je in Den Haag aan de Prins Willem-Alexanderhof 5. Het museum is gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek. Dit ligt naast treinstation/bus-/tramhalte Den Haag Centraal. In het complex zit het Kinderboekenmuseum op de eerste etage.

Openbaar vervoer

Doordat Den Haag Centraal naast het Kinderboekenmuseum ligt is het zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daar hebben we deze keer zelf ook gebruik van gemaakt. In de stationshal kies je voor de uitgang Anna van Buerenplein. Je steekt het plein over en je loopt zo naar het museum.

Met de auto

Voor wie het wat langer reizen is of juist liever niet met het OV gaat, kan je natuurlijk ook gewoon met de auto. Vanaf het Prins Clausplein kies je voor de A12 richting Den Haag (Utrechtse Baan) en neem afrit 2 (P-Centrum). Parkeergarage Centraal Station/New Babylon ligt naast het museum. Bezoekers van het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum kunnen voordelig een parkeerplek online reserveren. Meer informatie over het vooraf reserveren van een parkeerplek lees je op de website van Qpark.

De wereld van kikker en zijn vriendjes

Waar we viereneenhalf jaar geleden vooral op de tentoonstelling De wereld van kikker en zijn vriendjes zijn geweest. Kozen we nu voor een bezoek aan Papiria. Maar wil dus nog wel even kort wat vertellen over de tentoonstelling. Want die was ondanks dat het al zo lang geleden was dat we er waren niet verandert. De pre-puber en de kleuter hebben er even heerlijk gedwaald, maar waren er wel een van de grootste kinderen. Het is er echt wel de plek voor de kleinste kinderen om te spelen en vooral te ontdekken.

@ingebeleeft

wij vinden het heerlijk om op pad te gaan en kijken dan vaak ook of het uitje geschikt is voor hoogsensitieve kinderen of volwassenen. het kinderboekenmuseum is geslaagd.

♬ origineel geluid – Inge Beleeftnl

Lees ook: Verken, ervaar, bespaar: de kracht van de museumkaart

Bezoek Papiria

Met ons tweede bezoek aan het kinderboekenmuseum brachten we nu vooral een bezoek aan de tentoonstelling Papiria. Beide kinderen kregen een slurper mee. Hierdoor konden ze interactief deelnemen aan de tentoonstelling. Op heel veel plekken in de tentoonstelling zaten symbolen van de slurper. De ene keer moesten ze een spelletje doen, de andere keer goed luisteren. En als ze de slurper bij het symbool hielden, dan hoorde je ook echt een slurpgeluid. Best grappig. Voor we konden starten was het even zoeken voor het begin. Maar eenmaal begonnen was er geen houden meer aan. Het ene was leuker dan het ander. Met de kleuter was dit nog wel een soort van pittig. Die kan nog niet lezen dus moet je alles voorlezen. Maar ook voor de pre-puber was het een dingetje. Het lukte niet om alles goed te lezen, maar dat is ook niet gek met dyslexie.

Papiria volgens het Kinderboekenmuseum

Deze tentoonstelling is voor kinderen in de leeftijd 7-13 jaar waar je gewapend met een slurper op avontuur gaat om inktvraat te verslaan. Je ontmoet in onder andere Diepe Denkersdal en Dwarse Donderstenenravijn schrijvers, tekenaars en verhaalfiguren. Speel spellen en droom weg met een van je lievelingsboeken in de leesweide. Het kan allemaal in Papiria.

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Smidt

Wie is er niet groot mee geworden? Met de verhalen van Annie M.G. Smidt? Op dezelfde etage als Papiria vind je ook de tentoonstelling “De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Smidt”. Een kleinere tentoonstelling, maar zeker ook even leuk om te gaan kijken. Ook hier staat als adviesleeftijd 7-13 jaar, maar onze kleuter vond deze tentoonstelling te gek. Zo stap je in de lift van Abeltje, kun je een poezenvlog maken of een gedicht bouwen. Heerlijk om even door te dwalen.

Hoe vonden we het deze keer?

De kleuter en de pre-puber hebben enorm genoten en de tijd vloog voorbij. Ze vonden het een heerlijke dag met elkaar. En zeker doordat het erg interactief is trekt het ze. Hoewel onze kleuter voor sommige dingen echt te jong nog was, vond ie dat echt geen probleem. Zelf vind ik het jammer dat sommige tentoonstellingen niet zijn verandert, waardoor je ondanks dat we er al lang niet geweest waren weer hetzelfde zag. Nu blijkt dat onze kleuter binnenkort nog naar het kinderboekenmuseum gaat met school. Die gaat in korte tijd er dus twee keer naartoe. Zelf zou ik dat niet doen, terwijl we dat eerder met het museon wel hebben gedaan. Toch vind ik het kinderboekenmuseum echt een aanrader. Ze hebben veel verschillende tentoonstellingen voor iedere leeftijdscategorie en dat maakt het dat het een museum is voor iedere leeftijd. Ideaal voor slecht weer of juist als het heel warm is, want er is airco.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn eigendom van Inge Beleeft

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial