Een kruisbeet, leuk zo’n bezoekje aan de tandarts

De tandarts, ik ben er zelf jarenlang bang voor geweest, maar inmiddels zit ik bij een fijne tandarts waarbij ik me in de stoel kan ontspannen. Dat is ook wel fijn, zeker nu ik ieder half jaar me er moet melden met de kinderen voor de halfjaarlijkse controle. De laatste controle kreeg een bijzondere wending. De tandarts ontdekte een kruisbeet. Een wat??? je leest het in deze blog wat het inhoud en voor ons betekend.

Voor het eerst mee in de halfjaarlijkse controle

Gewapend met drie kinderen meldde ik me half februari bij de tandarts. De oudste twee voor controle, de jongste zat er voor de sier bij. De middelste mocht voor het eerst in de grote stoel. Hij vond het uiteraard wat spannend, maar gaf geen kick. Deed netjes wat de tandarts vroeg. Nog geen minuut later zei ze: wil je even komen kijken?

Diagnose kruisbeet

Ze liet zien dat ze een kruisbeet constateerde. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar ze liet het me zien wat ze bedoelde. Daarnaast haalde ze er de logopedist bij zodat ook hij even kon kijken.

Wat is een kruisbeet? *

Een kruisbeet is een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. Een of meerdere boventanden en kiezen sluiten dan binnen de ondertanden en kiezen. Een kruisbeet kan achterin de mond voorkomen of voorin in de mond.

De oorzaak bij onze zoon

Ze vermoeden dat afwijkend mondgedrag de oorzaak is van zijn kruisbeet. Nadat ook de logopedist heeft gekeken naar zijn kaakstand besluiten ze dat behandeling nu al zinvol is, ondank dat hij drie jaar is. Na het bezoekje bij de tandarts konden we gelijk een afspraak maken bij de logopedist.

Behandelplan

Bij de eerste afspraak werd een behandelplan gemaakt en een nulmeting. Met oefeningen en een myobrace gaan we aan de slag om zijn afwijkend mondgedrag af te leren. De myobrace is een beugel gemaakt van sileconenmateriaal. Deze moet hij nu eerst overdag dragen en later ook in de nacht.

myobrace
de myobrace

Hoe doe je dat logopedie en het coronavirus?

We konden drie keer naar de praktijk van de logopedist toen het coronavirus uitbrak. Hoewel nu niet alles gedaan kan worden, hebben we wekelijks een videocall. We doen braaf de oefeningen, de myobrace wordt gedragen. Nu moeten we het nog voor elkaar zien te krijgen dat hij hem ‘s nachts gaat dragen.

Resultaat zichtbaar op langer termijn

De eerste resultaten zijn al wel zichtbaar. Zijn lippen worden sterker door de lipoefeningen die hij moet doen. Ook moet hij aanleren zijn tong op een andere plek te houden dan voorheen. Dit lukt stapje voor stapje steeds beter. De meeste resultaten zullen op een langer termijn zichtbaar zijn. De combinatie van de beugel en de oefening moeten ervoor gaan zorgen dat een uitgebreide behandeling op later termijn niet nodig is.

Herkenbaar

Ik heb ook gevraagd of het iets erfelijks was, want toen ik me erover ging inlezen bleek dat ik dit ook heb gehad. Als kleuter zijnde heeft de tandarts ooit eens heel hard met een knoop lopen trekken om mijn lipspanning te meten. Ik weet dat ik daardoor ook bij de logopedist heb gelopen. Eenmaal het tijdstip daar toen ik een beugel kreeg, kon ik wederom naar de logopedist. Mijn plaatje (beugel) werd steeds een stukje wijder gezet waardoor mijn smalle kaak nu iets breder is geworden. Het is dat ik even niet meer weet waar mijn gipsafdrukken zijn, dan kan ik het nog eens terug kijken. Het antwoord van de logopedist was dat het niet erfelijk is. Maar eerlijk gezegd denk ik deels wel. De bouw van je kaak komt toch ook voort uit DNA.

Benieuwd naar het eindresultaat

Uiteindelijk ben ik wel heel benieuwd naar het eindresultaat, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben. Hij vindt het ook niet altijd even leuk om de beugel te dragen, want hij kan dan ook niet praten. De oefeningen kunnen gelukkig veelal tussendoor te doen. Even klakken met de tong, slikoefeningen met yoghurt, de knoop en de lipmassage. De beugel doen we op een rustmoment met een filmpje erbij, want dan houdt hij het langer vol en hoeft hij niet te praten, de kletskous.

Een jaar later, hoe gaat het nu met de kruisbeet?

Het is nu februari 2021 en hadden in deze maand een controle bij de logopedist. Hij zocht de foto’s van vorig jaar erbij en maakte nieuwe foto’s. De kaak van onze beer staat nog niet recht, is vrij smal, maar de kier die tussen zijn kaken zat is zo goed als verdwenen. De myobrace moet hij voorlopig iedere nacht blijven dragen. De oefeningen laten we voor wat het is, want alleen met de nachtbeugel gaat het ontzettend goed. Ik had niet verwacht dat er al zo een verschil zou zijn met zijn kaak. Wel moeten we erop blijven letten dat hij zijn lippen sluit als hij tv kijkt of lekker bezig is met een spelletje. Over een half jaar hebben we opnieuw een controle.

*)bron: Top Orthodontie

BoekenBoeken

Please follow and like us: