Een kruisbeet, wat is dat eigenlijk?

Een kruisbeet zei de tandarts bij de eerste controle van onze middelste. Een wat? was mijn eerste reactie. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ze vroeg me even te komen kijken, dan kon ze laten zien wat het is. Ook werd de logopedist erbij gehaald met wie ze nauw samenwerken. Graag neem ik je mee in hoe wij met de tandarts en logopedist de behandeling van de kruisbeet aanpakken. In dit blog wil ik graag onze ervaring delen met de behandeling van een kruisbeet. Dit blog heeft niet als doel om zelf met diagnoses naar een tandarts te gaan.

Diagnose kruisbeet

Een kruisbeet. Wil je even komen kijken? zei de tandarts toen onze drie jarige in de stoel lag. Ik krabbelde flink achter mijn oren, want ik had hier nog nooit van gehoord. Daarom was ik blij dat ik mee mocht kijken in de mond van onze drie jarige. Binnen de praktijk van onze tandarts zit ook een logopedist die gespecialiseerd is in de behandeling van een kruisbeet. Die was die dag ook aanwezig in de praktijk en werd erbij gehaald. Het was een flinke kruisbeet, maar door zijn jonge leeftijd slim om nu te beginnen met een behandeling ervan.

Kruisbeet, wat is dat dan? *

Een kruisbeet is een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. Een of meerdere boventanden en kiezen sluiten dan binnen de ondertanden en kiezen. Een kruisbeet kan achterin de mond voorkomen of voorin in de mond.

Afwijkend mondgedrag mogelijk de oorzaak

Na zo een diagnose vroeg ik de tandarts en logopedist hoe je aan een kruisbeet komt. Is het erfelijk of is er een andere reden? De oorzaak kan liggen bij het gebruik van de speen. Met twee jaar stopte onze middelste met spenen. Toch is het vermoeden dat afwijkend mondgedrag de oorzaak is van zijn kruisbeet. Na de afspraak bij de tandarts konden we gelijk een afspraak inplannen bij de logopedist.

Behandelplan voor de kruisbeet

Een week na de afspraak bij de tandarts konden we al bij de logopedist terecht. Maar wat deed hij dan bij die eerste afspraak? Er werd eerst een foto gemaakt van zijn kaakstand. Zo was er dus een nulmeting. En vanuit daar werd er een behandelplan gemaakt. De logopedist wil dat we gaan starten met oefeningen en een myobrace. De myobrace is een beugel gemaakt van siliconemateriaal. Deze moet hij nu eerst overdag dragen en later ook in de nacht. De oefeningen zijn er voor om zijn mondspieren sterker te maken.

De myobrace die wordt gebruikt om een kruisbeet te behandelen.
de myobrace

Hoe doe je dat logopedie en het coronavirus?

We konden drie keer naar de praktijk van de logopedist toen het coronavirus uitbrak. In het begin moest de praktijk ook dicht. Dan hadden we via what’s app een videocall. Inmiddels mogen we gewoon weer naar de praktijk.

Resultaat zichtbaar op langer termijn

De eerste resultaten zijn al wel zichtbaar. Zijn lippen worden sterker door de lipoefeningen die hij moet doen. Ook moet hij aanleren zijn tong op een andere plek te houden dan voorheen. Dit lukt stapje voor stapje steeds beter. De meeste resultaten zullen op een langer termijn zichtbaar zijn. De combinatie van de beugel en de oefening moeten ervoor gaan zorgen dat een uitgebreide behandeling op later leeftijd niet nodig is.

Is een kruisbeet erfelijk?

Bij een kruisbeet is er over het algemeen sprake van een (te) smalle bovenkaak. De oorzaak van de smallere bovenkaak is een erfelijke factor. Ook afwijkende mondgewoontes zoals zuigen op een speen of duim, mondademhaling of een lage tongligging kunnen een factor zijn voor een kruisbeet. Dus op de vraag of het erfelijk is, dan is het antwoord het kan.

Benieuwd naar het eindresultaat

Uiteindelijk ben ik wel heel benieuwd naar het eindresultaat, maar daar moeten we nog lang geduld voor hebben. Onze middelste vindt het ook niet altijd even leuk om de beugel te dragen, want hij kan dan ook niet praten. De oefeningen kunnen gelukkig veelal tussendoor gedaan worden. Even klakken met de tong, slikoefeningen met yoghurt, de knoop en de lipmassage. De beugel doen we op een rustmoment met een filmpje erbij, want dan houdt hij het langer vol en hoeft hij niet te praten, de kletskous. De nachten waren wennen, maar inmiddels een gewoonte om de beugel te dragen.

Een jaar later, hoe gaat het nu met de kruisbeet?

Het is nu februari 2021 en hadden in deze maand een controle bij de logopedist. Hij zocht de foto’s van vorig jaar erbij en maakte nieuwe foto’s. De kaak van onze middelste staat nog niet recht, is vrij smal, maar de kier die tussen zijn kaken zat is zo goed als verdwenen. De myobrace moet hij voorlopig iedere nacht blijven dragen. De oefeningen laten we voor wat het is, want alleen met de nachtbeugel gaat het ontzettend goed. Ik had niet verwacht dat er al zo een verschil zou zijn met zijn kaak. Wel moeten we erop blijven letten dat hij zijn lippen sluit als hij tv kijkt of lekker bezig is met een spelletje. Over een half jaar hebben we opnieuw een controle.

Na twee jaar behandeling

Nu onze 5 jarige kleuter is begonnen met wisselen en de eerste blijvende kiezen doorkomen gaan we over op een andere myobrace. Deze moet er ook voor gaan zorgen dat zijn kaak breder wordt zodat de kaakstand goed blijft met al die tanden en kiezen die groter worden. Het verschil met twee jaar geleden is echt heel goed te zien, maar de foto’s zijn niet in mijn bezit en kan ik dan ook helaas niet delen.

*)bron: Top Orthodontie

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

BoekenBoeken

Please follow and like us:

2 gedachten over “Een kruisbeet, wat is dat eigenlijk?”

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over een kruisbeet. Mijn kinderen hebben ook scheve tanden en hun spraak wordt daardoor beïnvloed. Ik ga de volgende keer ook aan mijn tandarts navragen of en hoe we dit kunnen behandelen in de toekomst.

    Beantwoorden
    • Goedemiddag Marie, mijn zoon heeft geen scheve tanden, maar de stand van zijn kaak is niet goed waardoor de tanden niet goed op elkaar aansluiten.
      Het is denk ik sowieso goed om problemen rondom de mond/spraak met de tandarts te bespreken. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial