Voor mijn werk zit ik iedere werkdag aan de telefoon. De ene keer met collega’s. De andere keer met klanten. Het afgelopen jaar heb ik veel telefoontrainingen gehad. En daar heb ik heel veel aan gehad. Want van telefoonangst ben ik nu naar een telefoon kanjer gegaan. Neem ik de telefoon op zonder tot schrikken. En ja de gesprekken gaan echt niet allemaal heel goed, we hebben immers allemaal weleens een rotdag. Maar ik vind het leuk om daar op verder te ontwikkelen. Toen ik bij uitgeverij Deltas het boek Mindful communiceren zag, wist ik dat ik deze graag wilde reviewen. Ik word als HSP getriggerd om de verbinding op te zoeken. Vandaag dus een review van het boek Mindful communiceren.
Wat wordt er besproken in het boek?
Het boek bestaat uit drie hoofdstukken en meerdere sub hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk verteld eerst wat over verbindende communicatie volgens de theorie van Rosenberg. Hoofdstuk twee gaat in op de manier waarop we communiceren die ingrediënten zijn voor ruzie. Er wordt gekeken vanuit de schuldbril, de valkuilen, communicatieblokkades en de slachtoffer-, dader- en reddersrol. Hoofdstuk drie neemt je mee in de vier stappen van mindful en dus reageren vanuit waarneming, gevoel, behoeften en verzoek. Maar ook de kracht van de kwetsbaarheid en hoe zeg je ja tegen een nee.
Waarom koos ik voor dit boek Mindful communiceren?
Uit eerdere communicatie trainingen vanuit mijn werk blijkt dat ik vanuit verbinding communiceer. En ik moeite heb met de drammerige commerciële types. Ook ben ik iemand die open staat voor zelfontwikkeling. Je ben nooit te oud om iets nieuws te leren of je gedrag te veranderen. Ik weet ook van mezelf dat ik ineens heel hard uit de bocht kan vliegen met harde rake opmerkingen. Dat ik temperamentvol kan zijn als het emmertje overloopt. Of dicht kan slaan als iemand iets op mij afvuurt. Communicatie kan je leren en dat heeft de afgelopen twee jaar voor mij uitgewezen. Op mijn werk heb ik me telefonisch kunnen verstoppen op mijn werk door mijn angst. Inmiddels heb ik twee jaar lang intensief ontwikkeld en wil dit verder ontwikkelen. Daarom koos ik voor het boek Mindful communiceren om mezelf weer wat bij te leren.
Wat vind ik van het boek?
Communicatie vanuit verbinding en begrip is passend voor hoogsensitieve personen. Alleen krijg je dat vanuit thuis, school, je werk en de media niet mee. Het is dus iets dat je jezelf moet aanleren. Bij dit boek is een stukje zelfreflectie belangrijk. Naast lezen, word je ook aan het werk gezet met opdrachten nadat je net wat nieuwe handvatten hebt gekregen in de communicatie die je doet. Het geeft mij mooie nieuwe inzichten om weer een stapje verder te gaan in de verbindende communicatie. Ik zal het boek zeker nog een paar keer lezen. Want de kracht van de herhaling gaat ook ons volwassenen verder helpen.
Algemene informatie
Foto’s zijn eigendom van Inge Beleeft.