Onlangs werd ik weer getriggerd door de kracht van woorden voor een HSP. Hoeveel impact soms een klein zinnetje op iemand kan hebben. Niet alleen bij mezelf maar ook bij de kinderen zie ik steeds vaker wat een simpel zinnetje met het zelfvertrouwen kan doen. Ik neem je in deze column dus mee wat de kracht van woorden voor een HSP doet.
Positief en negatief
We weten allemaal dat woorden een positieve of een negatieve uitwerking kunnen hebben op mensen. De een kan zich daar beter bij neerleggen. Bij de ander is het een zaadje wat gepland wordt en tot iets groots uitgroeit, zowel positief als negatief.
Lees ook: Column: Pijn van het verleden
Diepgaandere verwerking
Een HSP verwerkt alles diepgaander en dus ook woorden. Terwijl iets gezegd wordt, worden er verbanden gelegd en gespiegeld. Daarom kunnen woorden heel veel doen met een HSP. Maar ook de toonzetting van de woorden doet veel met een HSP.
Het doet iets met het zelfvertrouwen
Dat de kracht van woorden bij mij als HSP veel los maakt heb ik door de jaren heen wel gemerkt. Het heeft ook heel veel met mijn zelfvertrouwen gedaan. Helaas heeft dat niet altijd een positieve uitwerking gehad. Onlangs werd ik bij een van de kinderen er ook mee geconfronteerd wat woorden van een ander met ze deed. Het zelfvertrouwen kelderde tot een dieptepunt waar het ook nog eens voor een blokkade zorgt. En hoe hard wij als ouders dan ook ons best doen om ze te laten inzien dat ze meer dan goed genoeg zijn, dat negatieve zaadje is gepland en uitgegroeid tot iets groots.
Een spiegel
Maar oh wat herken ik het als ik zie wat het met de kinderen doet. Door de herkenning kan ik begrip tonen, maar wat is het een spiegel. En dan weet ik ook dat hoe iedereen ook kan vertellen dat je het goed doet, dat je een topper bent in wat je doet. Toch werkt het niet zo in het hoofd. Dat negatieve is al gezaaid. Het doen geloven dat de rest wel gelijk heeft ten opzichte van een iemand die iets negatiefs zegt.
Zelfontwikkeling
Doordat de kinderen zo enorm spiegelen en me dus echt een spiegel voorhouden, doet me ook beseffen dat ik aan zelfontwikkeling moet doen op dit gebied. Daarom wil ik mijn kinderen ook leren dat je nooit te oud bent om aan je zelfontwikkeling te werken. En dat hoeft niet gelijk in grote stappen. Kleine stapjes maken uiteindelijk ook een grote stap. Maar het vooral in jezelf geloven, dat je meer kan dan dat jezelf denkt.
Enkele voorbeelden
De kracht van woorden hebben door de jaren heen veel met me of de kinderen gedaan als HSP. Dingen die kunnen blijven hangen. Verdriet hebben gedaan, maar soms nu ik erop terug kijk ook kracht hebben gegeven. Dat zie je vaak later pas.
- Als twintiger kreeg ik direct een vaste aanstelling bij het bedrijf waar ik als uitzendkracht had gewerkt, omdat ze eerder niet een contract konden aanbieden. Het salaris wat daarbij hoorde was volgens iemand in mijn directe omgeving iets wat echt niet kon als twintiger. Dat was echt belachelijk dat je zo veel verdient. Het gaf me het gevoel dat ik het niet waard was om een goede baan te hebben. Zeker na de ruzie die daarna ontstond. In plaats van trotsheid was er jaloezie/boosheid.
- Je bent anders, dus eigenlijk hoor je er niet bij. Werd ooit tegen me gezegd, alleen wist ik toen niet dat ik HSP ben. Het resulteerde in dat ik een enorme bewijsdrang kreeg om te laten zien dat ik niet anders ben. Ik ging dingen doen die uiteindelijk helemaal niet bij me paste. Alleen maar om te laten zien dat ik net als ieder ander was. Ieder mens is mooi en uniek. En die zin zat in een context, maar dat ene zinnetje deed veel meer dan de context er om heen.
- Ook in een gesprek opvangen dat ze niet met je willen samenwerken, terwijl het eigenlijk wel moet. Later door een ander gebeld worden dat zij al eerder hadden afgesproken om samen te werken. Wat was ik boos en wat raakte het me.
- Je krijgt strafpunten omdat je twee keer hetzelfde doet. Terwijl dat helemaal niet zo was. De prestatie was al een hele overwinning. En werd door een ander de grond in geboord.
- Dat was echt niet goed zoals je dat deed! Had feedback moeten zijn om te verbeteren, maar als je iets voor het eerst doet en ziet dat andere veel verder zijn dan dat jij bent, was dit een zaadje dat geplant wordt om uit te groeien tot een enorme boom.
- De hoeveelheid feedback ontvangen dat eigenlijk opbouwend is omdat je met iets nieuws ben begonnen. Maar het helemaal niet als opbouwend wordt gezien, want het is allemaal ‘negatief’, omdat heel veel nog niet goed is/was. Het overweldigde zo erg dat het als negatief werd gelabeld. Op een later moment nog eens terug gelezen en ermee aan de slag gegaan, maar zorgde wel voor een blokkade.
- Het onder gemiddeld presteren qua snelheid, maar kwalitatief hoog scorend. Werd in het HSP brein vertaald naar ik ben niet goed in wat ik doe. Uiteindelijk op onderzoek uit gegaan om vervolgens
Het zijn vaak allemaal zaken die in een bepaalde context horen, maar helaas verkeerd zijn aangekomen. En daar kan de gever niet altijd wat aan doen. Het bovenstaande zijn geen verwijten naar de mensen die de woorden hebben gebracht, maar laten zien wat ons HSP brein ermee heeft gedaan.
Ook de toon zorgt voor kracht van woorden
De toon van hoe je iets zegt doet ook heel veel met een HSP. Sommige HSP verstarren bij het hard toespreken. Terwijl het bij de andere indruk maakt. Maar ook heel kalm of ijzig kan ervoor zorgen dat de kracht van woorden wat doen met een HSP.
Zelf ook de fout maken
En ondanks dat ik weet wat ik als HSP ervaar met de kracht van woorden, maak ik zelf ook weleens ‘de fout. Ik ben immers ook geen heilige en kan met woorden andere (onbewust) pijn doen. Ik ben namelijk ook een enorme flapuit. Meestal denk ik na over wat ik zeg, meestal blokkeer ik, maar ik kan ook een sterke eigen mening hebben en die er ongezouten uitflappen. Ook ik ben maar een mens.
Iedereen is anders
Net als niet HSP zijn ook alle hoogsensitieve mensen anders of reageren ze anders. Daarom is wat ik hierboven heb beschreven vanuit ons perspectief. Het puur laten zien wat het met iemand kan doen. Zelf ben ik hard bezig om mezelf aan te leren om hierin om te denken. Het niet meer negatief zien, maar juist er iets mee te kunnen zonder je eigen grenzen over te gaan. Het naast je neer te leggen omdat het meer zegt over een ander dan over jezelf.
Afbeelding titel van lisa runnels via Pixabay