Het aanbod boeken over hoogsensitiviteit wordt steeds groter. Soms is het lastig kiezen aan welk boek je goed doet. Hier in huis is het aantal boeken over hoogsensitiviteit enorm. Het is en blijft een onderwerp dat me blijft aanspreken. Vorig jaar kocht ik het doeboek Leef Hoogsensitief van Sannie Smit. Vandaag deel ik met jullie wat ik van dit boek vind. Lees je mee?
Wie is Sannie Smit?
Sannie Smit (1978) heeft haar eigen praktijk en begeleidt hoogsensitieve personen (HSP). Zelf is ze ook hoogsensitief (sensation seeker) en weet daardoor waar ze het over heeft. In haar ogen is haar hoogsensitiviteit niet meer een probleem, maar een mooie eigenschap. In haar eigen praktijk wil ze de mensen die ze begeleidt hetzelfde gevoel geven. Maar ook dat alle hoogsenstieve personen zichzelf accepteren zoals ze zijn.
Waarom een doeboek voor hoogsensitieve personen?
Veel boeken over hoogsensitiviteit vertellen veel over de eigenschap. Veel HSP-ers komen dan een boek over hun karakter eigenschap, want ze willen er meer over weten. Hoogensitieve mensen doen dan vaak twee dingen met het boek. A. Ze lezen het. B ze zetten het in de kast. Je hebt de informatie gekregen die de puzzelstukjes op zijn plek legde. De informatie is vaak te veel om zelf stappen te zetten. Sannie wil met haar boek iets anders bereiken. Om jezelf als hoogsensitief persoon te accepteren en begrijpen moet je actie ondernemen. Met het doeboek Leef Hoogsensitief hoopt Sannie je te stimuleren om met de informatie en de opdrachten aan de slag te gaan.
Wat komt er aan bod in het doeboek Leef Hoogsensitief?
Het boek is in twaalf hoofdstukken verdeeld en per hoofdstuk zal ik kort vertellen wat er besproken wordt. De volgende hoofdstukken staan er in het doeboek Leef Hoogsensitief:
- Wat is hoogsensitiviteit? Laten we al vrij snel beginnen met een HSP test. Ook de eigenschappen die je kán hebben als hoogsensitief persoon zijn fijn om te weten. Ook gaat Sannie in op de valkuilen en geeft ze tips voor meer bewust zijn.
- Wat betekent hoogsensitief zijn voor jou? Positiviteit is de rode draad in dit hoofdstuk. Een onderwerp waarin je kan groeien. Maar ook de positieve kanten van hoogsensitief zijn, zijn belangrijk. Om te willen veranderen en te groeien moet je wel uit je comfortzone komen. Of denk eens aan keuzes maken. Het komt allemaal aan bod in dit hoofdstuk.
- Overprikkeling. In dit hoofdstuk legt Sannie uit wat overprikkeling is. Welke signalen je lichaam geeft en actief met deze zaken aan de slag gaan. Wanneer is jouw glas vol? Waar wil je nooit meer komen? Wat is rust? Wat betekend rust voor jou?
- Omgaan met prikkels: wat is jouw strategie? In je jeugd heb je een eigen systeem opgebouwd om met je hoogsensitiviteit om te gaan (al dan niet bewust). Van je eigen overtuigingen ombuigen naar positieve affirmaties. Kies jij voor de makkelijke weg of juist voor de moeilijke weg.
- Je eigen ruimte innemen. Wat is je eigen ruimte innemen? Wat brengt je eigen ruimte. Daarvoor moet je grenzen gaan stellen. Wat zijn jouw grenzen?
- Blaken van energie. Twee pijlers van dit hoofdstuk zijn: Hoe verlies je je energie? en houd je je energielevel op pijl. Echt heel waardevolle tips in dit hoofdstuk.
- Met twee benen op de grond. Heb je weleens van aarden of gronden gehoord? Sannie verteld hier op een fijne manier, zonder dat het zweverig wordt, wat het is en wat het met je doet.
- Ik & jij. Hier sta jij nog meer centraal. Want ik ben ik en jij bent jij. Dat geldt voor iedereen. Dat je een mening mag hebben, wat er met je kan gebeuren tijdens een conflict. Of wat denk je van emoties of het trots zijn op jezelf. Een kijkje op zelfvertrouwen, meningen van een ander of nee zeggen. En wat denk je van hulp vragen. Ook zo iets wat voor veel HSP-ers lastig is.
- Ik en jij = wij. Dit hoofdstuk gaat over HSP-ers in de liefde. Wat is een goede relatie. Wat zijn de valkuilen. Ook de angst voor afwijzing komt ter sprake. Bij dit hoofdstuk zitten ook weer mooie opdrachten.
- Hoogsensitiviteit in combinatie met werk. Je hoogsensitiviteit hoeft geen belemmering te zijn voor je werk. Wat zijn de veel voorkomende valkuilen. De problemen die jij kan ondervinden als HSP-er tijdens het werk. Maar ook wat je een werkgever te bieden hebt. Natuurlijk deel Sannie ook tips.
- HSS, strong willed, introvert versus extravert. Er zijn verschillende soorten HSP-ers en die verschillen komen hier aan het bod.
- Alles komt samen. De titel van dit hoofdstuk zegt het al, hier komt alles samen. Nog een kleine samenvatting en opdrachten waar je naar verwezen bent in eerdere hoofdstukkken.
Wat vind ik van het doeboek Leef Hoogsensitief?
Ondanks dat ik nog niet aan alle hoofdstukken gewerkt heb, vind ik het een heel fijn boek. In begrijpelijke taal geschreven. Fijne uitleg en opdrachten. Door er bewust mee bezig te zijn, aan het denken worden gezet zorgt dat je in actie over gaat. Een echte aanrader als je aan de slag wil met je eigen hoogsensitiviteit. En op een laagdrempelige manier. Omdat veel hoogsensitieve mensen visueel ingesteld zijn, staan er ook fijne plaatjes bij om het beeld compleet te maken. Daarvoor worden overigens fijne zachte kleurtinten voor gebruikt.
Durf jij het aan?
Het doeboek Leef hoogsensitief dompelt je helemaal in je eigen hoogsensitiviteit. Ben jij er al aan toe om dat te ontdekken? Durf jij het aan om met een andere blik naar jezelf te kijken? En vergeet niet, je hoeft niet in een keer hele bergen te verzetten. Rome is ook niet in een dag gebouwd. Neem de tijd en doe jezelf dit boek cadeau. Je bent het waard!
Waar is het boek te koop?
Je kunt het doeboek Leef Hoogsensitief op de site van Sannie Smit zelf kopen. Net als de kaartenset hoogsensitief. De boeken zijn ook te koop bij een aantal winkels in Deventer en bij de Bruna in Heerhugowaard.
Algemene informatie
Titel: Leef Hoogsensitief
Auteur: Sannie Smit
Aantal bladzijde: 210
Drukwerk: Grafistar
ISBN: 978 90 9033503-2
Dit blog is voortgekomen uit eigen initiatief en er is geen sprake van een samenwerking.