Vuur spugend draakje

Het ouderschap is een prachtig geschenk van moeder natuur, maar er zijn van die dagen…op het moment dat ik dit schrijf heb ik net zo’n dag achter de rug. De draken liggen op bed en ik zit heerlijk in het zonnetje bij te tanken van zo’n dag dat je ze het liefst achter het behang plakt. Ons gevoelige meisje is op dit moment een draak, een vurige draak. Ik neem je vandaag mee in een dag waarin een hooggevoelig kind vuur spuwt.

De nacht

De hele dag valt en staat vaak al hoe de nacht is geweest. Onze nachten zijn de afgelopen weken al ruk. Niet alleen de oorzaak door het warme weer of muggen. Nee prikkels zijn op dit moment de oorzaak. Spanning voor het eerste eigen kinderfeestje. Spanning voor haar verjaardag. Spanning voor trakteren op school en ook voor het zetten van gaatjes. Die spanning uit zich in onrustig slapen en niet in haar eigen bed kunnen en willen slapen. Dan staat ze rond middernacht aan ons bed en kruipt er tussen.

Omarmen

Ik heb inmiddels geleerd te omarmen als mijn kinderen er bij komen liggen. Dan hebben ze dat blijkbaar nodig die nacht. Acceptatie kwam na het lezen van een tekst van Kiind magazine. Dat scheelde een hoop frustratie. Daarnaast weet ik ook dat ik als kind zelf ook vaak bij mijn ouders erbij kroop. Dat ik daardoor ook zelf niet altijd lekker slaap, is dan maar bijzaak.

Vuur spuwen of relaxt wakker worden

Hebben we een goede nacht gehad dan is het ontwaken vaak ook relaxt, maar als de nacht al onrustig was…..dan kunnen we dekking zoeken. Een ware draak ontpopt zich die serieuze vuur spuwende pogingen doet. Niks is goed. Kleding niet, brood niet, melk niet, maar ook de wandeling naar school is een opgave. Een puber is er niks bij. Gelukkig bestaat er iets als zelf fietsen en dat scheelt een hoop gemopper onderweg.

Na school of spelen bij een vriendje of vriendinnetje

Het eerste ogenblik lijkt het altijd relaxt uit school komen. Schijn bedriegt, want als we al rot waren begonnen, dan kan ik rekenen op gezelligheid ten top. Gaat ze met een vriendje of vriendinnetje mee, dan gaat het goed daar. Thuis waar het veilig is mag en kan ze de draak zijn. De simpelste dingen zijn reden om vuur te spuwen. Ook ruzie zoeken met haar broer. Continue de grens opzoeken. En hou me te goede hoor, dit soort dagen zijn er hooguit twee keer per maand tenzij er spanning op de lijn zit voor iets dat komen gaat. Negen van de tien keer kan ik het ook gewoon handelen. Een keer van de tien momenten word het mij ook gewoon te veel.

Niks helpt op zo’n dag

Zo’n continuĆÆteit aan zogenoemde driftbuien gaan door merg en been. Schreeuwen en krijsen. Drammen, heel veel drammen. Iedere paar minuten komt er wel een of ze duren een uur. Vandaag had ik ze allebei. Het begon vanmiddag met drammen. Ik wil, ik wil en ik wil. Zeg nu gewoon ja of zoek het maar uit, want dan kan ik gewoon gaan. Na het spelen bij een klasgenoot, direct na thuiskomst bij iemand anders spelen. Mijn antwoord was nee en leg uit waarom. Dan blijft ze naast me staan drammen, word boos en ze gaat uiteindelijk. Om vervolgens boos en teleurgesteld terug te komen. De draak wakkert steeds meer aan en iedereen krijgt er van langs. Een time out is het enige wat op dat moment helpt. Meestal, want nu bleef ze erin hangen. Niet best, wat zullen de buren wel niet gedacht hebben. Nou eerlijk dat interesseert me geen bal. Zij weten niet wat er gespeeld heeft vandaag. Een time out, boos worden het had allemaal geen zin vandaag. Niks hielp en kon allen nog maar met mijn handen in het haar zitten.

Soms vind ik het moeilijk

Ook al voel ik haar haarfijn aan en weet ik vaak wat ze nodig heeft. Soms lukt dat echt niet. Dan hoop ik dat het snel 19:00 uur is en dat ze in bed liggen. Hopeloos en verdrietig op zoek naar een momentje van rust. Met dit mooie weer pak ik dan even wat zon mee. Heerlijk even bijkomen zodat we snel weer kunnen opladen voor de volgende onrustige nacht die gaat komen. Dit gaan we de komende drieƫnhalve week nog wel aanhouden. Dus laat dat kinderfeestje maar snel komen. Gaatjes voor oorbellen ik zou maar vluchten als je in de regio woont. Ik denk dat er een serieus luchtalarm afgaat. Oma wil dit al 4,5 jaar en krijgt nu eindelijk haar zin. Kind is om, maar heel zenuwachtig. Tot slot nog haar verjaardagsfeest in de klas en thuis. Doordat ze in de zomervakantie jarig is, is ze dus nu iedere week wel een keer een beetje jarig. Volgend jaar doen we het misschien toch maar anders.

Ik ben benieuwd of er meer ouders zijn met hooggevoelige kinderen die dit herkennen? Is het typisch hooggevoelig of zijn er meer kinderen die het hebben. Laat gerust een berichtje achter hieronder of op een van de social media kanalen.

Please follow and like us: