Waarom een gevoelig kind bij overprikkeling veranderd in een vuurspuwend draakje

Herken jij ze ook die dagen dat je echt op eieren loopt voor wat betreft je kind(eren)? Het ouderschap is een prachtig geschenk van moeder natuur, maar er zijn van die dagen…op het moment dat ik dit schrijf heb ik net zo’n dag achter de rug. Bij overprikkeling van een gevoelig kind, veranderen ze in vuurspuwende draken. Ik neem je mee in zo’n dag. 

Slechte nachten en niet door de zomerse nachten

Onze nachten zijn de afgelopen weken al ruk. Niet alleen de oorzaak door het warme weer of muggen. Nee prikkels zijn op dit moment de oorzaak. De prikkel spanning is in deze periode de oorzaak. Die spanning uit zich in onrustig slapen en niet in haar eigen bed kunnen en willen slapen. Dan staat ze rond middernacht aan ons bed en kruipt er tussen.

Omarmen van de nachtelijke logeerpartijtjes

Ik heb inmiddels geleerd te omarmen als mijn kinderen er bij komen liggen. Dan hebben ze dat blijkbaar nodig die nacht, ze zijn op zoek naar verbinding en geborgenheid. Acceptatie kwam na het lezen van een tekst van Kiind magazine. Dat scheelde een hoop frustratie. Ik kon het daardoor loslaten en soms verhuist een van ons naar het bed van de kinderen. Zo heeft iedereen een goede nacht.

De nacht is een voorbode voor de dag

Hoe de dag verloopt valt en staat met de nacht. Hebben we een goede nacht gehad dan is het ontwaken vaak ook relaxt. Bij een onrustige nacht dan kunnen we ons schrap zetten. Dan zijn de emmertjes nog enorm vol, ligt overprikkeling op de loer. Als dat zo is, ontpopt er een ware draak zich die serieuze vuur spuwende pogingen doet. Niks is dan nog goed. Kleding niet, brood niet, melk niet, maar ook de wandeling naar school is een opgave. Om het dan nog niet te hebben over hoe ze uit school komen.

Na de schooldag van een gevoelig kind

De kinderen lijken voor een buitenstaander altijd enorm relaxt uit school te komen. Schijn bedriegt, want als we al overprikkeld zijn begonnen, dan kan ik rekenen op gezelligheid ten top. Spelen bij een vriendje of vriendinnetje gaat veelal daar nog wel goed. Eenmaal veilig thuis, dan kruipt de draak uit zijn hol. De simpelste dingen zijn reden om vuur te spuwen. Ook ruzie zoeken met het broertje of zusje. Continue de grens opzoeken. En hou me te goede hoor, dit soort dagen zijn er hooguit twee keer per maand tenzij er spanning op de lijn zit voor iets dat komen gaat.

Niks helpt op zo’n dag

Zo’n continuïteit aan zogenoemde driftbuien gaan door merg en been. Overstemmend hoog gillen en drammen. Ik wil, ik wil en ik wil. Ik ga je nu iets vragen en je mag alleen maar ja te zeggen, want dan kan ik gewoon gaan. Dat drammen blijft dan doorgaan en soms is het dan maar beter dat een ander nee zegt. Dan zijn ze ook verdrietig, maar dan luisteren ze wel. Ze hebben dan gewoon iets in de kop (sterke eigen wil).

Soms vind ik het moeilijk

Onze gevoelige kinderen voel ik haarfijn aan, maar ook wij slaan de plank weleens mis. We zijn immers gewoon mensen. Gelukkig herkennen we de overprikkeling steeds vaker en sneller bij het gevoelig kind. Toch vind ik het soms verschrikkelijk moeilijk, staat het huilen me nader dan het lachen. Toch blijf ik HSP boeiend vinden.

Met de kennis van nu had ik het verleden anders aangepakt

Deze blog kwam op 4 juli 2019 online, vandaag 10 september 2020 kijk ik nog eens naar deze blog. Met de kennis die ik de afgelopen periode heb vergaard, zou ik dit een jaar geleden echt anders hebben aangepakt. Het vastlopen in de hooggevoeligheid is voor mij ook een van de redenen geweest dat ik overspannen thuis kwam te zitten. Daarom ben ik hiermee aan de slag gegaan door zelf in te lezen, maar ook een coachingstraject aan te vragen. Loop jij of jouw gezin ook vast in het hoogsensitieve van jou of je kind, wees lief voor jezelf en vraag om hulp.

Driftbuien door overprikkeling bij een gevoelig kind

De driftbuien die ons gevoelig kind had, ontstonden door overprikkeling. In dit geval dus de spanning. Hoewel ik niet de volledig spanning kan wegnemen, kan je het wel visueel maken. Denk bijvoorbeeld aan een aftelkalender. Kies samen cadeautjes voor het verlanglijstje. Houd het lijstje kleinschalig, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Zoek samen een taart uit. Bundel dit eventueel in een boekje of mapje. Zo kan je kind terugbladeren, het visueel maken en neemt het een stukje spanning weg. Hier voorkomt het in ieder geval heel veel driftbuien.

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen abonneer je op dit blog. Ook via Facebook en Instagram kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar?

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial