Vanuit het ouderlijk huis op jezelf of samenwonen of juist vanuit je/jullie eerste woning naar een grotere woning. De huizenjacht heeft een fijn huis opgeleverd waar jij/jullie je fijn voelen. Alles is rond en dan ga je nadenken over de verhuizing. Uiteindelijk krijgt iedere hoogsensitief persoon er een keer mee te maken Iets waarvan je wellicht hoopt het niet veel te doen, want je krijgt er eigenlijk al spontaan buikpijn van bij het idee. Verhuizen kan veel stress opleveren, maar met deze tips kan jij het verhuizen toch een stuk minder stressvol maken. Daardoor wordt verhuizen als hoogsensitief persoon een stuk comfortabeler.
Verhuistip 1: begin op tijd met de voorbereidingen
Of je je droomhuis nu wel of nog niet gevonden hebt, maar wel verhuisplannen hebt is deze stap al wel heel essentieel. Bedenk goed wat je in jouw droomhuis wil. Daarom is het belangrijk goed voor te bereiden. Wat wil je op de vloer? Wel of geen vloerverwarming? Wat wil je voor de ramen? Ga je nieuwe meubels kopen? Wat vind je mooi en wat kost het? Ga je alles zelf doen of huur je vakmensen in? Denk ook eens na over het verhuizen zelf. Ga je dit zelf doen? Kies je voor een verhuisbedrijf en wat kost een verhuisbedrijf? Maak dat goed overzichtelijk voor jezelf en schrijf dit goed voor jezelf uit. Maak dus een mooi overzicht. Vraag ook bij aannemers na wanner ze tijd hebben, om zo eventuele teleurstellingen te voorkomen.
Verhuistip 2: Een planning is het halve werk
Yes, het droomhuis is gevonden en er is een datum van sleuteloverdracht. Met die datum in gedachten kan je een planning gaan maken. Wat moet er gedaan worden in het huis en wie gaat wat doen? De hulp van vrienden inschakelen? Wie gaat wat en wanneer doen? Ga je zelf in het huis aan de slag? Wat ga jij wanneer doen? Ga je een aannemer inschakelen? Informeer dan ook wanneer deze tijd heeft. Denk ook aan de levertijd van de meubels of andere zaken die je nieuw gaat aanschaffen.
Verhuistip 3: Ga ontspullen voordat je gaat verhuizen
Verhuizen is ook echt een goed moment om eens een kritische blik te werpen op je spullen. Welke apparaten staan al jaren stof te vangen in je kast? Van welke spullen heb je er meerdere terwijl dat helemaal niet nodig is? Dat gekregen vaasje is je al jaren een doorn in het oog, maar ja je hebt het gehad, dat kan je toch niet zomaar weg doen. Dat soort spullen zorgen alleen maar voor prikkels, dus ruim het op. De knutselwerkjes van je kinderen. Heel leuk, maar nemen een hoop ruimte in beslag. Neem er een foto van en verwerk het in een fotoboek. Zo blijft het bewaard, maar neemt het veel minder ruimte in beslag. Zo voorkom je ook overprikkeling in je nieuwe huis.
Verhuistip 4: Vraag om hulp
Iets wat voor veel hoogsensitieve mensen lastig is, is hulp vragen. Bij verhuizen is dat toch wel echt belangrijk om te doen. Het kan soms iets heel kleins zijn, maar jou juist enorm helpen. Vraag aan vrienden of ze op de kinderen willen passen. Wil iemand graag helpen, maar heeft twee linker handen? Misschien kan deze persoon wel goed koken en kan voor de klussers iets te eten maken. Vraag hulp aan een professional met verhuizen. Het is even een klus een goed verhuisbedrijf vinden, maar gaat jou enorm helpen. Het spreekwoord is niet voor niets ‘vele handen, maken licht werk’.
Verhuistip 5: Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Het is al even geleden dat ik ging verhuizen, maar ik had echt overal lijstjes voor. Die hing ook overal zichtbaar op. Zo hing er op iedere deur van het vertrek wat er moest gebeuren. Als dat af was, werd het afgestreept. Daardoor hield ik overzicht. In het begin werd ik daar heel hard om uitgelachen. Nu nog hebben we het er weleens over hoe hard ze erom gelachen hebben, maar hoe duidelijk het voor iedereen was. Daarnaast helpt het jou ook om ruimte te houden in je hoofd. Want door de dingen op te schrijven vergeet je het ook niet. Maak ook een boodschappenlijstje per winkel bijvoorbeeld.
Verhuistip 6: Pak slim en creatief in
Creativiteit is ook een kenmerk van hoogsensitieve mensen. Het is een misvatting dat dit met knutselen te maken heeft. Het gaat om de creativiteit in de ruimste zin van het woord. Denk aan het hebben van creatieve oplossingen voor dingen. Heb je een cd-, dvd- of boekenverzameling? Doe die niet in een doos, maar bijvoorbeeld in een koffer met wieltjes. Je glaswerk of servies verhuizen? Maak ook gebruik van je thee- en handdoeken. Gebruik dus hierin je creativiteit.
Verhuistip 7: Gebruik je perfectionisme bij de verhuizing
Veel hoogsensitieve mensen zijn ook perfectionisten. Deze eigenschap is bij verhuizen een eigenschap die je positief kan benutten. Pak per nieuwe ruimte de spullen in en markeer de dozen per ruimte. Maak eventueel een lijst met wat er in de dozen zit. Dan natuurlijk niet alles gespecificeerd, maar kleur blauw 1 is kleding, blauw 2 beddengoed etc. Houd ook de materialen van de meubels bij elkaar. Heb je bijvoorbeeld een bed uit elkaar gehaald, houd die schroeven bij elkaar.
Verhuistip 8: Begin met uitpakken wat je het eerste nodig hebt
De verhuisdag is daar, alles is overgebracht door een verhuisbedrijf of misschien wel zelf gedaan. Dan moet alles uitgepakt worden. Misschien ben je wel zo moe dat je eigenlijk helemaal niets meer wil en de andere dag begint met uitpakken. Hoe frustrerend is het dan in de laatste situatie dat je alsnog alle dozen open moet maken om te zoeken naar je pyjama, je kleedje voor op de bank of je toilettas. Zorg dat je een doos of een tas hebt met spullen die je voor de eerste dag/nacht in je nieuwe huis nodig hebt.
Verhuistip 9: Vergeet niet te ontspannen
Als je eenmaal aan de slag bent in je huis, gaan vele dagen op aan het klussen. Toch is het echt belangrijk om ook in deze klus- en verhuisperiode goed voor jezelf te zorgen. Ontspanning is echt een toverwoord tijdens deze periode. En dat hoeft echt geen avondje uit te zijn. Denk eens aan even in het zonnetje te zitten met een boek of magazine. Of met een kopje koffie of thee. Ga even een ommetje maken. Luister even naar een fijne podcast of geniet van mooie muziek. Ontspanning zit hem niet alleen in de voorgenoemde dingen, maar ook in een fijne (gezonde) maaltijd. Uiteindelijk wil je straks in je nieuwe huis gelijk kunnen genieten en niet nog weken moeten bijkomen van alle drukte.
Verhuistip 10: Neem de kinderen mee in de wereld van de verhuizing
Voor hoogsensitieve kinderen is verhuizen echt een dingetje. Ze hebben geen controle over de situatie. Rust, voorspelbaarheid en structuur zijn in die periode ver te zoeken. Om het nog niet te hebben over het wennen in het nieuwe huis. Om de overstap zo klein mogelijk te houden, is het goed om ze erbij te betrekken. Zo krijgen ze het gevoel dat ze ook een stukje autoriteit hebben. Laat ze bijvoorbeeld zelf de kleur van hun nieuwe kamer kiezen. Laat ze regelmatig zien wat er veranderd is. Ga samen een rondje in de nieuwe buurt lopen. Kijk waar de speeltuintjes zijn. Misschien kunnen ze zelfs al helpen met wat dozen inpakken. Kijk wat er bij jouw hoogsensitieve kind past.
Tot maximaal 3 weken voor de verhuizing kan je gaan starten met aftellen. Maak samen een aftelkalender. Zo krijgt jouw kind visueel hoe lang het nog duurt. Langer aftellen maakt het alleen maar onoverzichtelijk, omdat het nog zo ver weg is.
Een fijne verhuizing toegewenst
Verhuizen als hoogsensitief persoon, het geeft prikkels, die kan ik niet wegnemen, maar met deze tips kan jij comfortabel verhuizen. Succes met het vinden van jou/jullie droomhuis. Succes, maar ook vooral een heel fijne verhuizing toegewenst.
foto’s zijn van pixabay en canva.