Column: stop met cadeautjes bij traktatie

Met de voorbereiding van de vakantie, ben ik ook vooruit gaan schrijven. Zodat ik tijdens de vakantie optimaal kan genieten met mijn gezin. Deze column stond dus klaar toen ik bij een HSP coach een reel voorbij zag komen met dezelfde strekking. Mooie is daarin dat we dus hetzelfde denken. Alle regio’s hebben inmiddels vakantie. Je ziet vaak dat vlak voor de vakantie er nog vaak wordt uitgedeeld of uitgestelde feestjes nog even worden gevierd. Vaak zie je dan ook dat de kinderen naar huis komen met een cadeautje bij de traktatie. Ik vind daar wat van en in deze column vertel ik je daarover.

Minimaliseren

Al een paar jaar onderneem ik stappen om te minimaliseren. Na het overlijden van mijn moeder is het besef er alleen maar meer van geworden dat ik minder spullen in huis wil. Het is in september 3 jaar geleden dat zij is overleden, maar vandaag de dag komen er toch nog steeds spullen te voorschijn die zij destijds gekocht had voor haar hobby’s. Ik wil herinnert worden om de herinneringen niet aan de hoeveelheid spullen die ik had.

Zelf ook aan meegedaan

In de begintijd van de kinderen deed ik zelf ook mee aan cadeautjes bij traktaties. Daar kwamen weer de goedkope zooi in een tasje of een zakje. Waar iedere ouder gillend gek van wordt, toch? Een stuiterbal, een fluitje, een tol, een toeter en potlood zo kan ik nog wel doorgaan. Dus dat je het doet, snap ik ik helemaal.

Niet heel duurzaam

De meeste van die cadeautjes bij de traktatie zijn helemaal niet duurzaam. Ze worden in massa’s geproduceerd, maar zijn ook snel weer kapot. De kwaliteit is dan ook ver te zoeken. En ongemerkt blijven die spullen in je huis liggen. Want je kind heeft het gekregen en oh wee als jij het weggooit. Dan is het huis te klein.

Wat kan je wel doen?

Ik snap als geen ander dat je toch iets wil geven na een kinderfeestje. Zullen we met elkaar zorgen dat we dat op een duurzame wijze kunnen doen? Maar ook ervoor zorgen dat onze huizen niet vollopen met dit soort kleine snel kapot gaande cadeautjes? Laten we er dan wel voor kiezen als we echt wat mee willen geven dat het iets is wat snel op is? Geef de kinderen gewoon een snoepje of een zakje chips. Voor de oudere meiden kan je ook heel goed een maskertje meegeven. Kunnen ze lekker een keer tutten.

Gratis spullen

Maar niet alleen traktaties geven een hoop spullen waar je niets aan hebt. Ook veel bedrijven hebben van die gratis weggevers waar je huis vol mee loopt. Hoeveel setjes kleine potloodjes of pennen heb jij al in huis van diverse bedrijven? Maar ze hebben ook van die speelgoed cadeautjes die bedrijven weggeven.

Kermiszooi

En nu ik lekker op dreef ben, in deze zomermaanden zijn er overal ook kermissen en feesten te vinden. Ook de ideale plek voor het weggeven van gratis merchandise van bedrijven. Maar wat dacht je van al die kermiszooi. Ik snap echt wel dat het iemand zijn inkomen is, maar al die knuffels en andere zooi die zo kapot is. Helaas kom ik er niet onderuit om de kinderen niet naar de kermis te laten gaan. Ik stimuleer ze om in attracties te gaan en niet punten te sparen of te grijpen zodat ze weer met knuffels of andere zooi thuis komen.

Waarom het goed is voor een HSP als we hiermee stoppen

Het stoppen met geven van cadeautjes bij traktaties, als gratis weggever aan (potentiële) klanten of kermis speelgoed is fijn voor een HSP. Waarom? Al die kleine dingetjes zijn ten eerste niet duurzaam. Veel HSP dragen zorg voor de natuur en houden er graag een duurzaam leven op na. Deze cadeautjes zijn zoals eerder aangegeven niet duurzaam. Het volgende punt is dat al die spulletjes ook prikkels zijn. Als het kapot gaat geeft het een negatieve prikkel. Want helaas zijn deze dingen ook snel kapot. Maar ook de prikkels dat het in huis ligt en het dus ook rommel geeft.

Zullen we met elkaar voor zorgen dat we “deze wil ik niet” cadeautjes in een traktatie van de baan doen en kiezen voor een duurzame optie of gewoon helemaal niet? En mocht je nu een cadeau moeten kopen voor een kinderfeest? Wellicht een idee om te kiezen voor een gezamenlijk cadeau.

Afbeelding van Tatiany Schiavinato Taty via Pixabay

Please follow and like us:

1 gedachte over “Column: stop met cadeautjes bij traktatie”

  1. Het is volkomen uit de hand gelopen doordat die troep zo goedkoop is. Toen mijn kinderen klein waren (lang geleden) gaven we geen cadeautjes mee na hun feestje. Toch waren de feestjes gezellig. Jammer dat onze gewoonten zo verloederen doordat we nu zoveel ‘rijker’ zijn dan in mijn jeugd.
    Groet
    Oma Jos

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial