7 hulpmiddelen voor de prikkelverwerking bij HSP

Als je eenmaal weet dat je hoogsensitief bent, dan ga je boeken lezen en informatie zoeken op internet over hoogsensitiviteit. Ook ga je op zoek naar hulpmiddelen voor de prikkelverwerking. Producten waarmee je de prikkels beter kunt regelen. Deze producten komen in dit blog aan bod. Maar misschien ben je juist wel op zoek naar middelen om te ontprikkelen. Hoewel de blog gericht is op ontprikkelen van kinderen, kan je hem ook heel goed gebruiken voor volwassenen. Lees dan: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen.

Magneetsieraden als hulpmiddelen voor de prikkelverwerking

In mijn zoektocht naar hulpmiddelen voor de prikkelverwerking was een van de eerste dingen waarmee ik in aanraking kwam een magneetsieraad. Ik werd door iemand getipt en besloot over te gaan tot het aankopen van een magneetsieraad. Met regelmaat draag ik nog mijn armband als ik vermoed dat ik een dag ga krijgen waarbij overprikkeling op de loer ligt. Vorige week vergat ik hem en dat heb ik geweten. Heb twee dagen lang een prikkelkater gehad. Je snapt wel dat ik hem de volgende keer weer meeneem. Voor mijn dochter kocht ik er ook een. Alleen zij voelt weinig voor armbanden. Dus doet ze hem eigenlijk niet om. Jammer, want we merkte wel verschil. Toch voor haar geen blijvertje.

Lees ook: Kan een verzwaringsdeken HSP-ers helpen?

Kauwsieraden als prikkelverwerking

Misschien wel een van de meest bekende hulpmiddelen voor de prikkelverwerking is een kauwsierraad. Voor de oudste twee kinderen kocht ik kauwsieraden. Ik merk dat zij namelijk regelmatig op dingen kauwen. Snoertjes van koptelefoons zijn naast mouwen en boordjes van de hals slachtoffer om op te kauwen. Niet heel verantwoord, daarom het kauwsieraad dat ze zo kunnen pakken, zodra er behoefte aan is. De oudste kauwt vooral op stiften. Vooral de achterkant en de doppen zijn favoriet om op te kauwen. Bij kauwsieraden en meer verkopen ze mooie kauwsieraden. Zeker een bezoekje waard, trouwens. De oudste twee kauwen dus veel op voorwerpen op het moment dat ze een drukke dag hebben gehad. Zo’n dag maakt ze moe en overprikkeld. Dan zoeken ze een momentje van rust en gaan dus ergens op kauwen. Kauwen maar ook zuigen zorgt voor een betere regulering van de prikkels. Je kunt dit vergelijken met het speentje van een baby.

Kerst 2021Kerst 2021

Lees ook: Hoe de rietjes van Strawies helpen ontprikkelen.

Zet essentiële oliën in als hulpmiddel bij de prikkelverwerking

Er zijn een aantal essentiële oliën die het goed doen bij de hooggevoelige personen. Ik vind het vooral belangrijk om aan te geven dat dit ook sterk afhankelijk is van hoe ze de geur ervaren. Als de geur als niet prettig wordt ervaren kan het ook het tegenovergestelde effect hebben. Dat laatste hebben we zelf namelijk ervaren. Voorbeelden van essentiële oliën die helpen bij de prikkelverwerking zijn:

 • White Angelica (Engelwortel of Angelica archangelica),
 • Frankincense (wierook of Boswellia carterii)
 • De groene linde en Lotus Diffusers hebben een speciale HSP lijn

Ga je met essentiele oliën aan de slag, laat je wel goed informeren hierover of neem een professional in handen. Zeker bij het gebruik van kinderen moet je de dosis aanpassen. Ze zijn behoorlijk krachtig. Wil je meer weten over gebruik van essentiële oliën bij kinderen, lees dan eens de blog van Makor Care.

Essentiële oliën kunnen ook ingezet worden als hulpmiddelen voor de prikkelverwerking.

De piekerballon, breinmeditatie voor kinderen

Veel volwassenen gebruiken meditatie als een van de hulpmiddelen voor de prikkelverwerking. Die zijn voor kinderen te lastig. Maar ken je de piekerballon al? Die is echt een hit hier in huis. Bij overprikkeling net voor het slapen gaan wordt er zelfs gevraagd om de piekerballon. Een paar jaar geleden kocht ik deze MP3 bij gevoelig kind. In het begin wilde onze dochter er echt niets van weten, maar inmiddels is ze groot fan van deze breinmeditatie. We luisteren hem dan vaak één, soms twee keer af. Ze valt dan behoorlijk ontspannen in slaap. In deze breinmeditatie kunnen kinderen hun pieker gedachtes in een ballon plaatsen die deze gedachtes afvoert. De stem van deze dame is heel fijn om naar te luisteren. Ook leren de kinderen vanuit de onderbuik te ademen, waardoor ze nog meer ontspannen!

Lees ook: Een prikkelkater, geen alcohol gedronken en wel een kater.

Een (geluidsreducerende) koptelefoon

Voordat ik over zou gaan op een geluidsreducerende koptelefoon (de noice cancelling koptelefoon) besloot ik een gewone koptelefoon te kopen voor onze dochter. Dit had gelijk effect, want ze kon bij overprikkeling samen met wat muziek of een filmpje helemaal in haar eigen wereld terug trekken. Ook een gehoorbeschermer van Alecto doet goed dienst om op school en thuis het geluid te dempen. Daardoor werd ze rustig en kon ze op haar eigen tempo de prikkels van de dag verwerken zonder omgevingsgeluid. Hoewel dit echt niet al het omgevingsgeluid wegneemt, dit werkt al ontzettend goed. Zo pakt zij haar rustmomentje. Een uitstekend hulpmiddel voor de prikkelverwerking.

Prikkelverwerking door wandelen in de natuur

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar om het moment dat we aanvoelen dat er overprikkeling is, gaan we vaak even wandelen. Wandelen over het strand, in het park of in het bos. Even aarden, de wind door onze hoofd laten gaan en niks te hoeven zeggen. Het werkt rustgevend en verhelderend. Eigenlijk is het gewoon even lekker en goed om uit de situatie te stappen. Dit is misschien wel de meest effectieve manier voor prikkelverwerking bij HSP, maar ook bij andere prikkelgevoelige personen.

Wandelen in de natuur is een van de betere hulpmiddelen voor de prikkelverwerking.

Een ontspannen warme douche

De laatste die bij ons goed werkt is even lekker een warme douche nemen. Voor ons voelt een warme douche alsof een deel van de prikkels weggespoeld worden. Graag zijn we dan alleen en vergeten we even de wereld om ons heen. Rustig muziekje aan, maar ook in stilte kan het heel goed werken.

Wordt een van de bovenstaande dingen door jullie gebruikt als HSP-er of gebruik jij juist iets wat ik niet genoemd heb. Deel jouw ervaring rondom prikkelverwerking bij HSP in de reactie hieronder of stuur me een mailtje.

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

MuziekMuziek

Please follow and like us:

5 gedachten over “7 hulpmiddelen voor de prikkelverwerking bij HSP”

  • Hoi Wendy, graag gedaan. Hopelijk gaan ze voor jou ook werken. En mocht je eens behoefte hebben om te praten met een gelijk gestemde voel je vrij om me te mailen.

   Beantwoorden
 1. Een beetje een late reactie, maar ik lees dit nu pas, ontdek zojuist je blog 🙂

  Heb je een link naar die magnetische armbanden?

  Wat voor mij goed werkt is met headphones naar asmr luisteren via youtube. En inderdaad wandelen in de natuur 🙂

  Hartelijke groetjes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: