Ik ben altijd aan het twijfelen. Och wat heb ik me daar soms rot over gevoeld maar inmiddels weet ik al een aantal jaar dat het bij mijn karaktereigenschap HSP hoort. Maar waarom twijfelen HSP soms vaker en langer dan niet HSP? Wat het met me doet en hoe ik er nu mee omgaan deel ik in deze persoonlijke ervaringsblog.
Inge als HSP
Ik weet nu bijna 9 jaar dat ik hoogsensitief ben en heb in die jaren best veel geleerd over het hoogsensitief zijn, maar ook over mezelf. Zo heb ik net als vele andere HSP een sterk empathisch vermogen waardoor ik altijd rekening houd met de belangen van een ander. De prikkels van een dag verwerk ik diepgaand. Soms kan ik er zelfs wakker van liggen. En al dat denken, zijn ook allemaal prikkels die dan mijn zenuwstelsel kunnen overbelasten. Helaas heb ik ook te kampen met faalangst. Daardoor zal ik altijd proberen een stapje extra te zetten om te voorkomen dat ik fouten maak. En dat zorgt ook vaak voor afwijzingsgevoeligheid. Ik in de please-gedrag ga om te voorkomen dat ik word afgewezen. En dan ben ik ook nog perfectionist.
Wat hebben de kenmerken met twijfelen te maken?
De hiervoor genoemde kenmerken hebben namelijk ook met twijfelen te maken. Door mijn sterk empathisch vermogen maak ik niet een keuze puur voor mezelf, maar neem ik ook de belangen van andere mee. Doordat ik dus niet alleen naar een eigen belang kijk, ga ik enorm twijfelen om voor mezelf te kiezen. Want als ik die beslissing neem dan zou ik iemand kunnen teleurstellen. Door de faalangst ga je steeds twijfelen welke keuze de beste is en het overwegen van die beste keuze kost tijd en brengt je steeds in twijfel. Mijn perfectionisme zit ook vaak in de weg, want ik wil vaak alleen de ideale oplossingen. Dat kan niet altijd en dan kan ik wel opties blijven langs gaan, maar dat gaat echt niet helpen.
Wat heeft mij geholpen bij al dat twijfelen?
De eeuwige discussies die ik soms in mijn hoofd voer zijn enorm vermoeiend. Soms kan ik ze ook gewoon niet uitschakelen. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat het bij mijn hoogsensitiviteit hoort. Het is een natuurlijk proces. In plaats van in de frustratie te gaan, accepteer ik dat het zo is.
Tijd geven om te twijfelen
Doordat ik het nu accepteer, geef ik mezelf ook de ruimte om te twijfelen, maar wel met een streefdatum. Zo zorg ik ervoor dat ik niet de eeuwige twijfelaar word in een bepaalde beslissing.
Rust zoeken
Bij een belangrijk beslissing zoek ik de rust op. Zo kan ik afstand nemen van de situatie en alles goed beoordelen om voor mezelf de juiste keuze te maken. Lezen is voor mij een uitlaadklep. Het gebeurt dan ook vaak dat ik tot laat lig te lezen om rust in mijn hoofd te krijgen zodat er ruimte ontstaat om na te denken en te twijfelen.
Stap voor stap en in gesprek
Sommige beslissingen neem je niet over een nacht ijs. Daarom is het soms belangrijk om de beslissing stap voor stap te maken. Daarbij kan je als hulpmiddel gebruiken om er met mensen over te praten. Dit kan een professional zijn, maar ook familie of vrienden die bekend zijn in een bepaald vakgebied. Ze kunnen je voorzien van waardevol advies.
Mijn intuïtie laat me niet in de steek
Door de jaren heen heb ik met vallen en opstaan mezelf steeds beter leren kennen. Intuïtief wist ik vaak het antwoord al, maar stopte ik het vaak weg. Het is zo belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren.
Gezonde twijfel bij knopen doorhakken
Inmiddels zie ik mijn twijfelen als een gezond proces bij het knopen doorhakken. En dat gaat echt niet zonder slag of stoot, maar juist met veel praten. Beslissingen in kleine stukjes hakken. En door echt aan mezelf te denken. En soms gaat dat ook gepaard met een hoop emoties. Ja het is vervelend dat ik misschien aan het belang van een ander voorbij ga. Maar deze eeuwige twijfelkont heeft dan ook echt alles in overweging genomen voordat ik een beslissing neem.
Ook de kinderen zie ik soms twijfelen?
Onze kinderen zijn ook eeuwige twijfelkontjes. En dat begint soms al bij het broodbeleg. Ze kunnen er minuten over doen om te bedenken wat ze op hun boterham willen of wat ze willen drinken. Een keuze maken wat voor kleding ze aan zullen trekken of met wie of wat ze willen spelen. Zie je dit nu bij je kind gebeuren, het hielp hier door de keuzes kleiner te maken bij ze. Brood beleg bijvoorbeeld de keuze te geven tussen twee verschillende hartig of zoet beleg. Maar ook door ze te leren dat je niet iedereen blij kan maken. Je niet altijd een compromis hoeft te sluiten. Jong geleerd is oud gedaan. Dus leer je kind hoe ze met hun twijfels om kunnen gaan. Dan hebben ze een goede basis voor in hun volwassen leven.
Foto titel: Tumisu from Pixabay
Foto tussen de tekst: Luisella Planeta LOVE PEACE 💛💙 from Pixabay