Parijs met een hoogsensitief gezin – onze ervaring en tips voor een ontspannen stedentrip

Parijs. De stad van licht, liefde én… prikkels. Voor een hoogsensitief gezin als het onze is een stedentrip geen vanzelfsprekendheid. Toch besloten we het avontuur aan te gaan – en wat zijn we blij dat we het gedaan hebben. In deze blog delen we hoe wij Parijs als HSP-gezin beleefden: wat voor ons werkte, wat we anders zouden doen en hoe je als gevoelig gezin toch volop kunt genieten van zo’n indrukwekkende stad.

Met de trein naar Parijs: relaxed beginnen

We reisden van zaterdag tot dinsdag door Parijs en vertrokken woensdag naar Disneyland. De keuze om met de trein te reizen bleek direct een goede. Geen lange wachttijden of incheckstress zoals op het vliegveld, maar rustig instappen en genieten. Voor ons – én onze kinderen – een fijne, prikkelarme start van de vakantie. Boek je tickets een half jaar van te voren. Dan zit je als volwassenen voor € 35,– enkele reis in de trein. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft.

Metro’s en Loop Earplugs

Hoewel de treinreis prettig was, vonden we de metro in Parijs behoorlijk intens. Druk, lawaai, onvoorspelbaar. Een tip voor andere HSP-gezinnen: neem Loop earplugs of andere geluidsdempers mee. Die hadden we deze keer niet, maar staan zeker op ons lijstje voor de volgende keer.

Structuur geeft rust

Wat ons enorm hielp: vooraf plannen wat we wilden doen. Natuurlijk hielden we ruimte voor spontaniteit, maar een dagindeling gaf structuur en rust. Geen eindeloos geslenter of last-minute stress, maar duidelijke keuzes en verwachtingen. Iets wat voor onze kinderen (en voor onszelf) echt verschil maakte. Wat ook verschil maakte is dat de kinderen zelf de uitjes hebben uitgezocht.

Verblijf: Yooma Urban Lodge Paris Tour Eiffel

Ons hotel, Yooma Urban Lodge Paris Tour Eiffel, kunnen we van harte aanbevelen. Een sfeervolle plek met een speelse uitstraling, centraal gelegen én kindvriendelijk. De kamers waren praktisch én gezellig. Een fijne plek om telkens weer thuis te komen na een drukke dag in de stad.

Navigo Easy Card – handig én overzichtelijk reizen met het OV

Voor het openbaar vervoer in Parijs gebruikten wij de Navigo Easy Card, en dat was een aanrader. Deze kaart koop je voor een paar euro en laadt je daarna eenvoudig op met losse ritten of een “carnet” van 10 ritten. Het werkt snel, contactloos en voorkomt gedoe met losse papieren tickets – wel zo fijn met kinderen erbij.

Onze dagen in Parijs – in balans met hoofd én hart

Dag 1: De Eiffeltoren beklimmen

We kwamen zaterdag aan en besloten rond etenstijd de Eiffeltoren te beklimmen. Een magisch moment. De drukte viel mee en het uitzicht in de avondschemering was adembenemend. Tip: bestel je kaartjes via de officiële website – er zijn veel tussenpartijen die flink hogere prijzen vragen. En vooraf kaartjes kopen scheelt enorm lang wachten.

Eiffeltoren in Parijs.

Dag 2: Fietsen, picknicken en highlights

Onze eerste volle dag begon met een fietstour via Baja Bikes. Een geweldige manier om Parijs te ontdekken, zelfs met kinderen. Het tempo lag laag, de gids was vriendelijk en we zagen veel in korte tijd. Na de tour haalden we lunch bij de supermarkt en genoten we van een rustige picknick in het park.

’s Middags pakten we de metro om enkele highlights te bekijken: de Arc de Triomphe, de Notre-Dame en de Seine. We kozen bewust voor kijken van buitenaf – niet overal naar binnen hoeven gaf rust.

Dag 3: Louvre, kunst en voetbal

De tweede volle dag begon bij het Louvre. Prachtig, maar ook overweldigend. We kozen ervoor om alleen een paar zalen te bezoeken, wat de ervaring luchtig en leuk hield. Daarna wandelden we over de Pont des Arts en maakten we een kort bezoek aan het stadion van Paris Saint-Germain – een grote hit bij onze jongens.

Dag 4: Montmartre, Sacré-Cœur en… shoppen

Onze laatste dag in Parijs startte met een bezoek aan de Sacré-Cœur. Let op: hier lopen vrouwen rond met zogenaamde petities (oplichting) en mannen die je ongevraagd armbandjes proberen om te knopen. Dit gaf ons even een onveilig gevoel – belangrijk om je kinderen hier goed bij te houden.

Gelukkig bracht Montmartre al snel weer ontspanning. We genoten van de sfeer op Place du Tertre en gaven onze dochter nog een speciaal moment: shoppen op de Champs-Élysées. Galeries Lafayette was een feestje om rond te kijken – vergeet vooral het dakterras niet voor een prachtig uitzicht over Parijs.

Grenzen voelen en rust nemen

Hoewel we veel gezien en gelopen hebben, namen we ook bewust rust. We gingen niet ’s avonds op pad, bleven soms langer in het park en lieten onze kinderen meebepalen wat ze écht wilden zien van binnen. Die balans maakte dat we als gezin écht konden genieten. Iedere avond hoorden we dezelfde woorden: “Dit was echt geweldig.”

Tips voor andere HSP-gezinnen in Parijs

  • 📅 Plan vooraf (maar laat ruimte voor spontaniteit)
  • 🛏️ Kies een rustig, centraal gelegen hotel
  • 🚲 Doe een fietstour – veilig, overzichtelijk en leuk
  • 🍽️ Haal lunch in de supermarkt en picknick in het park
  • 👂 Gebruik Loop Earplugs of noise cancelling koptelefoons in de metro
  • 🌆 Beperk het aantal ‘moetjes’ – less is more in een prikkelrijke stad
  • 🕯️ Creëer rustmomenten en sluit dagen vroeg af

Parijs met een hoogsensitief gezin? Het kan absoluut. Met wat voorbereiding, realistische verwachtingen en aandacht voor rustmomenten kan deze wereldstad ook voor gevoelige reizigers een onvergetelijke ervaring worden.

Heb jij ook ervaring met reizen als HSP-gezin? Laat het me weten in de reacties of deel je tips!

Foto’s zijn van Inge Beleeft.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Ingebeleeft.nl
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.