Onze vakantie op het Land van Bartje

We konden nog een keer buiten het hoogseizoen op vakantie en daar maakte we uiteraard nog even gebruik van. We vroegen netjes verlof aan voor onze oudste en daar gingen we dan. Een wagen bepakt en bezakt op weg van het westen naar het oosten. Hoe wij deze laatste vakantie buiten het hoogseizoen beleefde lees je vandaag in dit blog.

De heenreis

Met een wagen vol geladen gingen we op pad. Met een baby, peuter en kleuter heb je toch meer bij je dan je eigenlijk wil. Na wat gemopper vanaf de achterbank was het al snel klaar en hebben ze zich keurig gedragen. We vertrokken even voor 11 uur, dus dat betekende dat we al vrij vlot een stop moesten maken omdat de kleine man nog een flesje moest. Op de route vanuit het westen richting Utrecht zijn er maar weinig wegrestaurants. Tussen Utrecht en Harderwijk riep de eerste vanaf de achterbank dat ie naar de wc moest. Via de navigatie zagen we een restaurant met gouden bogen, dus daar even stoppen voor een plaspauze en etenstijd. De kleine man een flesje en wij wat te snacken. Daarna rijdt het allemaal vlotjes aan zonder gemopper op de achterbank. Het laatste half uur komt wel steeds de vraag, zijn we er al?

Aankomst

Om 14:30 uur arriveerde we bij het “Land van Bartje”. We werden al opgewacht door Bollo. De middelste vond het maar niks. De oudste rende op Bollo af om te knuffelen. Ik sloeg stijl achterover. Normaal moest ze er ook niets van weten. Daarna inchecken, maar we waren niet de enige. Omdat we redelijk op tijd waren, was ons huisje nog niet beschikbaar. Dus deden we een klein rondje. Na een klein half uurtje was de sleutel beschikbaar.

Het huisje

We boekte een kinderhuisje voor acht personen. Ik vind het namelijk belangrijk dat de kinderen namelijk ieder een eigen kamer hebben. Zeker nu ze nog zo jong zijn. Ze gaan allemaal tegelijk naar bed. Zo voorkomen we dat ze elkaar wakker houden. Dit huis heeft 4 slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer met keuken, een ‘bijkeuken’ en een ruim terras. De extra’s in dit boerderijtje zijn: een extra koelkast en wasmachine en droogcombinatie in de bijkeuken. Een sauna en een zonnehemel in de badkamer boven. De keuken heeft een combimagnetron en een vaatwasser.Alle slaapkamers zijn voor twee personen, behalve de ‘kinderkamer’. Daar stond voor ons een ledikantje klaar.

Vakantieverslag

Hoe onze vakantie was lees je hierna. Ik vind het belangrijk om je te vertellen dat deze belevenissen eigen ervaringen zijn. Niets in ons verslag is gesponsord. Wij hebben alles zelf betaald. Ik schrijf dit verhaal uit eigen beweging.

Maandag 3 juni

Na de reis van ruim 2,5 uur komen we aan. Na ontvangst van de sleutel het park op en ons huisje zat lekker dichtbij alle voorzieningen. We laden de auto uit en de kinderen mogen kamers uitzoeken. Ze zijn helemaal uitgelaten, bekijken alles en de tassen worden uitgepakt. We doen verder lekker rustig aan. Eten patatjes en manlief rijd nog even naar de supermarkt.

Dinsdag 4 juni

Vandaag gaan we een beetje acclimatiseren. We lopen wat over het park, we kijken bij Bartjes hoeve en er wordt gelijk geknutseld. Ons kleuter meisje wil lekker fröbelen onze peuter jongen heeft daar geen zin in. Er wordt een vogelhuisje geschilderd. Natuurlijk moet deze voorzien worden van glitters.Daarna gaan we nog even richting de ponyranche. Knuffelen met de paarden. De kinderen zien andere kindjes paard rijden en willen zelf ook. Dat mag maar vandaag niet.Alsof er niet voldoende is geknutseld, wordt er vanmiddag weer geknutseld. Een piepschuim eenhoorn wordt versierd met foamklei. Wat een leuk idee. Die ga ik nog eens onthouden voor een kinderfeestje.Na het fröbelen gaan we terug naar ons boerderijtje en spelen we lekker buiten. Vriendjes en vriendinnetjes worden gemaakt en binnen no-time is er een hele invasie kinderen. Wat is het heerlijk om je kinderen zo te zien genieten.

Woensdag 5 juni

De kinderen waren gister al helemaal verdrietig dat ze niet mochten rijden op de paarden, dus dat had ik voor vandaag uiteraard wel geregeld. De paardrijbroek werd aangetrokken en hup daar gingen we. Onze kleuter gaat zo af en toe met haar tante mee, dus die heeft een paardrijbroek. De peuter trok een gewone lange broek aan. Uiteraard met kaplaarzen, want dichte schoenen is verplicht bij paarden. Ze vonden het schitterend om een kwartiertje te rijden. Al was het toch wel spannend. Papa moest mee als begeleiding, die vond het wat minder. Vandaag werd echt bevestigd dat hij hartstikke allergisch is voor paarden (hatsjie).

Na de lunch even iets doen wat wij leuk vinden. Als we dan toch in Drenthe zijn dan moet je toch echt een keer een hunebed hebben gezien. Wij hebben ze ook nog nooit gezien. We besluiten naar de grootste formatie te gaan. Die is zo’n 22 meter lang. Ook is daar het hunebed centrum. Dat laatste hebben we niet bezocht, want onze peuter en kleuter waren het niet eens met deze trip. Toch is het best bijzonder de hunebed. Of je het nu wel of niet leuk vind, je moet er eigenlijk wel een keer zijn geweest. Bij terugkeer op het park werd er weer druk gespeeld met de kinderen uit het hofje.

Donderdag 6 juni

Terwijl het in de rest van Nederland onstuimig en regenachtig is, valt het hier nog reuze mee. Vandaag is het dan wel bewolkt. Maar schitterend weer voor een dagje naar drouwenerzand. Dit is een pretpark in het plaatsje Drouwen. Had al veel positieve reacties gehoord en vandaag zelf ook een positieve ervaring gehad. Het park is heel overzichtelijke en we konden er onze kindjes lekker los laten. Eerst even een rondje om te kijken wat er allemaal was en waar ze in mochten. We hebben ze maar niet dat ze onbeperkt konden eten en drinken. Ze hebben er namelijk bolletjes belegd met ham en kaas, patat, Frikandel, kroket, bamihap en hamburgers en natuurlijk een stukje fruit. Ook kan er onbeperkt thee, koffie en limonade worden gedronken. Onbeperkt softijs behoort ook tot de mogelijkheid. Doordat het nog geen hoogseizoen was, was het ook nog lekker rustig. Wat was het heerlijk om de kinderen te zien rennen met grote pretogen. Ik heb zo genoten met ze. De vrijheid die ze kregen, de attracties waar ze zelf in mochten en het goed zicht kunnen houden. Na ieder rondje kwamen ze zich melden. Na vijf uur spelen besloten we weer terug te gaan naar het huisje. We waren nog geen twee minuten onderweg toen de oudste twee al in slaap waren gevallen.

Vrijdag 7 juni

Vandaag een rustige start want we zouden rond de klok van elf richting Wildlands Emmen gaan. Kaartjes hadden we goedkoper via de jumbo dagjes uit spaaractie. Om half twaalf arriveerde wij in Wildlands. Voor het mooie is dat wel echt te laat om de hele dierentuin te zien. De meningen zijn verdeeld over de dierentuin. Wijzelf vonden het een mooie dierentuin, maar van mensen in onze omgeving hoor je dat ze het vonden tegenvallen. Mede door de hoge gebouwen die er omheen zichtbaar zijn. Heel eerlijk, ja die heb ik ook gezien, maar heb me daar geen moment aan gestoord. Twee van de drie thema’s hebben we bezocht. Kindjes genoten enorm.’s avonds bij aankomst in ons huisje stond de gourmet klaar. Deze hadden we via Landal geboekt en omdat we er niet zouden zijn de hele dag werd deze met onze toestemming netjes in het huisje gezet. We hebben dit weleens eerder gedaan en het is iedere keer weer goed verzorgd de gourmet.Na zo’n lange dag was het ook wel weer lekker om op tijd naar bed te gaan.

Zaterdag 8 juni

Wat een wind zeg, het was niet echt een dag om wat te ondernemen na twee ‘drukke’ dagen. Vanochtend werd om 8:30 uur ons ontbijt bezorgt en net als bij de gourmet is dit ook goed verzorgd. We hebben er in ieder geval heerlijk van gegeten. We kwamen niets te kort en konden er zelfs nog van lunchen. Na het ontbijt nog even een wandeling, waarna we daarna even gingen relaxen in het huisje. We waren allemaal wel even toe aan een ontspannen dagje. Ik ging even lekker fröbelen, manlief met de kinderen een filmpje op de bank kijken. Was het eigenlijk ook wel weer naar.

Zondag 9 juni

Niets meer te merken van dat het gister slecht weer was, dus er weer lekker even op uit met elkaar. We wilde het boomkroonpad bewandelen. Dat hebben we dan ook gedaan. Nu hebben wij kinderen die dingen al snel spannend vinden. Zo ook dit pad. Zoals de oudste inmiddels zegt: ik durf het niet, maar ik ging het toch doen. Daar liepen we dan met ons vijf. De jongste in de draagzak en de rest met de benenwagen. Het was echt wel gaaf om zo tussen de bomen te lopen. Daarna liepen we de bomenroute van 3 kilometer. Een pad dat op zich goed te doen is met de kleintjes, maar eerlijk is eerlijk de meeste kinderen houden niet zo van wandelen. Dat bleek niet zo’n succes. Achteraf helemaal niet zo een succes, want onze middelste had toch ergens lactose binnen gekregen en je raad het al….Dat gaf een zurige reactie. Daarnaast kromp hij ineen van de pijn. Daarna is hij nog maar weinig waard. Hij en ik hebben dan ook ‘s middags lekker een nappie gedaan. Ook weleens lekker.

Maandag 10 juni

Na het ontwaken zag ik een raar zwart plekje op mijn been. Voorzichtig wreef ik erover en zag al heel snel dat dit een tekenbeet bleek te zijn. Waar ik de kinderen al voor had gewaarschuwd overkwam mezelf. Beetje jammer, dus toch nog even voor de zekerheid de huisartsenpost in Drenthe gebeld. Het protocol is dat je geen kuur krijgt als de teek niet langer dan 24 uur op je lijf heeft gezeten en ook alleen als er een kring blijft op de huid. Dat laatste is overigens allang achterhaald. Het is dus de komende maanden de plek in de gaten houden. Ik ben altijd weer blij dat ik een tekentang bij me heb. Het was voor mij helaas niet de eerste keer dat ik een tekenbeet had. Vanwege de pinksteren was het erg druk op het park. ‘s Middags deden de oudste twee mee met de kinderbingo. Die was niet met cijfertjes, maar met geluiden. Voor kinderen daarom extra goed te doen. Onze oudste won een pechvogelprijs en onze middelste had bingo. Ze gingen vol trots terug naar het huisje met hun gewonnen prijsjes. Eind van de middag ben ik nog met onze oudste naar de disco met bollo geweest. Dan merk je pas echt dat het druk is. Veel kindjes, veel ouders en grootouders. Ook al is ons meiske dan 4, ik mag dan niet van haar zijde wijken. Met vier kleine liedjes vond ik het wel wat tegenvallen, maar voor de kinderen was het prima.

Dinsdag 11 juni

Vanochtend lekker even buiten gespeeld met de kinderen. Net als bijna iedere avond even lekker voetballen. Ze genieten daar zo van. ‘s middags even een lekker balletje slaan op de midgetgolf. Door de regen van de nacht ervoor stonden sommige banen wat blank. Dan is het wel een soort van jammer dat je ervoor moet betalen terwijl je niet alle banen kon gebruiken. Na de midgetgolf nog even spelen in de speeltuin. Klimmen, klauteren, springen en schommelen, ze kunnen zich lekker uitleven. Tegen de klok van vijf hadden we een tafeltje gereserveerd in het restaurant. Oh wat is dat heerlijk, dan zie je ook gewoon dat ze gewend zijn aan kinderen. Je hoeft zelf niet te vragen wanneer de kindjes te eten krijgen. Daar vragen ze zelf al om. Er liggen kleurtjes en een kleurplaat klaar, het speelhuisje om de hoek en met nog een aantal andere kindjes lekker spelen en gek doen. De papa’s en mama’s lekker even genieten van het op hun gemak eten. Het eten smaakte ook verrukkelijk.

Woensdag 12 juni

Vanochtend mogen de kindjes nog een keertje paard rijden, want dat hebben we ze beloofd. Maar eerst nog even een luxe ontbijtje genuttigd dat werd bezorgd. zo gezegd zo gedaan op naar de paarden. Ze mogen om 11:15 en 11:35 uur. Toch willen ze er al op tijd naartoe. De paarden even kammen of kroelen hebben ze nu geen oog voor. Het enige wat ze willen is rijden. En wat hadden ze een mazzel. Want onze zoon was net klaar met rijden toen het begon met regenen. Terug in het huisje, lunchen we. De regen zet flink door en het lijkt voorlopig niet op te houden. Bah door de dubbele oorontsteking die dochterlief heeft gehad kunnen we niet naar het zwembad. Dus zijn we een soort van verplicht om in het huisje te blijven. Dat doen we dan ook maar. Het wordt een rustig middagje zo.

Donderdag 13 juni

Oh jongens het is alweer de laatste dag op het land van Bartje. We gaan in de ochtend nog even fröbelen op Bartjes Hoeve. Er wordt een placemat gemaakt. Dochterlief vond het heerlijk om lekker te kleuren. Zoonlief had alleen maar oog voor de fietsen. Na het knutselen mochten ze nog even spelen. Daarna terug naar het huisje. Daar gingen wij alvast wat tassen inpakken en de kinderen lekker rennen in de “achtertuin” of spelen in de kleine speeltuin. Hoe schitterend is het dan om te zien dat ze dan samen hand in hand naar de speeltuin lopen. We kunnen ze het hele eind zien, dus no worries. Laat mijn kind echt niet zomaar alleen op het park lopen. Ze voetballen nog wat. ‘s avond eten we als afsluiter patatjes en brengen we de kinderen naar bed.

Vrijdag 14 juni

En dan is het echt tijd om te gaan. De kindjes willen niet naar huis. Mama ik wil hier blijven. We gaan toch echt weer terug naar huis. Wat kijken wij terug op een geweldige vakantie op het land van Bartje. Wij vinden het echt wel een aanrader. Een mooi park met mooie accommodaties. Nette inrichting en zelf keukengerei was goed. We hebben weleens kromgetrokken pannen gehad en botte mesjes, maar alles was tip top in orde. Het was bij aankomst zelfs zo dat je rook dat het huis was schoongemaakt. Helaas hebben wij de hele vakantie geen gebruik gemaakt van het zwembad door de dubbele oorontsteking van dochterlief. Jammer, want dat had ons wel heel gaaf geleken. Toch mocht dat de pret niet drukken.

Bucketlist voor ons gezin

We hebben ze allemaal wel, wensen die we met het gezin willen. Ik maakte voor dit blog speciaal een bucketlist voor ons gezin. Dit zijn gewoon de dingen die in mij opkwamen zonder er al te lang over na te denken.

Wat is een bucketlist?

Vrij vertaald is het een emmerlijst of een loodjes lijst. Je maakt een lijst met dingen die je wil doen voordat je de levende wereld verlaat. Steeds meer zie je mensen lijstjes maken. Zelfs als ze nog jong en gezond zijn. Toch is het best een leuke manier om te zien wat je in je leven hebt gedaan door de dingen af te strepen. Maak vooral kleine en haalbare doelen. Grote mogen er ook op staan, maar die worden minder snel afgestreept. Dat moet je je wel realiseren.

Reizen

 • Euro disney
 • Zuid afrika
 • Road trip door Europa
 • Citytrip naar New york
 • Citytrip naar Barcelona
 • Noorderlicht
 • Nog een keer skiën met het hele gezin
 • Als een van de kinderen geslaagd is voor het diploma van de middelbare of beroepsonderwijs een mooie trip maken
 • Road trip door Nederland
 • Eiland hoppen in het waddengebied
 • Touren met een vw busje

Op stap

 • Een grote musical kijken
 • Naar een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal
 • Naar een voetbalwedstrijd van Ajax
 • Naar een voorstelling van Jochem Myjer.

Gewoon lekker gek

 • Dansen in de regen
 • Naar een buitenbioscoop
 • Naar een festival
 • Elkaar inwikkelen in wc papier
 • De zon zien ondergaan op het strand onder het genot van een hapje en een drankje

Leuke tip

En mocht je nou eens op zoek zijn naar een leuk cadeau voor je vader, vriend/vriendin, partner of voor je gezin, kijk dan eens naar de bucketlist boeken en producten Elise de Rijck. En nee dit is geen sponsoring, maar gewoon omdat ik die boeken gewoon gaaf vind. Ik kocht een paar jaar terug de bucketlist kalender voor een vriendin. Daarna kreeg ik van manlief het bucketlist boek voor koppels. Mijn schoonmoeder gaf ik het boek voor de grootouders. En er gaan vast nog meer boeken gegeven worden.

En heb jij iets wat je heel graag wil doen met je gezin, partner of een vriwnd(in)?

Papa aan het woord

Via mama liefde kwam ik deze vaderdag tag tegen. Omdat er zaterdag een heel verslag komt van de vakantie deel ik deze en volgende week geen lief dagboek. Vandaag laat ik dus voor een keer manlief aan het woord.

1. Hoeveel kinderen wou je, voordat je vader werd? Is dat aantal veranderd sinds je vader bent geworden?

Ik had altijd een wens van minimaal twee. Maar ik wist toen niet of twee voldoende was of dat ik graag een derde kindje wilde. Vier kinderen vond ik toen (en nu nog steeds) te veel. Sinds dat ik vader ben geworden hebben we bewust gekozen om voor kindje een en twee te gaan. Over kindje drie hebben we lang gesproken. Mijn mening is niet echt veranderd, eerder wat verder ingevuld.

2. Hoeveel kinderen heb je op het moment? (geslacht en leeftijd)

Op dit moment hebben we drie kinderen. Een dochter van bijna vijf, zoon van net drie en een tweede zoon van ruim vijf maanden.

3. Zijn de kinderen gepland of een verrassing?

We hebben bewust gekozen om te gaan voor ons eerste en tweede kindje. We hebben veel en lang gesproken over een eventuele derde kindje. Voordat we een gezamenlijke beslissing zouden nemen, nam moeder natuur het heft in handen.

4. Wat vind je het leukste aan papa zijn?

Naast een lieve en mooie vrouw, een leuke baan voegen de kinderen echt veel liefde en plezier aan mijn leven toe. Natuurlijk zijn er momenten dat je ze wat minder lief vindt, maar dit weegt bij lange na niet op tegen alle mooie momenten.

5. Hoe vond je het toen je hoorde dat je vader zou worden?

Heel onwerkelijk dat het ging gebeuren (over 9 maanden). Het echte besef kwam pas in de laatste weken van de zwangerschap. Wel veel blije en spannende gevoelens.

6. Wat was het eerste wat je dacht toen je je kind(eren) zag?

Mijn “normale” nachten zijn voorbij. Ik weet niet meer wat mijn eerste gedachten waren.

7. Wat is het meest uitdagende / belonende van het vader zijn voor jouw?

Ik werk fulltime, dus doordeweeks is mijn tijd met hen beperkt. Dus wanneer het werk om extra uren vraagt, moeten de kinderen deze uren vaak inleveren. De combinatie van werken, gezellig hebben met de kinderen en ze in het normale ritme houden is soms erg lastig.
De onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen van hen is onbetaalbaar. Het is zeer belonend als ze vol trots komen vertellen over een activiteit of iets nieuws. Hetzelfde geldt als zij met een grote lach aan het spelen zijn.

8. Welk advies zou je papa’s to be geven?

Laat je niet gek maken door alle boekjes, het moedergevoel van je vrouw/vriendin is vaak het beste boekje.

9. Heb je papa-tijd? En zoja, hoe breng je dit door?

Ik heb geen apart dag(deel) vrij voor de kids. Ik probeer in het weekend veel tijd met hen door te brengen, spelletje spelen of even voetballen.

10. Wat is je favoriete familie activiteit?

Een gezamenlijk uitje naar het strand of het bos is altijd leuk.

Deze blogs lees ik graag

Ik vind naast het bloggen zelf ook heerlijk om een blog van andere te lezen. Naast webshops wil ik ook leuke blogs onder de aandacht brengen. Ik volg niet een specifieke blogger, maar meerdere. Ieder hun eigen stijl. De een is groot, de ander wat kleiner. Dat maakt ze niet minder leuk om te lezen. Ik lees vooral mama blogs, omdat het gewoon erg aansluit bij mijn eigen leven.

Marieke blogt

Marieke is een moeder van twee prachtige kinderen, die ze de koosnaampjes binkie en tuttebel heeft gegeven. Ook is ze getrouwd met haar grote liefde. Ze neemt je in haar blog mee in wat ze als werkende moeder meemaakt. Deze mama lijfstyle blog is zeker leuk om te gaan volgen. Marieke is ook onder dezelfde naam te vinden op Facebook en Instagram.

Suus’s cup of tea

Susanne, moeder van een prachtige dreumesdochter blogt ook over het moederschap, reizen en alles wat haar te binnen schiet. Ze omschrijft het bloggen als een dagboek zonder slot, waar iedereen heerlijk in mag rondneuzen. Ik vind het heerlijk om haar blogs te lezen.

ranja en rose

Ranja en roze schrijft veel over uittips in de Haagse regio gericht op de gezinnen. Laat dat nou net bij mij om de hoek zijn. Daarom erg leuk om te lezen en te volgen. Ik volg haar dus ook op Facebook zodat ik veel sneller de leuke uitjes voorbij zie komen. Ik ben er heel blij mee.

mama jezz blog

De Friese Jessica blogt over het leven als werkende mama. Jessica is mama van twee en werkt als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Je vindt er dus leuke tips, creatief met de kinderen en blogs over het moederschap. Ik vind ze heerlijk om te lezen. Ook voor mama jezz blog schreef ik een gastblog.

Maaike schrijft op

Maaike richt zich voornamelijk op vrouwen. In het bijzonder op moeders die niet meer alles kunnen, maar ondanks dat positief in het leven staan. Dit zijn namelijk de vrouwen die dicht bij haar staan. Ze heeft namelijk zelf ook een medisch rugzakje. Ik vind het daarom mooi om te lezen hoe zij hiermee omgaat. Lees ook eens de blogs van deze prachtige mama.

Ps cheryl

Cheryl is een werkende mama van twee prachtige kinderen. Ze schrijft over alles waar ze blij van wordt op een eerlijke manier. Onder ander het moederschap, lijfstyle, lekker eten en mode. Haar streven is om elke zondag en woensdag een blog te publiceren. Wist je dat ik voor Ps Cheryl een gastblog heb geschreven?

Op vakantie met een hsp

Reizen is een van de dingen die ik graag doe. Toch geeft een vakantie vooraf de nodige spanning. Ik geef je een kijkje in ons leven rondom vakantie gaan met onze hooggevoeligheid. Ook ben ik benieuwd of andere Hsp-ers dit herkennen. Lees je mee?

Net als ieder ander

Ik vind het heerlijk om te struinen op het internet om een leuk vakantieadres te vinden voor onze vakantie met de kinderen. Vaak heb ik al een regio of land in gedachten en ga ik van alles bekijken. Wat is er in de omgeving te doen? Hoe groot is het? Wat voor accomodatie is er? Hoe staat het met de animatie voor de kinderen? Ik heb dan vaak al snel een adresje op het oog dat ik daarna bijna niet meer los kan laten. Daarna is het wachten tot mijn verlof wordt goedgekeurd, want ja die inventariseren ze bij ons pas eind december/begin januari voor de zomermaanden. Eenmaal geboekt komt de rust weer even in mijn kont.

De aanloop naar de vakantie

Als de vakantie bijna zover is vertellen we het de kinderen dat we op vakantie gaan. Net als ieder ander kind vinden ze dat geweldig. Tellen af, willen weten waar we naartoe gaan. Plaatjes kijken en er samen over praten. Maar dit levert ook spanning op. Die spanning kan soms echt vervelend zijn, maar ik herken het wel. Ik heb er namelijk zelf ook last van. Verder ga ik alvast bedenken wat ik echt gezien wil hebben. Soms is die lijst veel te lang. Dan maak ik een schikking.

De week voor vertrek

Zodra het aftellen echt is begonnen van 7 naar 6 naar 5…dan staan de tassen al klaar in onze slaapkamer. De eerste dingen pak ik in. Laat iedereen bedenken wat ze mee willen nemen. Moet ik nog iets wassen? Welk speelgoed, leesvoer, etcetera. Haal nog wat boodschapjes in huis en laat het dan maar komen. Zoals ik al schreef neemt de spanning ook toe. Dat uit zich in onrustige nachten. Ik slaap slecht, maar ik ben niet de enige. Ook dochterlief en onze oudste zoon slaapt slecht. Vroeg wakker of midden in de nacht wakker. Waarbij ze dan toch even de behoefte hebben aan een kroel. Kruipen dan figuurlijk weer in me. Mama je moet bij me blijven. Mama je moet bij me liggen. Omdat ikzelf vaak ook onrustig sliep vond ik dit in het begin vervelend, maar steeds meer omarm ik de onrustige momenten ‘s nachts. Kruip bij ze en val samen in slaap. Word ik voor ze wakker, dan duik ik nog even mijn eigen bed in.

Dag van vertrek

Maandenlang er naar uitgekeken en dan is het zover, we gaan. Zoonlief stapt zo de auto in en heeft er zin in, de jongste telg ervaart het allemaal. Dochterlief komt hevig in protest. Ze heeft geen zin meer, ze wil niet meer en gooit werkelijk alles in de strijd. Praten, praten, kalmeren, knuffelen en oppakken en in de auto zetten. De eerste kilometers is er nog wat gesputter, maar dan slaat dat langzaam om.

De autorit

Tot nu toe zijn we altijd met de auto op vakantie gegaan. In de auto mogen ze vaak een filmpje kijken. Zingen we liedjes en spelen we raadspelletjes. Dat laatste is nieuw. Worden er vragen gesteld en uiteraard de meest bekende vraag, zijn we er al? Dit is niet veel anders dan bij alle andere gezinnen.

De eerste dagen

De eerste dagen tijdens de vakantie zijn vooral de nachten onrustig. Nieuwe geluiden, nieuwe geuren, nieuwe omgeving. Ze zijn sneller moe van het vele spelen. Zelf ben ik ook sneller moe. Ik slaap de eerste nachten gewoon slecht. Heb pijntjes en word gek van alle luchtjes en geluiden. De eerste avonden en nachten kunnen we er regelmatig een bezoekje brengen aan de slaapkamer van de kinderen. Troosten, geruststellen, praatje pot. Het zijn vooral hele intensieve avonden. De ochtenden beginnen vroeg. Dat laatste had ik ook al zonder kinderen. Wennen en halverwege de vakantie komt dat vanzelf goed.

Verloop vakantie

Onze dagen plannen we zorgvuldig. Dagen met veel prikkels worden afgewisseld met lage prikkels. Ook proberen we zo veel mogelijk structuur aan te houden. Daar vaart het gezin ook tijdens de vakantie het beste op. We beperken de uitjes, maar de uitjes die we hebben beleven we intens. Zo maken we er toch een topvakantie van.

Hoe proberen we nog meer de prikkels te reduceren?

Voor de kinderen zorgen we dat er tijd is om zich terug te trekken. Wat extra eigen spulletjes bij zich. We nemen iets meer tijd voor het bed ritueel.

Voor mezelf zorg ik dat ik leesvoer bij me heb, wat extra slaap of even mezelf terug trek. Ook een spelletje doet het vaak goed. Uit eten doen we niet te veel, want dat vreet energie. Veel in de natuur zijn doet ook goed. Aarden werkt bij ons allemaal heel goed.

Bovenstaand is geschreven uit eigen ervaring. Ik ben geen specialist op het gebied van hsp. Toch probeer ik nu de puzzelstukjes in elkaar vallen, wel zo veel mogelijk dingen te ontdekken en te vinden. Ik ben benieuwd hoe andere Hsp-ers vakantie ervaren. Dus laat zeker een berichtje achter hieronder of op een van de social mediakanalen.

Lief dagboek week 22, 2019

Vorige week begon mijn vakantie. Hoe ik die eerste week doorbracht lees je vandaag weer in vogelvlucht.

Maandag

Vandaag nog één dagje werken en dan heb ik heerlijk 20 dagen vrij. De werkdag liep totaal anders dan dat ik had gehoopt helaas. Daardoor moest ik zorgen voor een goede overdracht van nog lopende dossiers. Zoals iedere maandag eten we bij mijn schoonouders. Ons meiske had het hele weekend al een loopoor en was vandaag ook zeker nog niet haar eigen ik. Dat werd in de nacht wel duidelijk.

Dinsdag

Even na twaalf had ik een verdrietige kleuter naast me. Pijn in haar oor. Haar andere oor. Ze gilde het bij vlagen uit. Heb werkelijk ieder uur gezien en tussendoor geslapen. Gesloopt was ik. Ik meldde haar die dag ziek op school. Zo zat ik dan ineens met een zieke kleuter thuis. Gelukkig was ze in de loop van de ochtend al aardig opgeknapt. We gingen kijken of het mogelijk was om oordopjes te maken. Doordat inmiddels allebei haar oren lopen en dus ook echt flink ook kunnen en mogen ze geen dopjes maken. Hoe moe ik ook ben, ‘s avonds toch even een rondje lopen.

Woensdag

Zo de kleuter weer naar school vandaag. Lekker even met de twee jongens.’ s middags doen we het rustig aan.

Donderdag

Vandaag is het hemelvaartsdag, dus het hele gezin thuis. Heerlijk zo’n dagje. Aleen ik ben door al die gebroken nachten ook echt op. Ik ben de hele dag suf. We hebben vandaag een verjaardag. Tevens wat achterstallige klusjes doen.

Vrijdag

Manlief moet werken vandaag en dat blijkt een latertje te worden. Dit gebeurt sporadisch maar heeft voor de zaak prio. Met de oudste heb ik vandaag quality time. Ze gaat ook mee naar mijn tennisles. Warm dat het buiten is. Oh en hoe geweldig is het als je iets kookt en het wordt helemaal opgegeten. Kan daar helemaal blij van worden.

Zaterdag

Vandaag eerst wat maken voor de juffen van onze kleuter. Ze vieren hun verjaardag als wij op vakantie zijn. Kan ze dus helaas niet bij zijn. Manlief gaat tennissen. Laatste competitiedag. Yeah, stiekem wel blij mee. Als hij steeds weg is de hele zaterdag heb ik weinig zin om zelf ook weg te zijn in het weekend. Komende weken worden de weekenden weer een beetje luchtig qua tijdsbesteding. Ik ga met de kinderen naar mijn oma. Ze is jarig. Verder loopt het allemaal wat rommelig vandaag.

Zondag

Vanochtend vertrek ik met de oudste twee naar het linneaushof. Samen met nog twee van de totaal 5 mama’s hebben we een date. Wij wat tijd om te kletsen en onze kindjes spelen samen en alleen. Heerlijke dag zo met elkaar. ‘s avonds mijn eigen tas inpakken en dan lekker naar bed…. Uhm het werd een nachtje van 2x twee uur slapen.

En hoe was jullie week?

Brief aan mijn peuter

Lieve peuter van me,

Inmiddels ben je bijna anderhalve week drie jaar en wat hebben we al veel met je meegemaakt. Laat ik bij het begin beginnen.

Je geboorte

Zo liep ik nog door de supermarkt en een paar uurtjes later kon ik de verloskundige bellen om te vragen of ze langskwam. Nooit verwacht dat ik op de uitgerekende datum zou bevallen. De bevalling liep soepel en ik lanceerde je bijna op de wereld. Je was er daarna misselijk van, maar werd geboren als Hollands welvaren.

De eerste weken

De borstvoeding liep niet lekker en de eerste dagen was ik alleen maar bezig met jou voeden. De weegschaal gaf alleen steeds aan dat je maar niet groeide. We zagen je met de dag magerder worden. Weken zijn we bezig geweest de voeding op orde te krijgen. Mijn dagen bestonden uit kolven, voeden, wegen en repeat. Hoe ik dit samen met een dreumes en een baby volhield weet ik nog steeds niet. Mentaal heeft me dat wel een deukje opgeleverd. Na vier weken was je eindelijk weer op geboortegewicht. Maar ondanks dat groeide je in de lengte wel.

Ontwikkeling

Je ontwikkelde je volgens het boekje, maar veel mensen vinden je traag. Waarom? Omdat jij behoorlijk groot bent voor je leeftijd. Je wordt veel ouder geschat dan dat je werkelijk bent. Je leerde tijgeren, kruipen, lopen en praten. Dat laatste had je een groot voorbeeld. Je zus die je alles leerde. Hoe mooi was het dat je nog voor de bruiloft van je oom liep. Je was 14 maanden oud toen je de eerste pasjes los deed.

Tanden en kiezen

Met vijf maanden hand je je eerste tand al. Maar oh oh oh wat hadden we een hoop te stellen met de tanden blues. Het ging in een rap tempo. Met anderhalf jaar had jij al je tanden en kiezen al.

Van dreumes naar peuter

Ontdekken en doen is jouw motto. Je kent weinig angst en doet je zus na. Soms durf jij meer dan je zus en doe zij jou na. Mooi om te zien hoe goed jullie kunnen samen spelen, samen ruziën en samen ontdekken. Nooit naar bed gaan zonder elkaar te hebben geknuffeld. Je was net twee toen je zei dat je op de wc wilde plassen. Dat ging heel lang goed, maar ineens ging het fout. Was het de zwangerschap van mama die je die terugslag gaf of was het toch omdat je ziek was. Daar komen we toch niet achter. Inmiddels ben je al ruim twee maanden zindelijk. Kletsen, ja je bent geen meid, maar serieus je kletst de oren van mijn hoofd. Heerlijk dat gekwebbel onderweg. Alles benoemen, mensen die je niet terug gedag zeggen krijgen dat gewoon te horen. Als ze tegen jou beginnen, dan moet je er niks van weten. Dan kruip je in je schulp.

Grote broer

Inmiddels ben je ruim vijf maanden grote broer. De eertse dagen heb je hier rond gelopen met het gevoel wat is dit voor een circus. In die periode was je ook behoorlijk beroerd door achteraf het adenovirus in je darmen dat je lactose intollerant maakte. Wat moet jij pijn hebben gehad. Grote broer, daar had ik het over. Je bent voor je broertje echt een grote broer. Je helpt hem, knuffelt hem, kletst met hem. Je doet het super goed lieve schat.

Wat maakt jou echt jou?

Als ik jou moet omschrijven zou ik dat als volgt doen. Jij bent een lieve, ondeugende en sociale jongen. Je vindt het heerlijk om spontaan te knuffelen. Vanuit het niets kom je een dikke knuffel geven. Je kan ook echt heel lief spelen. Als je maar iets hebt wat je echt interesseert. Uren plezier en heb dan geen kind aan je. Boevenstreken heb je ook, gelukkig maar. Het kaas laat je niet van je brood eten en je vertoont soms haantjesgedrag. Komt er een jongen in jouw gebied die daar niet hoort verander je in een vechtersbaas. Heb je ruzie om een stukje speelgoed. Neemt je zus een vriendje mee naar huis van school dan moet je even laten weten wie in huis de man is. Je bent een echt haantje. Maar je bent ook gevoelig. Harde geluiden triggeren je. Als het te hard is wordt je verdrietig, kruip je weg. Ook ben je sociaal. Je hebt veel vriendjes en vriendinnetjes. Kom je ze tegen, zeg je altijd gedag. Kent ze allemaal bij naam. Knuffelt ze. Thuis laat je ook echt zien dat je geïnteresseerd bent. Heeft iemand pijn of verdriet, dan vraag je na verloop hoe het met ons gaat. Ook ben je de clown van het gezin. Grapjes maken vindt je misschien nog wel het leukste van alles.

Lieve knul blijf je ontwikkelen zoals je nu doet. Papa en ik zijn enorm trots op jou. We genieten met volle teugen van jou. Ik mag nog een jaartje genieten van jou thuis, daarna ga je naar de basisschool. Pfff dan ga je ineens nog harder. Ik moet er nog niet aan denken. Gelukkig duurt dat nog een jaar. Blijf wie je bent kanjer en we hopen dat je echt zo blijft zoals je nu bent. Die mooie lieve, sociale en ondeugende knul!

Veel liefs en een dikke kus, mama

Leuke activiteiten voor de zomermaanden

Over drie weken begint alweer de zomer. Onlangs plaatste ik van bijna alle provincies in Nederland al leuke uitjes, maar wat als het nou minder weer is. Ook als het wel lekker is buiten, maar je hebt geen zin om op pad te gaan. Ik struinde Pinterest af voor leuke activiteiten om te doen met de kinderen.

1. Tenten bouwen

Haal alle oude lakens van zolder, pak een wasrek, waslijntje of tafel en ga lekker een tent of hut bouwen. Daarna lekker picknicken in de zelf gebouwde tent. Papa’s en/of mama’s ik weet zeker dat jouw kind(eren) het echt geweldig gaan vinden als jij er ook even bij komt zitten. Of er gewoon ook even lekker in spelen. Dit kan zowel binnen als buiten.

2. Waterbaan bouwen voor in de tuin

Dit is geweldig voor in de grote en de kleine tuin, maar zelfs als je een balkon hebt kun je dit samen met je kindje doen. Een waterbaan maken. Kinderen en spelen met water het blijft leuk.

3. waterspelletjes

In mijn scoutingtijd deden we regelmatig spelletjes met water met de kinderen. Heerlijk vonden ze dat. Met mijn eigen kinderen ga ik dat van de zomer ook zeker doen als het weer het toelaat. Of leuk voor tijdens een kinderfeestje. Voorbeelden hiervoor zijn: sponsestafette, ballon splashen, in een treintje zitten en water over je hoofd doorgeven. Die laatste is leuk als je met een groepje bent.

4. Picknicken

We nemen een kleedje, bakjes met fruit, boterhammetjes, wat te drinken of andere lekkere dingetjes die jij en je kinderen lekker vinden. Ga naar een parkje, het strand of het bos en leg daar het kleedje neer. Lekker samen genieten van al het lekkers wat je hebt meegenomen. Is het nu te warm buiten, waarom niet ‘s avonds picknicken.

5. Schelpen of steentjes zoeken en kleuren

Woon je vlakbij het strand of een meertje waar veel schelpen of kiezelsteentjes liggen? Ga dan schelpen of steentjes zoeken met de kinderen.  De gevonden schelpen/steentjes neem je mee naar huis om ze daar met nagellak te beschilderen.

6. bellen blazen

Bellen blazen blijft bij kinderen favoriet, maar koop je een gewone bellenblaas, dan sta je garant voor de zwarte vlekken in de kinderkleding. Daarom maak ik tegenwoordig mijn eigen sop. De bellen zijn dan wel kleiner, maar geen vlekken meer in de kleding na het wassen.

7. Verven met stoepkrijt

Hebben jullie ook een overload aan stoepkrijt? Rasp er dan een paar. Ieder kleurtje in een eigen bakje. Beetje water erbij, even roeren en klaar is je stoepkrijtverf. Met een kwast kan je kindje lekker op de stoep verven.

8. Verven met water

Verf met een kwast met water op het krijtbord of op de stoep.

9. gekleurd zout cocktails maken

Is het nu een keer slecht weer dan kan je met zout en stoepkrijt een mooie cocktail maken.

10. zomerse knutsels maken

Een leuke selectie hiervan selecteerde ik voor jullie op mijn Pinterest.

lief dagboek – week 21, 2019

Week 21 was me het weekje wel, hoe deze week verliep lees je in deze nieuwe lief dagboek.

Maandag

Mensen wat was ik gebroken na een hele slechte nacht. Onze peuter moest even zijn verjaardag verwerken. Dus die belandde uiteindelijk bij ons in bed. Alleen zo’n woelende peuter…is net een octopus in je bed. Mentaal was ik echt verrot, fysiek kon ik er nog wel even tegenaan. Op mijn werk controleerde ik maar even geen premieberekeningen van collega’s.

Dinsdag

Een dagje thuis met de twee jongens, onze meid ging lekker naar school. We doen het nog even rustig aan vandaag. De jongste telg heeft net een aantal dagen koorts gehad en begint nu eindelijk op te knappen. ‘s avonds ga ik even een stukje wandelen.

Woensdag

Hieperdepiep hoera, onze peuter is 3 jaar. De oudste gaat ‘s ochtends naar school en ‘s middags gaan we voor de verjaardag van onze middelste een middagje uit. We gingen zeehondjes spotten in Hoek van Holland. Daarna nog even lekker op het strand spelen. Dit was echt zijn uitje. Hoe gaaf is het om je kind zo te zien genieten. Het leven kan zo simpel zijn.

‘s avonds gaat manlief samen met zijn zus naar Patrick Laureij. Vorig jaar gaven we haar dag cadeau voor haar verjaardag. Een geslaagd avondje uit.

Donderdag

Vandaag weer lekker werken op kantoor. Nou ja lekker…dat kunnen we wel weg laten. Het was mooi weer, perfect weer voor een algehele ontruimingsoefening. Een paar honderd man stond moest naar buiten. Samen met een collega besloten we een stuk te wandelen, want anders moesten we een uur buiten staan. Dan maar de tijd even nuttig besteden. Eenmaal na een uur weer binnen, bleek het systeem eruit te zijn geklapt. Dus konden we alsnog niks doen. ‘s avonds met een mamavriendin gewandeld. Mama’s met een missie, onze zwangerschapskilo’s langzaam laten weg gaan.

Onze peuter trakteert vandaag op het kinderdagverblijf.

Vrijdag

Een thuiswerk dagje. Het begon met het uitpluizen van een dossier. Ik hou ervan om lekker te puzzelen, te zoeken en tot een oplossing te komen. Dat maakt mijn werk zo leuk. Verder ga ik lekker een balletje slaan tijdens de tennisles. ‘s middags de kinderen weer ophalen van de BSO en KDV. De oudste gilt het uit van de pijn in haar oor. Niet de eerste keer, maar dan vooral als ze erg moe is. Deze keer serieus echt pijn. We gaan een onrustige nacht tegemoet.

Zaterdag

Ja hoor, de middenoorontsteking gaat over in een loopoor. Kind en wij zijn helemaal verrot. ‘s middags valt ze in de bank op slaap. Manlief moet op tijd weg voor de tenniscompetitie en sta er dus vandaag alleen voor. Het wordt best een zware dag zo.

‘s avonds vind ik even tijd voor mezelf als het hele spul op bed ligt. Ik ga eindelijk starten aan mijn fotografiecursus. Ik doe het vooral om mijn camera beter te leren kennen. Mijn eerste opdracht heb ik ingeleverd.

Zondag

Och weer een heerlijke nacht achter de rug met zieke kindjes. De hele winter hebben ze nergens last van en uitgerekend nu de R uit de maand is, begint hier de ziektekiemen toe te slaan in huis. we wandelen even naar het dorp en ik kan mooi mijn nieuwe draagdoek uittesten.

Tip van Inge – mei 2019: zeehondjes in Zuid Holland

Als onze kinderen jarig zijn gaan we op de dag zelf vaak een dagje uit. Maar nu de oudste op school zit wordt dit wel wat lastiger om op de dag zelf te doen, daarom besloten we nu een middagje weg te gaan toen onze middelste deze week jarig was.

Hoek van Holland

Wij wonen in de buurt van Hoek van Holland en daar gaan we regelmatig boten kijken langs de Nieuwe Waterweg. Dat is iedere keer weer een groot avontuur. Naast boten kijken kan je met de Fast Ferry ook een rondje Maasvlakte doen. De Maasvlakte is een onderdeel van de haven van Rotterdam.

Fast Ferry

We besloten om met de Fast Ferry vanaf de Berghaven in Hoek van Holland te gaan varen. Naast dat dit ook gewoon een OV is voor het havengebied, kan je ook een toeristisch rondje doen. Het is niet zoals een rondvaartboot, maar het personeel verteld hier en daar ook gewoon wat er te zien is. Doe je het hele rondje dan ben je tijdens de spits (woon/werkverkeer) een uurtje onderweg. Buiten de spits is de boot vijf kwartier onderweg. Ik zocht dus online op hoe laat de boot afvaart in Hoek van Holland. Samen met de kinderen stapte we aan boord en zochten een plekje uit bij het raam. Het was gelukkig vrij rustig toen we instapte en hadden keuze zat.

Route Fast Ferry

Route Fast Ferry

Zeehondjes in Zuid Holland

Wat veel mensen niet weten is dat tegenwoordig in Zuid Holland ook zeehondjes zitten. Wij hadden mazzel dat het nog geen hoog water was. Op het strandje nabij Slag de Beer lagen zeker 30 zeehonden te zonnen. We hadden dus echt geluk dat er zoveel lagen. De schipper verminderd vaart bij het strandje zodat je even de tijd hebt om de zeehondjes te bewonderen en op de foto te zetten. Het is en blijft immers OV en moet dus wel door. Als je het hele rondje doet kom je er dus twee keer langs. De tweede keer waren de zeehonden ook gaan zwemmen, dus zagen we ook zo af en toe een kopje boven water komen. De kinderen vonden het erg indrukwekkend.

Zeehondjes aan het strandje

Zeehonden aan het strandje

Hoe gaaf is het om dichtbij de grote boten te varen

Naast de zeehonden vaar je dus ook langs de grote boten die in het havengebied varen of aangemeerd liggen. Het is echt indrukwekkend en je voelt je echt klein als je zo’n zeeboot ziet. Manlief werkt voor een rederij en die heeft inmiddels ook de tik om dan op internet op te zoeken waar de boot vandaan komt en wat de boot kost. De grote jongens werden onderweg dan ook opgezocht.

Ben je in de buurt, zeker de moeite waard om te bezoeken

Ben je nou eens in de buurt van Hoek van Holland dan is dit uitje echt de moeite waard om te gaan doen. Wij hebben enorm genoten en gaan dit zeker nog een keer doen. Ook voor de mensen die vakantie vieren hier in de regio is dit zeker leuk om te gaan doen. Eerst varen en daarna lekker naar het strand, of je stapt op een van de plaatsen uit en gaat lekker fietsen op een van de locaties en natuurgebieden.

parken en campings in de regio

Woon je nou niet in de buurt, maar ben je wel nieuwsgierig? Dan is het ook leuk om deze kant op te komen voor een vakantie of weekendje weg.

Landal Beach Villa’s Hoek van Holland

Minicamping Zwetzone

Strandpark Vlugtenburg

Hoeve Bouwlust

op de achterkant van de boot

op het achterdek van de Fast Ferry