Voor Inge Beleeft mocht ik, Inge Jongste van Styling & Trends, als interieurstylist een gastblog schrijven en als HSP-er weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een huis te hebben waar je tot rust kunt komen. Voor ons, hoogsensitieve personen, kan een rommelige of drukke omgeving al snel overweldigend aanvoelen. Tegelijkertijd wil je natuurlijk niet in een klinische ruimte wonen waar alle sfeer ontbreekt. In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips om een warm, sfeervol en prikkelarm interieur te creëren, ideaal voor mensen met HSP (en ja, ook voor hun niet-HSP huisgenoten)
Wat is een prikkelarm interieur?
Een prikkelarm interieur is een omgeving waar je zintuigen niet continu worden geactiveerd. Het gaat om rust, balans en eenheid in de ruimte. Dit betekent niet dat je huis saai of levenloos moet zijn, integendeel! Het draait om bewuste keuzes maken: minder chaos en rommel, maar wel een fijne sfeer die bij je past.
Mijn ervaringen als HSP en interieurstylist
Als HSP’er merkte ik al snel dat een interieur vol kleine prulletjes en felle kleuren niets voor mij is.Ik word daar helemaal onrustig van in mijn hoofd. Maar ik hou wel van kleur toepassen en uiteraard het toepassen van accessoires in de ruimte. Dit betekent echter niet dat mijn huis eruit ziet als een showroom. Integendeel zelfs! Het gaat om balans vinden tussen stijl en rust. Hier zijn mijn beste tips!
1. Cluster je accessoires
We houden allemaal van mooie accessoires, maar te veel verspreid door de ruimte kan visueel onrustig worden. De oplossing? Clusteren.
- Groepeer accessoires in groepjes van drie of vijf. Bijvoorbeeld een vaas, een kaars en een beeldje samen op een dienblad.
- Gebruik dienbladen of manden om een “eilandje” van accessoires te maken. Dit houdt de rest van de ruimte overzichtelijk.
Mijn gouden regel: less is more, maar geen is saai. Kies accessoires die je echt mooi vindt en geef ze een duidelijke plek.
2. Kies voor grotere meubelen en vermijd “visuele chaos”
Als HSP’er kun je onrustig worden van een ruimte vol kleine meubels en losse elementen. Kies daarom voor:
- Grotere meubelstukken in plaats van veel kleine items. Bijvoorbeeld een grote hoekbank in plaats van losse banken.
- Minder meubels, maar wel functionele. Denk aan één mooie grote kast die zowel opbergruimte biedt als een eyecatcher is. In plaats van losse verschillende kasten.
Zo creëer je een overzichtelijke en kalme ruimte, zonder dat het saai wordt.
3. Het 30-60-10 kleurenprincipe
Het kiezen van kleuren kan een leuke uitdaging zijn voor een prikkelarm interieur. Maar een handige richtlijn hiervoor is het 30-60-10-principe:
- 60% Basiskleur: Dit is de hoofdkleur van je interieur, vaak een rustige neutrale tint zoals wit, beige of lichtgrijs.
- 30% Secundaire kleur: Voeg diepte toe met een complementaire tint, zoals een zachte groen- of blauwtint.
- 10% Accentkleur: Voor wat warmte en sfeer kun je een accentkleur gebruiken, zoals okergeel of terracotta.
Als HSP-er geef ik de voorkeur aan kalme kleuren, maar je accentkleur mag best wat pit hebben, zolang je het subtiel houdt.
4. Werk met structuur en natuurlijke materialen
Rust in je interieur betekent niet dat je geen variatie mag hebben. Natuurlijke materialen en verschillende texturen brengen warmte zonder te overweldigen:
- Kies voor hout, stof en wol om een gezellige sfeer te creëren.
- Combineer bijvoorbeeld een stoffen bank met een wollen plaid en een houten salontafel.
Deze materialen zijn niet alleen visueel rustgevend, maar voelen ook fijn aan. En voor ons HSP’ers telt dat écht mee!
5. Creëer een “veilige hoek”
Iedereen heeft een plek nodig om zich terug te trekken, maar voor HSP-ers is dat extra belangrijk. Richt een hoek in waar je je helemaal kunt opladen:
- Zet een comfortabele stoel of zitzak neer.
- Voeg zachte verlichting toe, zoals een sfeerlamp met warm licht.
- Houd dit gebied vrij van rommel. Het is jouw zen-zone!
Mijn eigen “veilige hoek” is een fauteuil in een hoekje met een zacht plaid en een fijn boek. Het is mijn favoriete plek in huis.
6. Vermijd rommel en zorg voor slimme opbergers
Niets is zo storend als rondslingerende spullen, vooral voor HSP’ers. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte:
- Gebruik dichte kasten voor alles wat je niet dagelijks nodig hebt.
- Kies voor multifunctionele meubels, zoals een bed met lades eronder.
En mijn persoonlijke favoriet: manden! Ze zien er mooi uit en verbergen in een handomdraai alle rommel.
7. Zorg voor goede verlichting
Verlichting kan een ruimte maken of breken. Voor een HSP-vriendelijke omgeving geldt: geen felle, harde verlichting, maar een combinatie van:
- Basisverlichting (zoals plafondlampen met warm wit licht).
- Sfeerverlichting (denk aan tafellampen of staande lampen).
- Functionele verlichting voor specifieke taken, zoals een leeslamp naast je stoel.
Dimlicht is een uitkomst: je kunt de intensiteit aanpassen aan jouw stemming. Ik werk graag in mijn projecten met Philips Hue lampen. In een handomdraai verander je de ruimte in je gewenste sfeer.
Mijn ervaring met HSP en interieur
Als interieurstylist en HSP’er weet ik hoe belangrijk een rustig en sfeervol huis is. Ik heb zelf ervaren hoeveel verschil een goed ingericht interieur kan maken voor je mentale en emotionele welzijn. Het draait allemaal om balans: het creëren van een ruimte die rust biedt, maar tegelijkertijd warmte en persoonlijkheid uitstraalt.
Wil jij ook een interieur dat perfect aansluit bij jouw behoeften als HSP? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek over interieuradvies. Samen maken we van jouw huis een plek waar je echt tot rust kunt komen. Je verdient het!
Foto’s zijn eigendom van Inge Jongste en zijn met toestemming verkregen.