Column: Stomme rot moeder

Ik kom maar gelijk met de deur in huis vallen. Stomme rot moeder, krijg ik weleens naar mijn hoofd geslingerd. Een eretitel noem ik hem maar. En zeg soms ook weleens gekscherend tegen de kinderen. Jullie hebben echt de stomste moeder van de hele wereld. Mag je nooit wat van. Waarna ik ze hoor tegenstribbelen tegen deze uitspraak. Nee mam dat valt wel mee hoor!

Schermtijd

Toch kreeg ik van het weekend weer de eretitel van stomme rot moeder naar mijn hoofd geslingerd. En dat was niet zonder reden. Ik nam ze namelijk hun schermtijd af. Ja je leest het goed. Ik nam de tablet en de Nintendo in beslag. Al een lange tijd liep ik met deze gedachten rond. Waarom? Iets in me voelde dat het gedrag van de afgelopen periode ervoor zorgde dat ze doen wat ze doen. Namelijk de hele dag ruzie met elkaar maken. Zondag tijdens een familie uitje was de druppel.

Lees ook: Het belang van ritme en beperken van schermtijd op vakantie voor een HSP

Woord bij daad

We moesten nu een keer woord bij daad doen. Dat resulteerde dat we na het uitje de tablets hebben ingenomen en de Nintendo ergens anders hebben neergelegd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Want daar volgde echt een boosheid. Hoewel er een van de drie de boventoon voerde in het gedrag, was dit wel iets wat ze alle drie deden. Het continue ruzie maken, het boos woorden als de schermtijd voorbij was. Maar nu wilde we doorpakken.

Niet kunnen zelfstandig spelen

Ze hebben hier voldoende speelgoed, maar dat wordt niet eens aangeraakt. Ze spelen twee minuten buiten en komen dan weer naar binnen. We hebben nu buiten gespeeld, mag ik nu op de Nintendo? Of mag ik op de tablet? Zelfstandig spelen? Nee hoor dat kunnen ze niet. Ze mopperde aan alle kanten als ze boven moesten spelen. En daar schaam ik me voor. En zo veel schermtijd hebben zie hier al niet. En toch lijken ze verslaafd aan de beeldschermen.

Hulp bieden

Ze lijken dus ook een bepaalde vorm van verslavingsgevoeligheid te hebben. Ze zijn nog jong en dus kunnen wij als ouders ze hulp bieden. Hulp om ze van de schermpjes af te krijgen. Ze leren vervelen, leren spelen, leren creatief na te denken. Hun sterke kant bevorderen, want een HSP heeft dus een creatief brein.

Net begonnen

Hoewel we net zijn begonnen hiermee gaf een van de kinderen al aan zich na een dag al zo veel rustiger te voelen. Ook ging slapen nu al veel beter. In plaats van voor tien uur nu al voor half negen te liggen slapen. Om het nog niet eens te hebben over het ‘uitslapen’. Het is geen zes uur meer in de ochtend, maar bijna zeven uur.

Als dit de resultaten al zijn

Als dit al de resultaten zijn van twee dagen weghalen van schermtijd, dan ben ik heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Het zal vast niet even makkelijk gaan. Toch voelt het alsof het meer gaat brengen dan alleen dit. Ik vind het al het proberen waard om dit een langere tijd vol te houden.

Ook interessant: Column: Pijn van het verleden

Niet alles onthouden

En het is niet zo dat ze helemaal niet de digitale wereld meer in mogen. Dat kunnen we ze niet onthouden. Dit is namelijk de wereld waarin zij mee moeten. Maar het leren doseren, het laten zien wat het met ze doet is een mooie levensles. Het feit dat ze al zo snel zien wat het met ze doet is al een mooie stap.

Stomme rot moeder

De titel stomme rot moeder draag ik in dit geval dus met liefde. Het is een teken van dat ik een kader geef die ze op dat moment geef. Die dus eerst voor weerstand zorgt, maar waar ze uiteindelijk zien dat ik/we het doen uit liefde voor onze kinderen. Omdat we zien wat ze op dat moment namelijk echt nodig hebben.

Afbeelding van April Bryant via Pixabay

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial