Column: Een vol hoofd

Je hebt van die dagen die je fluitend aan kan, maar er zijn ook dagen dat je hoofd zo vol raakt dat er niks meer bij kan en het ook niet lukt om hem te legen. Zwaar overprikkeld kijk je stoïcijns voor je uit. Om het nog niet te hebben over dat je de dingen wel hoort, maar niet binnen krijgt. Omdat voor veel mensen overprikkeld zien als jeukwoord, waar hun haren recht overeind gaan staan, heb ik het gewoon over een vol hoofd.

Mama waar kijk je naar?

De kinderen nemen vaak wel waar dat ik overprikkeld ben. Alleen zien zij mij vaak ergens naar kijken. Ik kijk de kinderen dan niet aan, maar mijn blik is gericht op de tafel, de muur of het raam. En dan vragen ze: “Mama waar kijk je naar?”. Waarop ik antwoord, ik kijk nergens naar. Ik zie niks, maar mijn hoofd zit vol. Laat me maar even. Waarna ze me ook echt even laten.

Wanneer een vol hoofd

Meestal heb ik aan het eind van de dag een vol hoofd, maar soms ook al als ik net wakker ben. Als mijn hoofd vol zit, merk je dat niet alleen aan het staren wat ik doe, maar ook aan mijn lontje. Ik kan veel minder hebben. Maar met een gezin van vijf is het soms lastig om je even terug te trekken. Toch gun ik mezelf die momentjes wel. De ene keer wat meer dan de andere keer. Ook geluiden komen vaak intens binnen. Een trigger zo aan het eind van de middag is die verdomde afzuigkap. Gekscherend noem ik hem ook weleens de straaljager in huis. Maar in de ochtend is vaak het gevolg van een avondje uit, een feestje of een heel drukke werkdag/dag met kinderen.

Wat helpt mij?

Ik prijs me gelukkig met een man die doorheeft wanneer mijn hoofd vol zit. Hij geeft me de ruimte om dan even terug te trekken met bijvoorbeeld een boek of iets anders om mezelf te ontprikkelen. Na een drukke dag krijg ik ook weleens een spreekwoordelijke schop onder mijn kont. Ing, ga even douchen, dan kan je de prikkels van je afspoelen. Mijn blik zegt vaak al genoeg, maar ook als hij wat probeert te vertellen en ik anders reageer heeft hij door dat de prikkels te veel waren en dat mijn hoofd dus vol zit. Ook helpt het me om even lekker te gaan wandelen. Op mijn werk doe ik ook weleens een cursus windows om te ontprikkelen. Nu hoor ik je denken: een cursus windows??? Ja, ik staar dan even een paar minuten naar buiten. Ga ik bij het raam staan. Ja, ik weet het, het is een flauw kantoorgrapje.

Ik kan niet alles hebben

Als ik overprikkeld ben, is niet alles helpend. Want geluiden zijn dan echt een trigger. Muziek vind ik heerlijk om naar te luisteren, maar als ik overprikkeld ben, dan is muziek echt een no go voor mij. Al het geluid is dan irritant. Ik heb dan eigenlijk de rust nodig. Vandaar dat ik het ook fijn vind om te lezen. Dat lukt dan wel, maar dan wel eerst even douchen, zodat een deel van de prikkels weg zijn.

Ook weleens op het werk

Ik schreef het net al dat ik het tijdens het werk er ook weleens last van heb. Mede daarom ben ik ook blij dat ik deels thuis kan werken, hoewel ik ook wel het sociale van kantoor mis. Onlangs had ik tijdens een telefoongesprek dat ik overprikkeld was. Het was een drukke telefoonmiddag. De dossiers die ik tussen de gesprekken door moest doen, kwamen niet meer binnen. De een na de ander moest ik parkeren. Ook een grapje van een klant kwam niet binnen, waardoor ik niet echt de lol ervan inzag. Hoewel ik echt wel mijn best doe om opgewekt aan de telefoon te blijven. Want de klant mag er geen last van hebben. En dat is als je overprikkeld bent best lastig. Gelukkig komt dat niet zo heel veel meer voor.

Overprikkeld door gedachten

De laatste tijd zit ik veel in mijn hoofd en dat werkt niet goed. Alle gedachten zorgen dan voor overprikkeling. Ja je kan namelijk ook overprikkeld raken door je eigen gedachten. Daardoor blokkeerde ik ook aan alle kanten. Het was ook een van de redenen waarom het bloggen niet zo goed lukte.

Het mag er zijn

Ik ben ik, en bij mij hoort nu eenmaal ook een vol hoofd. Daarom is het voor mij echt oké dat ik overprikkeld ben. Het mag er zijn. Als je maar wel zorgt dat je je emmertje op tijd leegt of niet te lang vol laat zijn. Mis je me dus op de socials, dan is het of maandag op mijn offline dag of heb ik gewoon een vol hoofd en kan ik er even niks bij hebben.

Fotocredits: Afbeelding van Elle Katie via Pixabay

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial